e-posta
E-Ticaret

Müşterilerinizi Sadık Hayranlara Dönüştürmeniz İçin Satış Sonrası E-posta Gönderimi

E-posta pazarlaması kesinlikle daha iyi satışlar yapmanıza yardım eder!

Diğer pazarlama kanallarına göre en iyi yatırıma dönüş oranına sahiptir. Bütün bunlar e-posta pazarlaması ile ilgili doğru şeyler ancak e-postaları sadece satış ile ilgili kurgulamayı bırakmalısınız. Tabii ki e-postalar satış kanalları için oldukça güçlü bir yerdir ancak bu e-postalar satış işlemi bittikten sonra da müşterileriniz ile aranızda bir ilişki kurmanızı sağlar.

Taptaze müşterileriniz tam olarak sizin birer fanınıza dönüşmek için hazırda beklemektedir. E-postaları onları o seviyeye daha hızlı bir şekilde getirmek için kullanabilirsiniz. Büyük indirimlerin olduğu dönemlerden yani panik dönemi öncesi bu emailleri kullanabilirsiniz.

En iyi kısım nedir? Müşteri tutundurma seviyenizi artırmak. Yani sizden bir kere alışveriş yapmış kişileri sürekli hayranlarınıza dönüştürmek, iş hacminizde çok önemli bir etki yaratacaktır.

Bain&Company firmasının araştırmasına göre, işiniz ait olduğu sektöre bağlı olarak değişmekle beraber, müşteri tutundurma oranınızı %5 oranında artırmak bile kar oranınızda %25 ile %95 oranında bir artış sağlamaktadır.

Hayranlar yaratmak belki de satışa dönüşüm oranlarını artırmak ile aynı olmayabilir ancak işinizin temeli için oldukça önemli bir yere sahiptir. Aşağıda taze müşterilerinizi hayat boyu size sadık kalacak hayranlara çevirmeniz için size önerdiğimiz 8 e-posta örneği sunuyoruz.

e-posta

Teşekkür E-postaları

Görünen o ki iyi bir ilişki kurabilmeniz için verebileceğimiz en basit tavsiye, müşterilerinize teşekkür ederiz demektir.

Ancak markaya uygun hazırlanmış, eğlenceli ya da ilgi çekici bir teşekkür e-postası ile daha az önce siparişini tamamlamış müşterinin aklında yer etmek için oldukça iyi bi bir fırsat olabilir.

Herkes sipariş için bir konfirmasyon e-postası ya da ödeme tamamlanma bilgisi beklemektedir . Bu e-postalar, sıradan promosyon e-postalarının iki katı bir açılma oranına sahiptir. Yani bu e-postalar ile kendi karakterinizi yansıtabilirsiniz ve daha fazla dikkat çekme imkanı yakalayabilirsiniz. Bunu aşağıdaki NeuYear markasıdnan Jesse Philipps’in ajanda sattıktan sonraki örnek epostası gibi bir metin ile yapabilirsiniz.

HEYY!

Sen bir dahisin.
Hedeflerine ulaşmak için şuan oldukça büyük bir adım attın! Araştırmacılarında desteklediği gibi işlerinizi planlamak başarı ihtimalini İKİYE KATLAMAKTADIR.

Gelecek yıl şömine etrafında arkadaşlarınızla oturacak, ne kadar iyi vakit geçirdiğinizi, hedeflerinizi belirleyerek ve aksiyon alarak hayallerinize ulaştığınızı hatırlayacaksınız. Ne kadar güzel.

Ancak tüm hedef odaklılığını kendinize saklamayın. Siz daha iyi bilirsiniz. Arkadaşlarınıza da nasıl hedef odaklı olabileceklerini anlatın. Haydi… Facebook’a girin..

Gerçekten, bu takvimi satın aldığınız için size çok teşekkür ederim. Eğer zamanınız varsa NeuYear’ı nereden öğrendiğinizi bana söyleyin. Ve eğer bir öneriniz, sorunuz veya şikayetiniz olursa bana email göndermekten çekinmeyin.

Takip etmek isterseniz diye de iletişim bilgileri aşağıda paylaşılmaktadır. Daha da iyisini yapmak istiyorsanız, Popov Leather’den Ryan gibi her yeni müşteriye teşekkür eden hızlı bir video gönderebilirsiniz.

