E-Ticaret

301 ve 302 Yönlendirmeleri Ne İşe Yarar?

Bir önceki yazımızda 404 HTTP hatasının ne olduğu, nasıl tespit edildiği, nedenleri ve çözüm yollarından bahsetmiştik. İlgili yazımıza ulaşmak için aşağıda verilen bağlantıyı tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda e-ticaret sitelerinde 404 hatası alındığı durumlarda yapılması gereken 301 ve 302 yönlendirmelerden bahsedeceğiz. E-ticaret siteleri hangi durumlarda geçici veya kalıcı yönlendirme yapmalıdır?

HTTP 404 Hatası Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Tespit Edilir? Alınacak Önlemler ve Çözümleri Nelerdir? (301 – 302 Yönlendirmeleri) yazımıza erişmek için tıklayınız.

301 ve 302 Yönlendirmeleri Nelerdir? Hangi Durumlarda Uygulanmalıdır?

404 hatası alınan durumlarda erişilmek istenen sayfayı (ürünün sayfası) bir başka sayfaya (ana sayfanıza veya başka bir ürünün olduğu sayfaya) yönlendirmeniz gerekmektedir. Çünkü kullanıcıların sitede herhangi bir içerikle karşılaşmadıkları durumlarda yani 404 hatasını aldıkları durumlarda sitenizi terk etme oranları oldukça yüksektir. Ziyaretçilerinizin eski çalışmayan sayfalarda 404 hatasını alması yerine ilgilenebileceklerini düşündüğünüz yeni sayfaya otomatik olarak yönlendirebilir böylece kullanıcıların sitenizi terk etme oranlarını düşürebilirsiniz. Bu noktada iki tür yönlendirme işlemi bulunmaktadır: 301 kalıcı ve 302 geçici yönlendirme işlemi.

Hangi Durumlarda 301 (Kalıcı) Yönlendirme Tercih Edilmeli?

  • Eğer ürününüzü ileri bir tarihte kesin olarak tekrar satışa sunmayacaksanız yani satıştan tamamıyla kaldırdıysanız,
  • Bir daha tekrarlamayı planlamadığınız özel alışveriş kampanyaları yapmak için oluşturduğunuz sayfaları ana sayfanıza veya başka bir kampanya sayfasına yönlendirmek istiyorsanız,
  • URL yapısının değiştiği durumlarda ürüne ait eski linklerin oluşturduğunuz yeni URL yapısına yönlendirilmesi gerekiyorsa (indeksleme işleminin doğru yapılabilmesi için),
  • Bir ürüne ait birden fazla sayfa varsa ve bu linkler üzerinden gelen ziyaretçiler tek bir satış sayfasına yönlendirilmeliyse (kopya içerikler seo değerini de düşürmektedir) yani yapacağınız değişikliğin geçici olmayacağını düşünüyorsanız 301 Kalıcı Yönlendirme tercih etmelisiniz.

Hangi Durumlarda 302 (Geçici) Yönlendirme Tercih Edilmeli?

  • Eğer ürününüzün satışını stokta kalmaması vb. nedenlerden dolayı geçici olarak durdurduysanız yani ileri tarihte stok güncellemeleri yaparak tekrar aynı sayfada satışa devam etmeyi planlıyorsanız,
  • Belli aralıklarla tekrarladığınız süreli kampanyaların bir sonraki kullanım zamanı gelene kadar olan süreçte müşterilerinizin kullanımda olmayan bir kampanya veya hatalı bir sayfa ile karşılaşmasını istemiyorsanız
  • Sitenizi bakıma aldığınız ya da geçici olarak erişilmesini istemediğiniz durumlarda 302 Geçici Yönlendirme tercih etmelisiniz.

404 Hatası Nedir?

404 hatası genellikle bağlantının doğru yönlendirilmemesi veya ilgili ürünün kaldırılmış olması yahut görüntülenmesi istenilen sayfanın artık erişime açık olmaması durumlarında kullanıcının karşılaştığı, sunucuya erişim sağlanabilen fakat ulaşılmak istenilen içeriğin web sunucularında bulunmaması dolayısıyla tüketicinin bu içeriğe erişememesi sorunudur. Bu hatanın alındığı durumlarda site sahiplerinin yapması gereken bazı iyileştirmeler bulunmaktadır. Bu hatanın sık alınması site sahiplerinin ziyaretçi kaybetmesine yol açarken e-ticaret site sahipleri için bu ziyaretçi kayıpları kazanç kaybıyla da sonuçlanmaktadır. Bu nedenle hem kazanç kaybının önlenmesi hem de kullanıcı perspektifinin geliştirilmesi için e-ticaret site sahipleri bu hatanın alındığı sayfaların takibini sık sık yapmalı ve gerekli çözümleri yani 301 veya 302 yönlendirmelerini uygulamaya geçirmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X