XML; açılımı eXtensible Markum Language olan ve Türkçe karşılığı, Genişletilebilir İşaretleme Dili olarak tanımlanan bir işaretleme dilidir. İnternet ağında yer alan tüm sistemler ve platformlar arasındaki veri iletişimini, tek bir düzlemde iletmek için tasarlanmıştır.
World Wide Web Consortium (W3C) tarafından tasarlanan bu işaretleme dili; herhangi bir yazılımda ya da veri tabanında oluşturulan verilerin, farklı bir platforma taşınması sırasında standart veri iletişimi sağlamaktadır.
- Ayrıca bkz: Arama Motorlarına Nasıl Kayıt Yapılır?
XML Oluşturma İhtiyacının Temel Nedenleri
Genişletilebilir İşaretleme Dili yani XML, gereklilikler neticesinde ortaya çıkmıştır. Veritabanında oluşturulan verilerin başka bir platforma taşınması sırasında hız ve ulaşılabilirlik kapsamında yaşanan zorluklar, internet ağında birçok probleme neden oldu. İletilmek istenen bilgilerin yer aldığı veri tabanı yapısının, farklı bir sistemdeki veri tabanıyla uyuşmaması, kendini tekrar eden bir sürece sebebiyet vermekteydi. Her veri aktarımında tekrar eden eden bu sürecin önüne geçilmek adına standart veri iletişimi tekniği geliştirildi ve XML yapısı tasarlandı.
XML’in Özellikleri
İnternette hızlı dosya aktarımı ve veri alışverişini mümkün kılan XML, web üzerinde yapılan tüm işlemlerin temelini oluşturmaktadır. Web sayfalarının ön yüzünde karşılaştığımız; içerikler, dosyalar, resimler veya videoların her biri, arka yüzde kullanılan işaretleme dilleriyle bize ulaşmaktadır.
XML ve HTML işaretleme dillerini tasarlayan Tim Berners Lee, internet üzerindeki veri akışını en hızlı hale getirilmesinde büyük rol oynamıştır. Özgür internet dili olarak adlandırabileceğimiz XML, hem inisiyatif barındıran hem de katı kurallara sahip olan bir yapı sunmaktadır.
- Ayrıca bkz: SEO için HTTPS Kullanmanın Önemi
XML;
- İşaretleme dili
- HTML’e benzer biçimlendirme dili
- Veri aktarma ve depolama aracı olarak
tanımlanır.
XML oluştururken;
- XML etiketlerinde hiyerarşik bir yapı olması
- Açılan etiketlerin mutlak suretle kapatılması
- Oluşturulan etiketlere nitelik atama
- Case Sensitive bir dil kullanma (harf ile başlama)
kurallarına uyulması gerekir.
XML ve HTML arasındaki fark ise kullanılan etiketleri belirleme yetkisinin olmasıdır.
Örnek XML ve HTML yapıları:
HTML örneği;
<title>e-ticaret-paketleri</title>
XML örneği;
<?xml version=”1.0″ornegi?>
<kategori>
<urunadi=”elb1″>
<urun>kirmizielbise</urun>
<baslik>KirmiziElbiseModelleri</baslik>
<tur>kadingiyim</tur>
<fiyat>20.00</fiyat>
<aciklama>BubirXMLornegidir</aciklama>
XML’in E-ticaretteki Yeri
XML oluşturma iki web sitesi arasındaki veri akışını sağlamak için kullanılır. Bu sayede manuel olarak işlem yapılmasına gerek kalmadan hazır XML verileri üzerinden e-ticaret sitesi yönetilebilir.
XML’in Google Merchant Center’daki yeri hakkında ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki içeriklere göz atın: