E-Ticaret

Private Shopping – Özel Alışveriş Alışveriş Modeli Nedir?

Son dönemlerin en meşhur e-ticaret trendlerinden birisi olan “Private Shopping” terimi Türkçe’ye “Özel Alışveriş” ismi ile çevrilmiştir. Birçok avantajı olan bu trend günümüzde önemli bir pazarlama stratejisi olarak kullanılmaktadır. Özel alışveriş modelini kullanan oldukça fazla e-ticaret sitesi bulunmaktadır. Bu firmaların arasında Trendyol, Markafoni, Morhipo gibi geniş müşteri kitlesine sahip alışveriş siteleri de yer almaktadır.

Sadece üye müşterilerin alışveriş yapabildiği ve yalnızca üye olan müşterilere özel fiyatlardan indirimli ürün ve hizmet sunulabilen bir sistem olan private shopping özelliği, bu özelliğe uygun firmalar tarafından doğru kullanıldığında sadık müşteri kitlesini artırmakla birlikte yüksek oranlarda satış başarısı elde edilmesine de olanak sağlamaktadır.

Private Shopping Özelliğinin Avantajları Nelerdir?

Private shopping özelliğinin en önemli avantajlarından birisi müşteriye güvenli ve özel bir alışveriş imkanı sunmasıdır.

Bu alışveriş modelini klasik e-ticaret modelinden ayıran ve bir diğer avantajı olarak karşımıza çıkan özelliği ise dinamik bir yapıya sahip olmasıdır. Yapacağınız kampanyaları çeşitli iletişim kanalları ile ileteceğiniz müşteri kitlenizin hali hazırda beğendiği ve takipte olduğu ürün ve hizmetlerde etkisi daha çok harekete geçirici olacağı için bu kampanyalar sayesinde aktif bir işlem hacmi elde edebilirsiniz.

Yapacağınız büyük bir kampanya ile sezon sonu veya tek kalmış ürün stoklarınızı eritebilirsiniz. Böylece hem müşterilerinizi memnun etmiş olursunuz hem de yeni sezon ürünlere yer açmış olursunuz. Bu noktada dışarıdan firmalarla anlaşıp outlet olarak adlandırdıkları ürünler için bir kampanya düzenleyebilirsiniz. Dolayısıyla depolama maliyetlerinizi artırmadan ürün yelpazenizi de genişletmiş olursunuz.

Sık sık kampanya ve indirim çekleri imkânı sunarak üyelerinizin sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilir ve merak duygularını canlı tutabilirsiniz. Böylece onları daimi ve sadık müşterilerinize dönüştürebilirsiniz.

Private Shopping Özelliğinin Dezavantajları Nelerdir?

Eğer müşteri kitleniz yeterince oluşmamışsa veya siteniz üzerinden sağlayacak olduğunuz ürün ve hizmetler hali hazırda bir müşteri kitlesine sahip markaların ürünleri değil ise bu noktada private shopping özelliğini kullanmanız siteniz için dezavantajlı bir duruma dönüşebilir. Muadil ürün ve hizmetlerle rekabet edebilmek için planınız üstünde bir reklam ve tanıtım çalışması yapmanız gerekebilir ve bu noktada hesaplamadığınız maliyetlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Böyle durumlarda müşterilerinizin beğendiği ürün veya hizmeti üye olma zorunluluğu olmadan hemen almasına fırsat veren “Üye Olmadan Alışverişe Devam Et” seçeneğini sunmanız satışlarınızın artmasına yardımcı olacaktır. Böylece üye olmaya istekli olmayan fakat sitenizden anlık alışveriş yapmak isteyen müşterilerinizi de kaçırmamış olacaksınız.

Özel Alışveriş modelinin en önemli özelliklerinden birisinin dinamik olması olduğunu söylemiştik. Mağazanızda yapacağınız kampanyaların veya müşterilerinize sunacağınız indirimli fiyatların ve kuponların sürekli olmadığı durumlarda sadık müşteri kitlenizde kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu indirimli fiyatları sürekli tutacak bir altyapınız (stok, maliyet vb.) olmaması durumunda rekabet gücünüzü kaybedebilir ve piyasadaki rakiplerinizin gerisinde yer alma riskiyle karşılaşabilirsiniz.

Kobisi’de Private Shopping Özelliği

Kobisi e-ticaret paketleri müşterilerine sağladığı alışveriş platformlarında hem private shopping hem de “Üye Olmadan Alışverişe Devam Et” özelliği sunmaktadır. Kobisi kullanıcı paneli üzerinden kolaylık aktif hale getirebileceğiniz ve dilediğiniz zaman kullanımdan kaldırabileceğiniz “Private Shopping” özelliği sayesinde dönemsel pazarlama stratejileri belirleyip satışlarınızı artırabilirsiniz. Dilerseniz bir “Sepet Alt Limit Tutarı” belirleyerek sitenizden yapılmasını istediğiniz alışverişler için bir minimum tutar belirleyebilirsiniz. (Örneğin 500 TL ve üzeri sepet tutarında alışverişin tamamlanabilmesi gibi).

Aynı zamanda Kobisi, sitenizi private shopping özelliğine açmadan özel alışveriş modelini kullanan n11, gittigidiyor ve Amazon gibi sitelere entegrasyon hizmeti de sağlamaktadır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizimle kobisiekip@imovasyon.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X