Kargo Bilgileri Maili

Bir müşteri çevrimiçi sipariş verdiği zaman, en önemli endişelerinden biri siparişin ne zaman kapıda olacağıdır. Gönderim bildirimi e-postaları yalnızca yararlı değildir onlar zaten beklenmektedir. Ancak standart “Hey, siparişiniz yolda.” E-postalarıyla yetinmeniz gerekmiyor.

Kobisi alt yapısı kullanırsanız kargo hizmetlerini, e-posta bildirimlerinizi markanızın rengini, logosunu ve hatta bildirimin deyimini de içerecek şekilde özelleştirebilirsiniz.  Böylece logonuza ekleyebilir, boyutunu ayarlayabilir ve markanızın rengini ekleyebilirsiniz.

Metni özelleştirmek için şablonu düzenlemediğinizden emin olmak için biraz HTML bilmeniz gerekir; ancak bunu yapmak zor değildir. (Biraz yardıma ihtiyacınız olursa, HTML cheat sayfasına bakın.)

Gönderim için kargo bilgileri şablonu gibi şablonlarınızdan birini açın ve düzenlemek istediğiniz metni bulun. Bu e-postada, “Teslimat durumunu görmek için sevkiyatınızı takip edin” ifadesinin hemen sonrasına gitmek için biraz hızlı kopya eklemek istediğinizi varsayalım.

E-postanın bu bölümünü bulmak için Mac’inizde Command-F’ye, PC’nizde Control-F’ye basın. Bu, tarayıcınızda bir arama kutusu açar ve bulmak istediğiniz tam metni yazabilirsiniz. Tarayıcınız koddaki metni renklendirecektir. Böylece kopyalamanın  ekstra çabuk olarak, nereye eklemek istediğinizi tam olarak görebilirsiniz.

Ayrıca, bir otomatik kargo bildiriminin ötesine geçebilirsiniz. Siparişlerinizin ulaşmasının ardından birkaç gün sonra müşterilerinizle görüşebilir ve soruları olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bir müşteriyi bir hayrana dönüştürmenin temelini oluşturan şey onların mutlu olduklarından emin olmaktır.

e-posta

Nasıl Yapılır Bilgilendirme E-postaları

Ne satarsanız satın, en iyi sonucu almak için bir miktar ekstra yardıma ihtiyacı olan insanlar olacaktır. Örneğin, Harry’s markası erkek tıraşı ürünleri satmaktadır ve bazen erkeklerin traş olmak için biraz daha bilgiye ihtiyaç duyduklarını saptamışlardır. Bu nedenle, traş sonrası rutinleri için bir çeşit kılavuz gibi yararlı içerikleri e-posta olarak göndermektedirler.

  • Mevcut Blog Gönderisi: Eğer bu konuları bloğunuzda anlatıyorsanız, neden bunlara e-posta gönderilerinde kullanmak üzere yeni bir amaç tanımlamıyorsunuz veya insanlara gönderinin bağlantısını atmıyorsunuz?
  • Yeni “Nasıl Yapılır” İçeriği: Müşterilerinizi dinleyin ve destek e-postalarınızı kontrol edin. Yeni müşterilerden sıklıkla gelen sorular var mı veya insanların özlediği şeyler var mı?
  • Öğretici Serisi: Eğer ürünleriniz geniş kapsamlıysa (örgü desenleri ve teknoloji ürünleri gibi), yeni müşterilerin satın aldıkları üründen üst düzeyde faydalanmasına yardımcı olmak için birden fazla e-posta göndermeyi deneyebilirsiniz

Yardımcı olan “nasıl yapılır” içerikleri konusunda yeni fikirler üretirken, kitlenizi her zaman aklınızda tutun. Neleri bildiklerini düşünün ve ürününüzle ilgili bilgi boşluklarını doldurmak konusunda nasıl yardımcı olabileceğinizi ele alın. Sonuçta endüstrinin uzmanı sizsiniz. Bu nedenle onlara sunabileceğiniz önerileri düşünün.

  • Moda endüstrisindeyseniz, kombin örnekleri ve tavsiyeleri gönderebilirsiniz.
  • Ev dekorasyon ürünleri satıyorsanız, müşterilerinize farklı odaları dekore etmek konusunda yardımcı olacak öneriler gönderebilirsiniz.
  • Ürün veya pişirme ürünleri satıyorsanız, tarifler gönderebilirsiniz.
  • Evcil hayvan ürünleri satıyorsanız, hayvan bakımı ve eğitimi konusunda yardımcı olacak yazılar gönderebilirsiniz.
  • Sanatsal baskılar satıyorsanız, insanların bu ürünlerini evlerinde nasıl ve nerede kullanabileceklerine yardımcı olabilirsiniz.

