tek-urun-e-ticaret-sitesi-alisveris-rehberi
E-Ticaret

Tek Ürün E-Ticaret Sitesi Alışveriş Rehberi

E-ticaret, son yıllarda yükselişe geçen ve elektronik ortamda gerçekleşen bir ticaret türüdür. Hızla hem firmalar için hem de bireysel satış yapan kişiler için önemli konuma gelmiştir. Karşımıza iki türlü e-ticaret sitesi çıkar. Birincisi, bir site üzerinden birden fazla ürünün satılmasıyla kurulan; ikincisi ise bir ticaret sitesi üzerinden sadece bir ürünün ve modellerinin hizmete sunulması sonucuyla oluşturulan ticaret siteleridir. İkinci sitelere tek ürün e-ticaret siteleri adı verilir ve bu siteler eskiye oranla artık çok fazla tercih edilmezler.

Tek ürün satan e-ticaret siteleri ilk kuruldukları zamanlarda elde kalan fazla ürünleri elden çıkarma ve stok eritme amacına hizmet ediyordu. Zaman geçtikçe her gün sitesine yeni bir ürün ekleyip satışa sunan ya da sezonluk olarak ürün ve hizmetleri satan siteler olarak amacına hizmet etmeye devam etti. Bu satış biçimlerini tercih etme durumu hem tüketicilerin hem de girişimcilerin ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.

Tek ürün satan e-ticaret sitelerinde; genel olarak insanların günlük yaşamda kendilerini daha iyi hissedebilmelerini sağlayan ve sosyal yaşama ayak uydurabilmelerini kolaylaştıran ürünlerin satışı yapılır. Bu ürünlerin satışı o dönemin popülaritesine göre değişkenlik gösterebilir. Yayınlanan sağlık, güzellik ve spor vb. televizyon programlarındaki doktorların ya da uzmanların satış konusunda büyük bir etkisi vardır. Bu kişilerin önerdikleri şeylerin faydalı olacağına inanan kişiler bu ürünleri satın almak isteyecekleri için ve talep çok fazla olacağından  piyasadan temin etme sıkıntısı yaşanabilir. Burada devreye tek ürün ticareti yapan firmalar ya da kişiler girer. Kellik kremleri, zayıflama ilaçları, bitkisel ek gıda takviyeleri veya goji berry(kurt üzümü), altın çilek gibi bitki ürünleri örnek verilebilir. Bu ürünlerin satışından iyi para kazanan siteler, ürünlerin popülerliğini yitirmesinden sonra istediği karı elde edemeyip kapanabilir veya başka ürün satışına yönelebilir.

Her işin olduğu gibi bu sektörün de artı ve eksi yönleri vardır. Bunları avantajları ve dezavantajları olarak iki ana başlık altında inceleyelim.

Tek Ürün E-Ticaret Sitelerinin Avantajları

Ürün Seçimi

Bir e-ticaret sitesi açmanız için çok fazla ürüne ihtiyacınız yok sadece tek bir ürün çeşidine sahip olmanız yeterlidir.

Bir markanın bütün ürünlerini tercih edebileceğiniz gibi, tek bir ürün seçip farklı markaların ürünlerini de satışa sunabilirsiniz.

Belli bir kalitesi ve fiyatı olan ürünleri satmak bu siteler için en ideal olan satış biçimidir.

urunun-tum-ozelliklerinin-sergilenebilmesi

Ürünün Tüm Özelliklerinin Sergilenebilmesi

Tek ürün satışı yapacağınız için yüksek pazarlama taktiklerini kullanarak ürününüzün bütün özelliklerini ön plana çıkarabilirsiniz.

Doğru SEO çalışmaları yaparak tek ürünün bütün özelliklerini yazma imkanı bulunduğunuz için, ürün kısa sürede yükselişe geçer. İçeriğin güçlü olmasından dolayı arama motorlarında ön plana çıkar.

