E-ticaret İpuçları

E-Ticarette En Çok Kazandıran Ürünler

Fiziki mağaza sahipleri ya da e-ticaret yapanlar için temel amaç kârdır. E-ticaret sitenizde satışa sunacağınız ürünlerin seçimini yaparken, hangi ürünlerin daha kârlı olacağını belirlemeli ve size kazanç sağlayacak tercihlerde bulunmalısınız. Peki, başarılı bir e-ticaret sitesi için hangi adımları atmalısınız ve e-ticarette en çok kazandıran ürünleri nasıl belirlemelisiniz?

E-Ticarette En Çok Kazandıran Ürünleri Belirleme Yöntemleri

Ürün seçimi yaparken ilk olarak online alışverişin tercih edilme nedenlerini incelemekte fayda var. İnternette en çok satan ürünler, elde edilen fayda ve kolay ulaşılabilir olma gibi nitelikler doğrultusunda öne çıkmaktadır. Kullanıcıların internetten alışveriş yapma konusundaki istikrarı ise bu niteliklerle çerçevelenir.

Kullanıcıların İnternetten Alışveriş Yapma Nedenleri

Kullanıcılarınızın yerine kendinizi koyun ve neden internetten alışveriş yapmak isteyeceğinizi düşünün… Kafanızda birkaç fikrin oluşmuştur. Şimdi bu fikirleri online alışveriş tercih etmedeki genel kavramlarla birleştirelim.

Başlıca online alışveriş yapma nedenleri:

  • Elde edilen ayrıcalıklar
  • Daha kolay bir süreç olarak kabul görmesi
  • Fiziki mağazalara nazaran daha uygun fiyatlar sunulması
  • İstenilen yer ve zamanda alışveriş imkanına sahip olunması
  • Zaman kaybından ve fiziki yorgunluktan uzaklaştırması (mağazaya gitme gereksinimi olmaması)
  • Dilediğiniz kadar ürün ve özelliklerini inceleme şansı bulunması (ürünü satın almanızda ısrarcı satış elemanlarının olmaması)

# İlgili yazı: E-Ticaret Nedir? E-Ticaret Yararları Nelerdir?

Online Mağazalarda Satılan Ürünlerde Aranılan Temel Özellikler

  1. Farklılık yaratması: Alelade bir ürün için online alışverişi tercih etmezsiniz herhalde. Bir kilo domates almak istediğimizde, market yanı başımızdayken internetten sipariş vermek ne kadar tercih edilir bir durum sizce? Günümüzde bu sektörde gelişen e-ticaret siteleri olmakla beraber, karşılaşılan fiyat farklılıkları fiziki mağazaların daha çok tercih edilmesine neden olmakta. Yine de tercih sizin tabii, eğer farklılığınızı bu alanda yaratabileceğinize inanıyorsanız, durmayın!
  2. Gönderim (kargo) kolaylığı ve yeterli saklama (depolama) alanı: E-ticaret sektörüne yeni atılacak kişiler için ürünlerin zamanında ve sağlam teslim edilmesi oldukça önemlidir. Kullanıcılar açısından bakıldığında ise büyük ve taşınması zor ürünler; hem ürüne zarar gelme ihtimali hem kargo masrafının artacak olması hem de ürüne ulaşma süresinin uzayacak olması gibi nedenlerle daha az tercih edilir. 

3. Niş ürünler tercih etme: Niş ürün; standart kullanıcı kitlesine sahiptir. Kullanılma amacı ve kullanıldığı alan belirlidir. Halihazırda alıcı kitlesi bulunan bu ürünlerde, doğru tedarikçileri seçerek daha uygun fiyatlar sunabilir ve kullanıcıların ilgisini çekebilirsiniz. Örneğin; sahte balık çeşitlerinin alıcı kitlesi sabittir. E-ticarette sahte balık satmak istediğinizde, daha fazla çeşitlilik ve uygun fiyat sunan online marketle öne çıkabilirsiniz.

4. Ürünlerin beklentileri en iyi şekilde karşılaması: İnternetten sipariş verirken en çok korkulan husus, ürünlerin görseldeki veya anlatıldığı gibi çıkmaması durumudur. Bu nedenle standartlık kazanmak ya da varyasyonu en az olan ürünleri tercih etmek kurtarıcı formüldür. 