Örnekler sonsuza kadar gidebilir. İşin özü, ürünleriniz ne olursa olsun veya hangi sektörde olursanız olun, müşterilerinize sunabileceğiniz faydalı bilgiler her zaman vardır.

hatirlatma-e-postasi

Hatırlatma E-postaları

İnsanların sizden satın aldıkları ürünü kullanmayı bırakmalarının veya hiç kullanmamalarının farklı nedenleri olabilir. Spor programına eşlik edecek malzemeler satıyor olabilirsiniz. Ve belki de müşteriniz üçüncü haftada programı bıraktı ve devam edemiyor.

Dijital bir ürün de satıyor olabilirsiniz ve insanların yoğun olduğu için birkaç hafta içerisinde ürünleri kullanmayı bıraktıklarını biliyorsunuz. Ürününüz ne olursa olsun, müşterilerin istenen etkiyi elde etmeden önce ürünü kullanmayı bırakmaları için bir neden olup olmayacağını düşünün.

Ürününüz ne olursa olsun, müşterilerin istenen etkiyi elde etmeden önce ürünü kullanmayı bırakmaları için bir neden olup olmayacağını düşünün. Bu fikir, yeni mevsim için stil oluşturmalarına yardımcı olacak kadar basit bir içerik de olabilir. Ama müşterilere sürekli olarak hatırlatma göndermek, satın aldıkları üründen en yüksek verimi elde etmelerine ve paralarının karşılığını aldıklarından emin olmalarına yardımcı olacaktır.

Anket E-postaları

Şirketlerin Net Tavsiye Skoru adını verdikleri bir yapı vardır. Sadece tek bir soru içeren bir anketten oluştuğunu görene kadar kulağa karmaşık gelebilir. Bu tek soru, insanların ürünü 1’den 10’a kadar hangi seviyede önereceklerini sormaktadır.

İnsanlar ürününüzü tanıdıkça ve beğendikçe, onlara kendi net tavsiye anketinizi gönderebilirsiniz. Tek yapmanız gereken basit bir soru sormak:

Ürünü arkadaşınıza önerir misiniz?

Gönderdiğiniz anket ne olursa olsun, temel değer sonuçlara göre nasıl hareket ettiğinizdir. Eğer birinin ürününüzü önerme olasılığı yüksekse (9 veya 10 verdiyse), bu kişilerin tavsiyelerine göre üyelik veya ödül programları sunabilirsiniz.

Ürününüzü tavsiye etmiyor gibi görünen kullanıcılar durumunda ise artık bilginiz olduğu için bir şeyler yapabilirsiniz. 5 puanın altına düşen cevaplar almaya başladığınız zaman, müşterilerin yaşadıkları sorunları düzeltmek için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını sorabilirsiniz.

Bazen “hayır” cevabını alabilirsiniz. Ama, ürün değişimi veya bir sonraki alışverişlerinde indirim uygulamak gibi yöntemlerle şikayetleri olan bazı müşterileri hayranlarınız haline getirebilirsiniz. Eğer sormazsanız bilemezsiniz.

e-posta

Müşteri Bilgisi E-postaları

Müşteriler sizden sipariş verdiklerinde size kendileri hakkında az da olsa bilgi verirler. İsimleri, adresleri, sipariş geçmişlerine sahip olabilir ve hatta pazarlama yazılımıyla davranışlarını bile izleyebilirsiniz. 

Ama her zaman müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz ve bunun en basit yolu ise sadece sormaktır.

Bespoke Post da tam olarak bunu yaptı. Erkekler için temalı üyelik kutuları oluşturdular. Bu şekilde, kullanıcıların ilgilerine özel olarak hazırlanmış kutular olmasını sağladılar. Tahmin etmek ve zayıf uyum gösteren kutular göndermek yerine, mevcut üyelerinin e-posta adreslerini kullanarak üyelerin görüşlerini sordular.

