E-Ticaret

Renk Seçimleri Neden Markalar İçin Önemli

Marka algısı yaratılırken renk kurallarına uymanın marka pazarlamasında büyük önem taşıdığı söylenebilir. Zira günümüzde dünyanın en ünlü markalarına bakıldığı zaman pek çoğunun renkleri ile hafızalarda yer ettikleri görülmektedir. Bu da doğru marka rengi seçiminin iş hayatında yüksek başarı getiren en önemli kriterlerden birisi olduğunu bizlere göstermektedir.

Markaların tercih ettikleri renkler, marka müşterilerinin satın alma kararlarını büyük oranda etkileyebilmektedir. Bu sebeple marka logosundan web sitesinde kullanılacak renklere kadar kendi sektörü için en uygun renk seçimlerinin neler olacağını öğrenmeyi arzu edenlere markalarda renk seçimi ile ilgili Marketo ve Column Five’nin hazırladığı ayrıntılı renk analizlerine göz gezdirmeleri tavsiye edilmektedir. Oldukça detaylı olan ve uzun araştırmalar sonucunda oluşturulan bu analizler ile renklerin dillerini öğrenmek ve markalarda renk seçimi konusunda ilham almak mümkün hale gelebilir.

Markalar İçin Doğru Renk Seçimi

Marketo ve Column Five’nin “True Colors: What Your Brand Colors Say About Your Business’’ ismini verdiği infografiğinde bulunan verilere göre markalar için doğru renk tercihini yapmak oldukça önemlidir. Bu bağlamda markaların hem kurumsal renk seçiminde hem de logo tasarımlarındaki renk seçiminde doğru rengi seçme konusuna büyük özen göstermeleri gerekmektedir. Zira logosu, web sitesi ve ürünleri ile satış ve pazarlama kampanyalarında en yüksek etkiyi yaratan ve hedeflediği kitlelere rahatlıkla ulaşan markalara daha yakından bakıldığı zaman olabilecek en doğru marka renklerini tercih ettikleri görülmektedir.

Buna göre tüketicilerin tepkilerinin de ölçüldüğü Marketo ve Column Five’nin renk analizinde dünyanın en ünlü markalarının yüzde 29’unun kırmızı, yüzde 28’inin siyah ya da gri, yüzde 33’ünün mavi ve yüzde 13’ünün ise altın rengi ya da sarıyı kullandıkları gözlemlenmektedir.

Markalarda Kullanılabilecek Renklerin Dili

Kırmızı

Tutku ve içgüdüsel olarak tepki uyandıran kırmızı, daha hızlı nefes almayı sağlayarak hipofiz bezini de aktifleştirmektedir. Agresif, ilgi çekici ve enerjik özellikleri ile bilinen kırmızı daha çok yemek, teknoloji, tarım ve otomotiv sektöründe başarı gösterebilmektedir. Ev eşyası ve sağlık sektöründe kırmızı rengin kullanılması tavsiye edilmez iken enerji, finans, giyim ve havayolu sektörlerinde kırmızı rengin nadiren kullanıldığı söylenebilmektedir.

Mor

Gizemli ve sofistike bir renk olan mor, markalar için renk seçiminde zariflik duygusunu ön plana çıkarmayı hedefleyen firmalara uygun olabilmektedir. Asil, ruhani ve nostaljik özellikleri ile bilinen mor rengi en çok teknoloji, sağlık ve finans sektörlerinde tercih edilmektedir. Yemek, giyim, otomotiv ve ev eşyası sektörlerinde mor rengin kullanılması tavsiye edilmez iken enerji ve tarım sektöründe bu rengin çok nadir kullanıldığı da dile getirilebilmektedir.

Mavi

Markalar için renk seçimi analizine göre en çok tercih edilen renklerden birisi olduğu görülen mavi rengi, insanlarda okyanus ve gökyüzü duygularını uyandırmaktadır. Güvenilir ve sorumluluk sahibi özellikleri ile bilinen mavi rengi daha çok finans, enerji, teknoloji, sağlık ve tarım sektörlerinde kullanılmaktadır. Ev eşyası sektöründe mavi rengin kullanılması tavsiye edilmemekle birlikte bu rengin giyim, otomotiv ve yemek sektöründe tercih edilmediği de söylenebilmektedir.

Yeşil

Sakinliğin ve tazeliğin rengi olan yeşil; zenginlik, prestij ve huzur özellikleri ile bilinmektedir. Enerji, yemek, ev eşyası, finans ve teknoloji sektörlerinde son derece popüler olan yeşil rengi, sağlık ve tarım sektöründe ise kullanılması tavsiye edilmeyen renklerdendir. Giyim, havayolu ve otomotiv sektörleri ise yeşil rengin çok da fazla tercih edilmediği sektörler arasında gelmektedir.

Sarı

Güneşin rengi olarak bilinen sarı, iyimserliği ve umudu temsil etmektedir. Yaratıcılığı ve enerjiyi teşvik eden bir renk olan sarı, müşterilerinin dikkatini çekmek isteyen markalar tarafından sık sık tercih edilmektedir. Motivasyon, pozitiflik ve ışık saçan özellikleri ile bilinen sarının daha çok yemek, ev eşyası ve enerji sektöründe kullanıldığı bilinmektedir. Tarım ve sağlık sektöründe kullanılması tavsiye edilmeyen sarı; giyim, havayolu, finans, teknoloji ve otomotiv sektörlerinde de nadiren tercih edilmektedir.

Siyah

Klasik ve sofistike bir anlayış yaratmak amacıyla kullanılabilen siyah, özellikle lüks ve pahalı markalar için doğru renk seçimi olarak da bilinmektedir. Prestij ve değer özellikleri ile bilinen siyah günümüzde otomotiv, teknoloji ve tekstil sektöründe oldukça popülerdir. Ev eşyası ve tarım sektöründe kullanılması negatif etki yaratabileceği için tavsiye edilmeyen siyah rengin finans, havayolu, yemek, sağlık ve enerji sektörlerinde nadiren kullanıldığı da söylenebilmektedir.

Beyaz

Saflığın ve temizliğin sembolü olan beyaz, en çok sağlık sektöründe ya da çocuklarla ilgili olan iş alanlarında kullanılmaktadır. Markalar için renk seçiminde tavsiye edilen renklerden birisi olan beyaz; asil, yumuşak ve zarif özellikleri ile en az sağlık sektörü kadar giyim sektöründe de popülerliğini korumaktadır. Enerji, otomotiv, teknoloji, tarım, havayolu ve ev eşyası sektöründe kullanılması önerilmeyen beyaz renginin ayrıca finans ve yemek sektörlerinde nadiren tercih edildiği de ek olarak belirtilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X