E-ticaret firmalarının öncelik vermesi konular arasında yer alan stok maliyeti mutlaka düzenli olarak kontrol edilmelidir. Kayıt altına alınan bu maliyetler ilerleyen dönemlerde düzenin daha rahat sağlanmasına katkıda bulunur. Stok maliyeti arttığında zamanla kontrol altına alınamayan bir hal alabilir ve şirket zarar edebilir. Bunu önlemek adına maliyetler her dönem kontrol altına alınmalıdır.
Eğer kontroller sonucunda stok maliyeti yüksek çıkarsa akla ilk gelen kontrol eksikliği ya da bu kontrollerin doğru yapılmadığıdır. Olası aksilikleri önlemek adına ise erken dönemde birtakım önlemler almak gerekir. Bu sayede ilerleyen dönemlerde yüksek maliyetlerin oluşması önlenecek ve genel maliyetler azaltılarak şirket kârlılığı her zaman yüksek tutulacaktır.
Bkz. **Dropshipping Yapanların İnternette Satabileceği Popüler Ürünler 2021
Stok Maliyeti Ölçerken Nelere Dikkat Edilir?
Stok maliyetinin düşüklüğü ya da yüksekliği ile ilgili karar verebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı ölçütler vardır. Bunlar arasında;
- satın alma ücreti,
- nakliye ve kargo masrafları,
- vergiler,
- güvenlik,
- çalışanların ücretleri,
- garanti süresi
- ürün değerinin azalması
gibi ölçütler yer alır. Her bir ölçüt ihmal edilmeden düzenli olarak kontrol edildiğinde maliyetlerde ani artış ya da düşüş olmayacak, belli bir seviyede ilerlenecektir.
Bkz. **Stok Devir Hızı Nedir? | Hesaplanması ve Önemi
E-Ticarette Stok Maliyetini Düşürmek için Öneriler
1. Çok Satan Ürünleri Fazla Sayıda Tedarik Edin
Tedarikçi tarafından belirlenen maliyeti azaltmak adına toplu mal alırken çok satan ürünleri daha fazla depolayabilirsiniz. Bu sayede ürün başına ödediğiniz tutar düşer. Ayrıca stok maliyeti hesaplarken daha az bedeller ödemeniz gerekir.
Bunu yapabilmek için sitenizde birtakım ürünler belirlemeli ve bunların aylık, 3 aylık gibi dönemlerde ne kadar satıldığını bulmalısınız. Yapacağınız analizden elde edeceğiniz sonuçlara göre siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.
2. Deponuz Düzenli Olsun
Raf düzeninde optimizasyonu sağlamanız stok maliyeti açısından oldukça önemlidir. Burada asıl amacınız daha az alanda daha yüksek raf verimliliğini sağlamak olmalıdır. Aksi halde gerekli alandan fazla raf kullanılacak ve bu da maliyetlerinizi artıracaktır. Bunu önlemek adına raf kontrolünü düzenli şekilde yapmalısınız. Böylece hem çalışanlar ürünlere daha kolay ulaşacak hem de maliyetleriniz azalacaktır.
Bkz. **Stoksuz Satış Nedir, Nasıl Yapılır?
3. Az Satan Ürünleri Daha Az Stoklayın
E-ticaret sitenizde satışı az olan ürünleri daha az miktarda depolayarak maliyetlerinizi azaltabilirsiniz. Deponuzda bulunan her ürünün size maliyeti olduğunu unutmamalı ve buna göre hareket etmelisiniz. Eğer deponuzda gereğinden fazla ürün varsa bunları bir an önce elden çıkarmanız gerekir. Bu amaçla indirimler ve çeşitli kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Satışı az olan ürünler için stok yenileme alt limitini düşük tutabilirsiniz. Depoda fazladan duran her ürün için yıpranma payı ve değer düşüklüğü gibi ihtimalleri göz ardı etmemelisiniz.
4. Tekrar Sipariş Verme Aralığını Belirleyin
İhtiyaç halinde sipariş verebilmek adına tekrar sipariş verme aralığı belirleyin. Eğer gereksiz ürün satın alırsanız bu durum maliyetlerinizi artıracaktır. Bunu önlemek adına en çok satılan ürünleri iyi analiz etmeli, hangi ürünün ne kadar zamanda satıldığını bakmalısınız. Bu amaçla her bir ürün sınıfı için stok alt limiti oluşturmalısınız. Bu sayede depo maliyetleriniz daha kontrollü şekilde ilerleyecektir.
Bkz. **Bütçe Hazırlama Sürecinde Bilmeniz Gerekenler
5. Ölü Stokları Çıkarın
Deponuzda boş yere duran ürünler her gün sizin için ekstra maliyet manasına gelir. Bunu önlemek ve depo maliyetlerini azaltmak için stoklarınızı eritmelisiniz. Bu amaçla farklı çalışmalar yapabilirsiniz. Özellikle ürünleri bundle yani paket olarak satabilir, bağış yapabilir ya da iade edebilirsiniz. Bu gibi detaylara dikkat ederseniz stoklarınızı eritirken zarardan kurtulup karlı duruma geçebilirsiniz. Burada önemli olan nokta planlı ve programlı şekilde ilerlemenizdir. Bu sayede verimliliğiniz her zaman yüksek olacaktır.