Satış sonrası e-posta sisteminin mağazanızda işe yaraması için üyelik kutuları satmanıza gerek yok. E-postalarını daha iyi sınıflandırmak için müşterilerinize herhangi bir konuyu sorabilirsiniz. Örneğin;

  • Genellikle hangi ürünleri aldıklarını
  • Hangi aktiviteleri yapmaktan keyif aldıklarını
  • Giydikleri bedeni
  • Belirli bir konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarını

Bu bilgileri elde ettikten sonra e-postalarınızı kişiselleştirerek, müşterilerle en ilgili olanları gönderebilirsiniz aynı zamanda bu e-postaları en yeni tekliflerinizi, satışlarını veya ürünlerinizi kullanacaklara gönderebilirsiniz.

Sürpriz ve Keyif E-postaları

İşletmenizin herhangi bir aşamasında, diğer müşterilerden fazla dikkat çekecek müşterileriniz olacaktır. Ürünlerinizin sosyal medyada tanıtımını yaparken oldukça aktif olabilirler veya ortalama sipariş hacmine göre 5 kat daha fazla ürün alıyor olabilirler. Ölçümleriniz ne olursa olsun, yıldız müşterilerinizi nasıl ölçerseniz ölçün, yıldız müşterilerinizi tanıdıktan sonra onlara erişmek için e-posta kullanabilirsiniz.

En iyi müşterilerinize özel avantajlar sunmanın pek çok yolu vardır. En çok hangilerini beğeneceklerini göz önünde bulundurduğumuzda bazı yöntemler şu şekilde olabilir:

  • Kişiselleştirilirmiş Not: Bu yöntem, kendi kişisel hesabınızdan teşekkürler yazan ve neden teşekkür ettiğinizi açıklayan kısa ama müşteriye özel bir not olabilir.
  • Sadece Size Özel ErişimMüşterileriniz ve markanız için uygulanabilirse, en iyi müşterilerinizle birebir iletişime geçmek için özel bir kanal ayarlayabilirsiniz.
  • Hediye Gönderme: Bir sonraki siparişlerinde kullanmak üzere bonus, sürpriz ücretsiz ürün veya kod gönderebilirsiniz.
  • Kupon Gönderme: En iyi müşterilerinize özel indirimler de düzenleyebilirsiniz.

kullanici-e-posta

Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik E-postası

Müşterileriniz arasında sadık hayranlar oluşturmak kolay değildir. Bu nedenle sizin hayranınız olunca onlarla sevginizi paylaşmayı deneyin. Takip e-postalarınızın bir parçası olarak, ürünlerinizi Instagram gibi sosyal medya platformlarında paylaşmalarını isteyen e-postalar gönderebilirsiniz.

İndirim karşılığında bir ürün serisinin fotoğraflarını belirli hashtagler kullanarak paylaşmasını destekleyen Lush Cosmetics örneğini görebilirsiniz.

Müşterilerinizi sosyal medyada sevginizi paylaşmaya teşvik etmek için e-posta oluştururken şunları düşünebilirsiniz:

  • Ürünleriniz ve kitleniz için en uygun platform hangisi?
  • Teşvik eklemek istiyor musunuz?
  • Gönderilerinde hangi hashtag ile paylaşım yapacaklar?

Bu soruların cevabını bildikten sonra ürününüzle ilgili hikayelerini nasıl oluşturacaklarını anlatan bir e-posta oluşturabilirsiniz. Daha özel isteklerde bulunmak için aldıkları ürünlere veya e-posta sisteminize verileri aktardıysanız ankete verdikleri cevaplara göre müşterileri segmentlere ayırabilirsiniz.

Bonus olarak eğer müşterileriniz içerik gönderimi yaparsa, bu fotoğrafları ilgili ürün sayfalarında kullanabilirsiniz.

Yapmam Gereken Bu Mu?

Bu sekiz e-posta, yeni müşterilerinizi hayranlara dönüştürecek kampanyalar oluşturmak adına oldukça iyi bir temel oluşturur. Ama bu adım, hayran oluşturma stratejinizin sadece bir kısmı.

Sadece e-postalarla değil her noktada mükemmel müşteri deneyimi oluşturmak için müşteri hizmetleri uygulamalarınızdan gönderim stratejinize kadar her şeyi ele almanız gerekir.

Özellikle e-ticaret uygulamalarında, tüm müşterilerle birebir tanışamayacağınız için müşterilerinizle girdiğiniz tüm etkileşimler, ilişki oluşturmak adına oldukça önemlidir.

1 Comment

  • Laf Sözlük 21 Mayıs 2018

    İlginç fikirler. Ancak abartmamaya ve spam kutusuna düşmemeye özen göstermeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X