dogru-bir-pazarlama-yapmak-icin-nelere-dikkat-edilmeli
Dijital Pazarlama

Doğru Bir Pazarlama Yapmak için Nelere Dikkat Edilmeli?

E-ticaret sitenizi açmaya karar verdiyseniz sektördeki onca rakip arasında farkınızı ortaya koymanızın ve marka bilinci oluşturmanızın, varlığınızı sürdürmeniz açısından önemli olduğunu bilmelisiniz. Bunu yapabilmeniz için ise uygun tanıtım ve doğru bir pazarlama stratejisi kullanmanız gerekir.

E-ticaret sitenizin daha fazla kitleye ulaşabilmesi için uygulayabileceğiniz bazı stratejiler vardır. Bunlardan bazıları arama motoru optimizasyonu (SEO) yapmak, online halkla ilişkiler çalışmaları yürütmek, potansiyel müşterilere e mail atmak, sosyal medyada reklam vermek gibi yöntemlerdir. Pazarlama yöntemi olarak ise sms reklamları, canlı destek, açılabilir pencere teklifleri, e- posta yoluyla yeniden pazarlama teknikleri, e-posta promosyonları gibi taktiklerle daha fazla kişiye ulaşabilir satışlarınızı ve kazançlarınızı arttırabilirsiniz.

Pazarlama yöntemlerini doğru yerde ve doğru zamanda kullanmak önemlidir. Çünkü kullandığınız pazarlama yönetimi en iyiler arasında olsa bile uygun şekilde kullanmadığınız takdirde satışlarınızı arttırıp size kar sağlamak yerine sizi aşağıya çekebilir.

e-posta-pazarlama

E-Posta Pazarlamasına Önem Verin

Pazarlama; sizin için önemli olan, ürününüzü tanıtmanızı sağlayan insanlara doğrudan ulaşmanıza olanak tanıyan ve bağlantı kurmanıza yardımcı olan bir araçtır. E-posta pazarlama ise markaların veya firmaların ürün ile ilgili gönderdiği bilgilendirme, tanıtım, kutlama mesajları gibi mailleri kapsar.

E-posta pazarlama en etkili çevrim içi pazarlama yöntemlerinden biridir. Bu pazarlama yöntemiyle kampanyalarınızı ve yeni çıkan ürünlerinizi sürekli olarak tanıtabilme imkanına sahipsiniz. Ve bunu yaparken de ücret ödemek zorunda değilsiniz.

E-postayı gönderirken hedef kitlenizin mesleği, yaşı gibi etkenler e-postayı ne zaman göreceğini etkiler. İşe giden kişiler genelde iş çıkışı maillerini kontrol ederken, okula giden öğrenciler okul çıkışı maillerini kontrol etmektedir. Attığınız maillerin amacına hizmet edebilmesi için bu zamanlamaya dikkat etmek gerekir.

E-posta pazarlamanın iyi yönleri olduğu kadar kötü yönleri de olduğu göz ardı etmemek gerekir. Bunlardan biri çok fazla reklam içerikli mail gönderilmesidir. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kullanıcılar bazen kampanyalardan haberdar olmak için mail almak istiyorum ya da bültenden haberdar olmak istiyorum seçeneklerini kabul edebilir. Ancak her gün atılan mailler bir süre sonra kullanıcıların sıkılmasına ve atılan maili spam olarak bildirmesine neden olabilir. Önemli olan nokta doğru zamanda ve aşırıya kaçmadan atılan maillerdir. Aynı maili müşteri görmemiştir diye tekrar tekrar göndermek kullanıcıları bunaltıp üyelikten çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden gönderilen maillerin sıklığı ve içerdiği reklamlar önemlidir.

seo-calismalari

Seo Çalışmalarında Aşırıya Kaçmayın

SEO’nun amacı sizin sitenizi arama motorlarında üst sıralarda taşımak, sitenizde yer alan ürün ve hizmetleri daha fazla potansiyel kişilere ulaştırmaktır. Sitenizi ne derece güncel tuttuğunuz, yazıları ne sıklıkla ve hangi başlıklar altında yayınladığınız SEO çalışmalarının başarılı olmasında en büyük etkendir.

En çok yapılan SEO hatalarını bilirsek bu konuda yaptığımız yanlışları da düzeltmiş oluruz.

  • Anahtar Kelime Seçiminde Yapılan Yanlışlar

Anahtar kelimeleriniz siteyle alakalı olmalı ve ne kadar sıklıkla kullanılacağı belirlenmeli. Anahtar kelimelerin fazla kullanılması spam gibi algılanabilir.  Eksik kullanılan anahtar kelimeler ise sitenizin alt sıralara düşmesine neden olabilir.

