E-Ticaret

Dijital Dönüşüm Oranı Nedir, Nasıl Arttırılır?

Web dünyasında sıklıkla duyulan dijital dönüşüm oranı ilgili web sitesinde gerçekleşen satış miktarının siteye gelen kullanıcı sayısına oranını ifade eder. Örneğin; siteye 100 kişi gelirse, ve bu gelenler arasından sadece 10 kişi ürün satın alırsa, hesaplanan dijital dönüşüm oranı %10 olmaktadır. Bu tanım, dönüşümün e-ticaret ilişkisine yönelik yapılmış olup kelime anlamı olarak bakıldığında, dönüşüm farklı manalara da gelmektedir.

E-ticaret dünyasında sipariş tamamlama üzerinden çalışan dijital dönüşüm oranı siteler arası verimlilik farklarının oluşmasının nedenleri arasında yer alır. Genellikle site ile ilgili olumlu sonuçlar alınamadığında akla ilk olarak reklamlar gelse de aslında bunun nedeni dijital dönüşüm oranının düşük olmasıdır. 

E-Ticarette Dijital Dönüşüm Oranı

Dijital platformların verimliliğini ortaya koymayı sağlayan dijital dönüşüm oranı e-ticaret için büyük öneme sahiptir. Eğer bu dünyada aktif olarak yer alıyorsanız dönüşüm oranına önem vermeniz gerekir. Genellikle site sahipleri ideal dönüşüm oranının kaç olduğunu merak etmektedir. Ancak bununla ilgili net bir sayı olmayıp pek çok etken bu oran üzerinde değişiklik yaratmaktadır. Bu konuda uzman kişiler tarafından yapılan açıklamalara göre ideal oranın yüzde iki buçuk ile üç aralığında olduğu ifade edilir. Yani internet sitenize gelen her 100 kişiden 3’ünün siteden alışveriş yapması ideal oranı yakalamanızı sağlayacaktır. Bu oranı artırmak için çalışmalar yapmanız yararınıza olacaktır.

E-Ticarette Dijital Dönüşüm Oranı Nasıl Arttırılır?

E-ticaret dünyasında önemli bir yere sahip olan dijital dönüşüm oranını artırmak için öncelikle sitenizin hızına özen göstermeniz gerekir. Sitenizin açılış hızı ne kadar hızlı olursa müşterilerin memnuniyeti o kadar artacaktır. Bunu sağlamak için görsellerin boyutlarını küçültebilir, dosyalarınızı kaliteli bir sunucuda barındırabilirsiniz.

Dijital dönüşüm oranını artırmak için sitede sohbet kutucuğuna yer vermeniz de işe yarayacaktır. Bu sayede kafasında ürün ile ilgili soru işareti olan müşteriler bunu mesaj yoluyla giderebilir ve böylece alışveriş yapma olasılıkları daha da artar. Sitenizde bunu tetikleyen tüm unsurlara özen göstermeniz yararınıza olacaktır.

Pek çok sitenin karşılaştığı mobil uyumluluk sorununu çözmeniz sitenizin daha çok tercih edilmesini ve dönüşüm oranının artmasını sağlayacaktır. Böylece müşteriler sayfanızda rahatça hareket edebileceklerdir.

Sayfanızdan vereceğiniz kampanya ya da değer önerileri, stok bilgisi, above the fold özelliği, ürün ile ilgili bilgiler, müşterileri harekete geçiren butonlar ile kolayca doldurulabilecek alanlar satışlarınızı ve böylece dijital dönüşüm oranınızı artıracaktır. Özellikle doldurulacak alanlar kısmında temel bilgiler istemeniz alışverişin daha kısa süre içerisinde tamamlanmasını sağlayacaktır.

Dijital Dönüşüm Oranını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Dijital dönüşüm oranını etkileyen faktörler geniş bir yelpazeye sahiptir. Bunlara dikkat etmeniz satışlarınızın günden güne daha da artmasını sağlayacaktır. Bu faktörler arasında ilk sırada teknik problemler yer alır. Siteniz ne kadar kolay tasarıma sahip olursa sorunsuz alışveriş o kadar artacaktır. 

Etkileyen faktörler arasında en çok bilineni müşterilerin alışveriş yapma istekleri, maaş günleri ya da alım gücü olmaktadır. Alım gücünün fazla olması, oranı sizin lehinize çevirecektir. Bunların yanı sıra mobil uyumsuzluk, sitenin yavaş olması, desteklenmeyen cihaz çözünürlüğü, tasarımla ilgili hataların olması, ödeme sisteminde hata, sipariş diyagramının bozukluğu, ürünlerin görselleri ile fiyatları, ödeme seçeneklerinin az olması, ürün bedenleri, teslimat tarihinin belirsiz olması, iptal ve iade süreçleri ile ilgili belirsizlik, fazla kişisel bilgilerin istenmesi de dönüşüm oranı üzerinde etkilidir. Ürün hakkındaki bilgilerin eksik olması ve alışveriş yapmak için üyelik istenmesi de insanların alışveriş yapma isteklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu aşamaları daha düzenli ve kullanıcı isteğine uygun bir hale getirdiğinizde ise sitenizdeki hareketliliği ve geri dönüşüm oranını artırabilirsiniz.

ile fiyatları, ödeme seçeneklerinin az olması, ürün bedenleri, teslimat tarihinin belirsiz olması, iptal ve iade süreçleri ile ilgili belirsizlik, fazla kişisel bilgilerin istenmesi de dönüşüm oranı üzerinde etkilidir. Ürün hakkındaki bilgilerin eksik olması ve alışveriş yapmak için üyelik istenmesi de insanların alışveriş yapma isteklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu aşamaları daha düzenli ve kullanıcı isteğine uygun bir hale getirdiğinizde ise sitenizdeki hareketliliği ve geri dönüşüm oranını artırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X