Kullanıcı ve müşteri hiçbir zaman aynı isteklere sahip kişiler olarak düşünülmemelidir. Kullanıcı sizden sizin onu tavlamanızı beklerken müşteriler ise kalıcı olabilmeleri adına neler yaptığınızı önemser. Birbirinden bağımsız bu iki unsur farklı kavramların ortaya çıkmasına yol açar.
Pratik olarak, kullanıcılar ve müşteriler arasında fark yaratmak, işinizi daha iyi anlamanıza ve daha iyi bir ürün oluşturmanıza yardımcı olur. Ayrım basittir, ancak etkileri önemlidir. Kullanıcılar ürününüzü tanır, bilir ve inceler. Müşteriler ise satın alır. İlk önce müşteriye dönüşen ve dönüşmeyen kullanıcılar arasındaki farkları incelememiz gerekir.
Müşteriye Dönüşmeyen Kullanıcılar
Müşteriye dönüşemeyen kullanıcılar için ziyaretçiler tabirini kullanabiliriz. Ziyaretçiler sitenizi sadece ziyaret eder, üye olur, inceler, linklere tıklar ve çıkarlar. Sunduğunuz hizmet ya da ürünü satın almaya yönelik bir harekette bulunmazlar.
Bir örnek verecek olursak her gün kullandığımız ve popüler olan Facebook, Instagram ve Twitter’ı ele alalım. Bu sosyal ağları kullanmanız ve her gün giriş yaparak içerik paylaşmanız sizin müşteri olmanızı sağlamaz. Kullandığınız bu sosyal ağlar üzerinden reklam veriyorsanız ve site içi ödeme yapıyorsanız müşterisi olmuş sayılırsınız. E-ticaret sitelerine üye olduğunuz zaman da onların gözünde müşterileri olmazsınız ta ki site içerisinde bir şeyleri sepetinize atıp satın alma işleminizi tamamlayana kadar ya da hizmetlerini satın alana kadar.
Ziyaretçilerin ihtiyaçları vardır ve birçok kullanıcı ihtiyaçlarına göre ayrılır. Yeni ziyaretçiler her şeyi hemen tüketebilirler. Çünkü heyecanlıdırlar ve sitenizin içerisinde sizi öğrenmek, tanımak için aktif konumda olurlar. Uzun süreli ziyaretçileriniz ise artık daha karmaşık ve farklı şeylerle karşılaşmak isterler. Sunacağınız yenilikler ile müşteriniz olmaya yakındırlar.
Müşteriye Dönüşen Kullanıcılar
Müşteriler sunduğunuz ürün ya da hizmeti satın alır. Müşteriye dönüşemeyen kullanıcılar için yaptığınız hareketler, değişimler, reklamlar ve birçok şey onların zamanla müşteriniz olmasını sağlar. Uzun süreli bir beklemenin ardından sunduğunuz hizmete ihtiyaç duyabilirler.
Müşterilerinizi anlamak için, ürününüzü satın alma kararını kimin verdiğini anlamak zorundasınız. Hedef kitleniz ile satın alan kişi farklı insanlar olabilir. Satış işlemlerinde paranın kimden çıktığının bir önemi yoktur. O parayı harcamaya iten kişi önemlidir. Örnek verecek olursak eğer sizin çocuklar için oyuncak sattığınızı düşünelim. Bu konumda siz çocuğu mu tavlamaya çalışmalısınız yoksa anne ya da babasını mı? Çocuk kullanıcı olarak karşımızda olabilir fakat karar verme aşamasında anne ve babası daha etkilidir. Ürünün plastik olması, boyasının zararlı olması gibi etkenler ailenin oyuncağı almasını etkileyici unsurlar arasındadır.
Bu durumda iki tarafa da çalışmanız gerekir. Bir çocuk bu etkenleri düşünemiyor olsa bile satın alma işlemi sırasında beraber karar verdiği bir gruba sahip.
Ziyaretçiler gibi müşteriler de bölümlere ayrılır. Ancak müşteri ihtiyaçları, kullanıcı ihtiyaçlarına göre çok farklı görünebilir. Müşteriler genellikle fiyat, şirket canlılığı, ürün liderliği, vb. gibi satın alma faktörleri ile ilgilenir. Fiyat, ürün içeriği o sırada hoşuna gitmezse anında vazgeçer. Ziyaretçiler gibi sadece göz gezdirmek yerine ayrıntılara daha çok takılır.
Ziyaretçileri Müşteriye Nasıl Dönüştürebiliriz?
En büyük ima, bunun pazar keşif çalışmalarınızı nasıl etkilediğidir. Hem müşteri keşfi hem de kullanıcı keşfini nasıl yaptığınızı düşünmelisiniz. Çoğunlukla bu etkinlikleri, farklı hedefleri ve farklı araştırmalara sahip çalışanlarınız ile yapmalısınız.
Amaç, potansiyel müşterilerin satın alacağı bir ürün oluşturmaktır. Amaç, kullanıcıları memnun eden bir ürün yaratmaktır. Kullanıcıların sevdiği ürünler, beğenmedikleri ürünlerden daha fazla yer kaplar. Siz ziyaretçilerinizin beklentilerini karşılayan ürünler sunduğunuz sürece ve onların ihtiyaç duyduğu hizmeti kaliteli bir şekilde karşılarına çıkardığınızda bir adım öne geçersiniz.
Kullanıcı deneyimlerine önem verin ve her zaman arttırmaya yönelik adımlar atın. Raporlarınızı takip edin ve eksik taraflarınızı kapatın. Ziyaretçileriniz en çok neleri seviyor, hangi linklere tıklıyorlar ve hangi sayfada vakit geçiriyorlar. Analizler sonucunda istedikleri noktaları geliştirin ve beklentilerini karşılayın.
E-ticaret sitenizin tasarımı, ürün fiyatlandırması, ürün ve hizmet kalitesi, firma politikanız ve sunduğunuz güven, var olan sorunlarına karşı yaklaşımınız ve çözüm süresi ile kaliteniz, sunduğunuz teknik destek ve onlara dönüş hızınız, hazırladığınız reklamlarda kendinizi ne kadar iyi tanıttığınız ziyaretçilerinizin müşteriniz olmaya dönüşeceği noktada ciddi bir rol oynamaktadır.