Tedarik Konusunda Sıkıntı Yaşama Riskinin Az Olması

Eğer birden çok ürün satıyorsanız ve bu ürünleri kendiniz üretmiyorsanız birçok tedarikçi ile çalışmanız gerekir. Tek ürün satışı yaptığınız taktirde işlemsel yükünüz azalır. Diğer tedarikçilerle uğraşmak zorunda olmadığınız için işlemlerinizi daha kolay ve hızlı yaparsınız.

Tek bir ürün seçeneğiyle uğraşacağınız için tedarik konusunda sıkıntı yaşama ihtimaliniz daha düşüktür.

Tüm İlginin Tek Bir Üründe Olması

Genellikle piyasada nadir bulunan, açıkça bulunması zor ürünlerin satışı yapılır. Bütün ilgi tek bir üründe olur.

Her gün yenilenen bir ürün olarak değil, tek bir ürün olarak promosyonlu şekilde piyasaya sürülür. İki al bir öde veya iki alınma %40 gibi pazarlama taktikleri kullanılabilir.

Tanıtımı daha kolaydır. Sadece ürünün özelliklerini ilgi çekici bir şekilde açıklamanız gerekir.

Sitenizi tasarlarken orijinal, güven veren, dikkat çekici ve etkileyici bir tasarıma sahip olmanız sizi ön planda tutacaktır.

Müşterinin Karar Vermesini Kolaylaştırması

Ürün kategorileri fazla olan diğer siteler gibi kafa karışıklığına yol açmaz.

Seçim yapması kolay olur, ikna etmek için çok fazla çaba göstermenize gerek kalmaz. Ürün tek olduğu için ikilemde kalması gibi bir durum söz konusu olmaktan çıkar.

Bütün tüketiciler internet kullanımını çok iyi bilmeyebilir bu yüzden siteniz, onların anlayabilecekleri şekilde basit olmalıdır.

Müşterilerin tek ürün hakkında bilgi sahibi olması ve alternatif ürün seçeneklerinin olmaması karar vermeyi kolaylaştırır.

e-ticaret-satis

Satış Hizmetlerinin Kolaylaşması

Ürünü veya ürünleri kargolamada ve paketlemede kolaylık yaşanır.

Ürünler standart olduğu için yapılan hatalar aza indirgenmiş olur.

Tek Ürün E-Ticaret Sitelerinin Dezavantajları

Satış Zorlukları

Tek bir ürün seçeneği üzerinden satış yapacağınız için elde etmek istediğiniz satışlara ulaşamayabilirsiniz. Kar marjı düşük olacağı için yüksek kazanç elde etmeniz de zorlaşabilir. Doğru pazarlama taktiklerini uygulamazsanız; sizin gibi satış yapan rakipleriniz arasından sıyrılıp iyi bir gelir elde etmeniz zorlaşır.

Seçeneğin Az Olması

Bazı tüketicilerin ihtiyaçlarına tek ürün üzerinden satış yaptığınız için cevap veremezsiniz bu yüzden sitenizde ziyaretçi ve müşteri kaybına uğrayabilirsiniz.

Eğer tüketicilere indirimli ya da promosyonlu ürün seçenekleri sunarsanız satış olarak yükselebilirsiniz.

Arama Motorlarında Güncel Kalabilme

Sitenize yeni ürünler eklemeyeceğiniz için güncel olma konusunda sıkıntı yaşayabilir ve arama motorlarında geri planda kalabilirsiniz. Bunu engellemek için iyi bir SEO çalışması yürüterek sitenizin üst sıralara çıkmanızı sağlayabilirsiniz. Sosyal ağları kullanmak daha fazla kişiye ulaşmanız açısından önem taşır. Bu ağlara puanlama sistemi ve yorum yapabilme özelliği eklemek arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Tek ürün satışı yapacağınız e-ticaret sitelerinizde; uygulayacağınız satış pazarlama ve promosyon taktikleriyle çok tıklanan siteler arasında olmanız mümkün. İlgi çekici bir site tasarımınızla rakiplerinizden birkaç adım önde, farkınızı ortaya koyarak başarıyı yakalayabilmek sizin elinizde olan bir durumdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X