E-ticarette başarıyı yakalamak istiyorsanız potansiyel müşterilerinizin ne istediğini ve neden sizi tercih etmeleri gerektiğini kafanızda oturtun. Ürünlerinizin sağladığı fayda, teslimat süresinin vadedilen zaman diliminde gerçekleşmesi, ürünlerin beklenildiği (şekil, boyut, renk vb.) biçimde gelmesi kullanıcılar açısından en çok dikkat edilen faktörlerdir. Kullanıcıların beklentilerini gözden geçirdiğimize göre ürün fikirlerine geçebiliriz.

Ürün/Hizmet Seçiminde Dikkat Edilecek 5 Adım

  1. Taşıma ve gönderim: Paketleme, taşıma ve gönderme aşamalarında kolaylık sağlayacak ürünler seçin.
  2. Ürün hacmi ve ağırlığı: Depoda daha az yer kaplayacak ve kargo gönderim maliyeti düşük ürünler kazancınızı artırır. Minimum masrafla maksimum fayda elde edin.
  3. Ürün fiyatı: Her e-ticaret sitesinde bulunan ürünleri tercih ettiğinizde belirleyeceğiniz ürün fiyatı sabit ortalamalara tâbi olacaktır. El yapımı, niş veya yenilikçi bir ürün tercihiyle kâr oranını belirlemek sizin elinizde olsun.
  4. Her zaman her yerde: Satışa sunacağınız ürünlerde, dönemsel niteliklerden kaçınmanız gerekir. Yani sadece yazın veya sadece kışın satılacak bir üründen ziyade, yılın her günü satın alınan bir ürün bulun.
  5. Kullanıcıların satın alma gücüne hitap etme: E-ticarette satış yapmak için kullanıcı kitlesine uygun fiyatlar belirlemelisiniz. Fiyatları yüksek tutarsanız ürünü satın alacak kişileri bulmanız zorlaşır. Fiyatları düşük tutarsanız kârınız azalır. Bu nedenle kullanıcı kitlesine göre tutar belirleyin ve buna göre ürün/hizmet seçin.

Ek olarak;

  1. Seçtiğiniz e-ticaret pazarında, asıl ürününüzle beraber yan ürünler de sunabilirsiniz. Örneğin, cep telefonu satacaksanız kulaklık, telefon kılıfı vb. ürünlere yer verin. 

# İlgili yazı: Çapraz Satış Sistemi Nedir? (Cross Selling)

2. Toplu siparişler mi adetli siparişler mi almak isteyeceğinize karar verin. 

3. Özel tasarım veya kişiselleştirilen ürünler seçin. Bu sayede ürün fiyatını/değerini kendiniz belirleyin.

4. Ürünlerinize süreklilik kazandırın. Yani, sarf ürünler sunarak sabit bir kullanıcı kitlesi elde edin. 

5. Hedef kitlenize ulaşmak için sosyal medyayı kullanın. İnstagram, Facebook, Twitter…

6. Google sıralamalarında önde çıkmak ve satışlarınızı artırmak istiyorsanız SEO çalışmaları yapın.

“Hangi Ürünleri Satacağım” Sorusu için Cevap Bulalım

Çok satan ürünleri belirlemenin oldukça hızlı ve kolay bir yolu var. Dünyada en büyük pazarlardan biri olan Amazon, satışı yaptığı ürünler için satın alma sıralamalarını sunuyor. Siz de çok satanlar sıralaması (best seller rank- BSR) değerlerini inceleyerek, hangi ürünlerin daha çok tercih edildiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. 

Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, Trendyol gibi pazar yerlerinde ürün incelemeleri yapabilir; bu sayede niş ürünleri, çok satan ürünleri ve en çok tercih edilen ürünleri keşfedebilirsiniz.

Sektörde ileri gelen e-ticaret sitelerinin entegrasyonlarını Kobisi E-Ticaret sayfamızda incelemek için tıklayın.

Ürün Fiyat Analizi

Ürün/hizmet fiyatlarını belirlerken yine pazar yerlerinde inceleme yapabilirsiniz. Satışını yapmak istediğiniz ürünlerin, en yüksek ve en düşük fiyatlarını belirleyip elde etmek istediğiniz kâr oranına karar verdikten sonra kullanıcılarınıza ve size cazip gelecek bir tutar belirleyin. 

Sonuç:

E-ticarette en çok kazandıran ürünleri doğru adımlarla incelediğinizde başarılı bir marka olmanın ikinci adımını atmış olacaksınız. İlk adım nedir, diye merak ediyor ve sektöre yeni katılacaksanız E-Ticaret Sitesi Kurulumu için Yapılması Gerekenler hakkındaki içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X