E-Ticaret

Türkiye’de E-Ticaret İstatistikleri

Türkiye’de internet üzerinden alışveriş yapan kişi sayısının 39,3 milyona, harcama miktarının ise 2019 yılında yıllık 11,5 milyar ABD dolarına ulaştığı belirlendi. Haliyle e-ticaret sitelerine olan ilgi arttı. Ve bu duruma bağlı olarak, insanlar ürün satmak için e-ticaret sitesi sahibi olmaya başladılar.

İnternetten Alışveriş Yapan Kullanıcıların Sayısı

“2019 Dijital Türkiye E-Ticaret Raporu”na göre; önceki yıl 31,7 milyon interneti alışveriş yapmak için kullanan kullanıcıların sayısı 2018‘de 7,6 milyon kişi artmıştır. Dijital pazarda en fazla harcama 5 milyar 198 milyon dolar ile tatil/seyahat için yapıldı. Bu listeyi, 2 milyar 61 milyon dolar ile elektrikli ev aletleri, elektronik ,cep telefonu ve 1,3 milyar dolar ile giyim kuşam takip etti. Bu üç ürünü takip eden sırada ise;

4. 1 milyar 125 milyon dolar ile hobi 

5. 1 milyar 56 milyon dolarla mobilya ve aksesuar 

6. 60 milyon dolar dijital müzik

7. 412 milyon dolar yiyecek/içecek 

8. 268 milyon dolar ile video/oyun

ürünleri yer almaktadır.

Peki E-Ticaret Sitelerini En Çok Kimler Tercih Ediyor?

Özellikle kadınlar ve gençlerin alışveriş alışkanlıkları sayesinde dijital pazarlamada yükseliş yaşanmıştır. Bu iki kesim için gençlerde oyun/müzik harcamalarının fazla olduğu, kadınlarda ise giyim/aksesuar gibi kategorilere olan ilginin e-ticaret sitelerine yansıdığı görülmektedir.

Kimi kadınlar ilk bakışta ürünleri almaktan ziyade, karşılaştırmak veya mağaza gezme ihtiyacını hafifletmek için e-ticaret sitelerini ziyaret etmektedir.

E-ticaret siteleri çoğunlukla çalışan bireylerin, çarşı pazar gezmek yerine aradığı ürünleri en uygun fiyatından en lüks fiyatına kadar saniyeler içerisinde ulaşmasını sağlar.

Erkek kullanıcı kitlesinin e-ticarete olan ilgisi, diğer iki kesime göre daha az olsa da özel günlerde e-ticaret sitelerine girme oranlarında artış görülür. Özel gün ve gecelerde ki sıklık sadece erkek kesimi etkilememekle beraber bu kategoride genç ve kadın kesimin de aktif olduğu ortaya çıkmaktadır.

Gelecek Yıllarda E-Ticaret Sektöründe Neler Bekliyor?

Çalışan kadınların ve gençlerin yoğun ilgisi sayesinde her yıl gelişme göstermekte olan e-ticaret sektörü; 2016 yılında %24 oranında artış göstererek 30.8 milyar TL’ lik büyüklüğe ulaştı. 2017’de banka ve kredi kartı ile yapılan harcamalar yaklaşık %35 artış göstermiş oldu. 2018 yılında %40 büyüme hedeflendi. 2019 yılını takip eden günümüzde ise e-ticaret geleneksel alışveriş algısını geride bırakmak için kullanıcıların yeni geliştirdiği “ses ile arama” özelliği boy göstermeyi bekliyor. Bu sayede hem kitleyi arttırmada yardımcı oluyor hem de çeşitli ülkelerde ki potansiyel müşterilere ulaşmasını sağlıyor.

Türkiye E-Ticaretinin Tarihçesi

12 Nisan 1993 tarihinde Türkiye’de ilk internet bağlantısı gerçekleşti. Hatta ilk olarak ODTÜ’ de internet kullanılmaya başlanmıştır. 1997 yılında Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK), elektronik ticaret ağının oluşturulması amacıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantı sayesinde e-ticaretin ilk adımları atılmış oldu. 2001 yılında ise başbakanlığın katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantı başlamıştır. Dış ticaret müsteşarlığı (DTM) bünyesinde oluşturulan Elektronik Ticaret Genel Koordinatörlüğü, ‘E-Ticaret Çalışma Grubu’ olarak görevini sürdürmesine devam etmiştir. Böylece Türkiye’ye E-Ticaret gerçek anlamda gelmiştir.

Kısaca E-Ticaret Sitesi Nedir ve Bize Faydaları Nelerdir?

E-ticaret modernleşmiş veya modernleşmeye yönelik ülkelerde,insanların kolay alışveriş yapmasını sağlamak için iyi bir alternatif oluyor. E-ticaret sitesi kullanıcılarının daha kolay hizmet aldıkları ve memnuniyet oranlarının arttığı görülüyor. Online alışveriş siteleri sayesinde insanlar; giyimden yemeğe, kıyafetten elektronik eşyaya kadar hemen her ürünü, hem uygun fiyata hem de yaşam tarzına uygun niteliklerle bulabiliyor. Ayrıca kargo imkanı sayesinde, satın aldıkları ürünün ayaklarına kadar gelmesinin konforunu yaşıyorlar.Her bireyin kendine ait hobileri, işi ve dışarıdan herhangi bir şey almasını gerektirecek durumları olmaktadır. Siz de yaptığınız işin ya da hobilerinizin gereksinimlerini, pratik bir yolla karşılamak istiyorsanız e-ticaret sitelerini kullanabilir ve bu sayede zamandan tasarruf edebilirsiniz.

YAZAR: Gizem ALİBAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X