  • İçeriğin Güncel Olmaması

Aramalarda geri plana düşmemeniz için sitenizi güncel tutmanız gerekir. En azından haftanın belirli günlerinde yazılar yazarak sitenizi öne çıkarmalısınız. Zaman zaman farklı blog yazarlarını davet edip yazılarını yayınlamanız kullanıcılarınızın ilgisini çekebilir.

  • Kopyalanan İçerikler

Kopya içerik, bir içeriğin aynı anda birçok sitede yayınlanması veya bir içeriğin aynı sitenin farklı sayfalarında yayınlanması durumudur. Yani başka sitelerden aldığınız içeriklerin üzerinde değişiklik yapılmadan direkt olarak alınıp paylaşılması durumudur. Bu durumda Google bunu fark eder ve sizi spamlayarak ya sıralamanızın düşmesine sebep olur ya da içeriğinizi tamamen kaldırarak ceza almanıza neden olabilir. Kendi özgün içeriğinizi yazmanız ya da alıntı yapıyorsanız bunu belirtmeniz gerekir.

sosyal-medya-aglari

Farklı Sosyal Medya Ağlarını Kullanın

E-ticaret sitenizi açtınız ve ürünlerinizi kendi sitenizde yayınlamaya başladınız. Bu tek başına yeterli değildir. Reklam ve pazarlama çalışmalarını yürütürken farklı sosyal medya kanallarını kullanmanızda fayda vardır. Hangi kullanıcının hangi sosyal medya ağını kullanacağını bilemezsiniz. Ancak yapacağınız çevrim içi anketle en çok hangi sosyal medya ağı üzerinde aktifler, ne sıklıkla kullanıyorlar, ne sıklıkla sizin atacağınız maillere ulaşmak isterler bunların cevabını öğrenebilirsiniz.

Kullanıcılara sürekli ürününüzle ilgili reklam mesajları atmak yerine, ürünün nasıl üretildiği, hangi aşamalardan geçtiği, şirketinizle, çalışanlarınızla ilgili konularda bilgilendirme mesajları gönderebilirsiniz.

Ayrıca tüketicilerinize ürün, hizmet veya markanız hakkında sosyal medya ağlarında konuşma olanağı veren başlıklar açabilir anket çalışmaları düzenleyebilirsiniz. Örneğin Twitter’da hashtag etiketiyle bir soru sorabilir, Facebook’ta anket çalışması yapabilir veya Instagram’da anket yapmakla birlikte ürünlerinizle ilgili fotoğraf paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Bu şekilde birçok kişiye ulaşabilir olumlu ya da olumsuz dönütleri değerlendirebilirsiniz.

Sektörü İyi Analiz Edin

Bütün sektörlerde olduğu gibi girmiş olduğunuz sektörde de rakipleriniz fazla olacaktır. Diğer ürünlerle benzerlikleriniz olabilir ancak sizi diğerlerinden ayıran nokta nedir bunu iyi belirtmeniz gerekir. Ürününüzün ne kadar farklı ve iyi olduğu tek başına yeterli değildir.

Pazara ilk giren ya da en çok sevilen markanın ürünü genelde o isimle bilinir. Bütün peçetelere selpak dememiz ya da tüm tıraş bıçaklarına jilet dememiz gibi. İnsanlar pazara ilk giren ürünü hatırlıyorlarsa ve bu isimle kullanmaya devam ediyorlarsa sizin farklı olduğunuzu belirtmeniz ve marka algısı oluşturmanız gerekir.

Tüketicinin sizin ürününüzü nasıl algıladığı önemlidir. Bu algıyı sizin oluşturmanız gereklidir. Ne satıyoruz? Ürün kategorilerimiz neler? Bu soruların cevabını basit bir şekilde vermeniz önemlidir. Eğer bunu siz yapamıyorsanız müşterilerin şekillendirmesine izin vermelisiniz ve ürününüze tanımlanan kategori ismini kullanmalısınız. Örneğin; tüketicilere şardonlu çorap nedir? diye sorsanız birçok kişi buna cevap veremeyebilir ancak uyku çorabı ya da termal çorap dediğiniz taktirde bu soruya cevap verebilirler. Bazı durumlarda ürününüzü belli bir kategoriye sokabilir ya da kendiniz belirlemiş olduğunuz ismi takabilirsiniz. Buna rağmen bazen tüketiciler ürünlere akılda kalıcı olan başka bir isim veriyorsa bunu değiştirmek için uğraşmayın bu şekilde kullanmaya devam edin.

Satış ve pazarlama yaparken uygulayabileceğiniz stratejiler bilindiği gibi ürüne ve sektöre göre farklılık gösterebilir. Burada dikkat etmeniz gereken önemli nokta; daha önce başarılı olan yöntemleri kullanacaksanız bile nerede, nasıl ve hangi sıklıkla kullanacağınıza dikkat etmeniz. Doğru, uygun zamanı ve yöntemi bulduğunuz taktirde başarılı olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X