E-Ticaret

E-ticaret Sitelerinde Güvenliğin Önemi

E-ticaret sitelerinde, klasik ticarette olduğu gibi fiziki bir gözlem yapılamaz. Bu nedenle çok daha sıkı güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyulur. Ayrıca, güvenliğin sağlanması için etkili güvenlik sistemlerinin kullanılması oldukça önemlidir. Günümüzde internet kullanıcılarının, e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmalarını engelleyen faktörlere daha yakından bakıldığı zaman, en önemli etkenin, e-ticaret sitelerinin güvenliği olduğu görülmektedir. Bu nedenle e-ticaret sitelerindeki alışverişin arttırılabilmesi için, e-ticaret sitelerinde güvenliğe oldukça fazla önem verilmelidir.

E-ticaret Sitelerinde Güvenlik Nasıl Sağlanabilir?

E-ticaret sitelerine yönelen ve bu sitelerden alışveriş yapmayı düşünen pek çok potansiyel müşteri var. Ancak söz konusu web sitelerinin, hackerler tarafından ele geçirilebileceğini düşündükleri için, alışveriş yapmaktan vazgeçen kişiler de var. Kredi kartı bilgilerinin, üçüncü kişilerin eline geçmesinden çekinen müşteriler, sanal alışveriş yöntemleri yerine, reel alışverişe yönelir. İnternet ortamındaki güvensizliği kırmak ve potansiyel müşterileri, gerçek müşterilere dönüştürmek için, e-ticaret sitelerinde, güvenlik önlemlerinin arttırılması büyük önem taşır.

Bir e-ticaret sitesinde bulunan güvenlik sistemlerinin, birbirleri ile tam bir uyum içerisinde çalışması halinde gerekli güvenlik altyapısı sağlanabilir. Böylelikle siteye gelen müşterilerin kişisel verilerinin korunması tam anlamıyla mümkün hale gelir.

E-ticaret Sitelerindeki Güvenlik Tehditleri

E-ticaret sitelerinde site altyapısına ve site müşterilerine zarar verebilecek olan bütün olay, eylem ve kişiler, güvenlik tehdidi olarak adlandırılabilir. Hackerler, bilinçsiz kullanıcılar ve sosyal mühendisler de yine e-ticaret siteleri için güvenlik tehditleri haline gelebilir. Tüm bunların yanı sıra e-ticaret sitelerinde karşılaşılan başlıca güvenlik tehditleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Müşteri bilgilerinin bulunduğu site veri tabanının çalınması
  • Müşteri kart bilgilerinin çalınması
  • E-ticaret sitesine zararlı yazılım bulaştırılması
  • E-ticaret sitesinin veri tabanının silinmesi
  • E-ticaret sitesinin gizli dosyalarının ve finansal verilerinin çalınması
  • E-ticaret sitesinin adresinin farklı bir adrese yönlendirilmesi
  • E-ticaret sitesine zarar verecek şekilde görünümünün değiştirilmesi

E-ticaret Sitesindeki Güvenlik Tehditlerini Önleme

Söz konusu güvenlik tehditlerini önlemek isteyen e-ticaret sitesi sahiplerinin, bilmesi gerekenler vardır. Buna göre, aşağıdaki güvenlik önlemlerinin alınması halinde, e-ticaret sitelerinde güvenliği sağlamak çok daha kolay bir hale gelebilir.

Sayısal Sertifikalar

Günümüzde pek çok internet sitesi, taklitlerinin ortaya çıkması nedeniyle zor zamanlar yaşamaktadır. Müşteriler e-ticaret sitesinde ödeme yapmadan önce, söz konusu sitenin gerçek bir site olduğundan emin olmak ister. İşte böyle zamanlarda, sanal ortamda faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinin, gerçek kimliklerinin tespit edilmesini mümkün kılan sistemlerin varlığından bahsedilebilir. Sayısal sertifikalar olarak da bilinen bu sertifikalar, bu konuda hizmet veren sertifika kuruluşlarından alınabilir ve kuruluşların özel anahtarıyla imzalanarak, e-ticaret sitelerine entegre edilebilir. Bu sayede e-ticaret sitelerine gelen potansiyel müşteriler, sitelerde yer alan sertifikaları görerek, söz konusu sitelerin gerçek kimliklerinden emin olabilir ve gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilir.

SSL Güvenlik Katmanı

E-ticaret sitelerinde müşteri bilgilerinin güvenilir bir ortamda iletilmeleri gerekir. Bu da ancak SSL türevi bir programlama katmanı ile mümkündür. Zira gizli bilgilerin sunucu ve istemci arasında sorunsuz bir şekilde aktarılmasına olanak veren SSL, tüm bilgilerin yalnızca doğru adreslerde deşifre edilmelerine müsaade verir.

SSL güvenlik katmanının yer aldığı e-ticaret sitelerinin adresleri https ile başlar ve bu kelime e-ticaret sitelerinin yeterince güvenli olduğu anlamına gelir. Https ibaresini gören e-ticaret sitesi müşterileri de hiçbir tedirginlik yaşamadan söz konusu siteden alışveriş yapmaya başlayabilir.

Güvenlik Duvarları

Son yıllarda yazılım tabanlı ya da donanımsal şekilde tercih edilen güvenlik duvarları, yerel ağ ile internetin iletişiminin, yeterince güvenilir olmasına imkan verir. Böylelikle e-ticaret siteleri için, en önemli tehditlerden birisi olan virüsler konusunda, etkin bir mücadele olanaklarına sahip olunabilir. Güvenlik duvarları sayesinde şüpheli olan dosya ya da paketlerin site veri tabanına aktarılması engellenir ve bu sayede, bu tür dosyaların e-ticaret sitelerine zarar vermelerinin önüne geçilir. E-ticarette güvenlik konusunda, güvenlik duvarları da fazlasıyla titiz olunması gerekilen işlevler arasındadır.

Görüldüğü üzere, farklı pek çok şekilde sağlanabilecek olan, e-ticaret sitesindeki güvenlik önlemleri ile her e-ticaret sitesinin, çok daha güvenilir bir ortama sahip olması mümkün. E-ticaret sitelerinde güvenlik önlemleri ile alakalı daha detaylı bilgi almak isteyenler ise kobisi.com adresini ziyaret edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X