Instagram-pazarlama-kurali
Sosyal Medya

E-Ticaret’te Fırtına Etkisi Yaratmak için 15 Instagram Pazarlama Kuralı

Büyük markalar, Google’ın tüm arama sonuç sayfalarını ele geçirmiş durumda. Bu markalar ile rekabet güç olsa da asla imkansız değil. Eğer e-ticaret hedefiniz bu büyük markaların önüne geçmekse ve sadece SEO uyumlu makalelerin yeterli olmayacağını düşünüyorsanız, o halde bir sonraki stratejiniz sosyal medya odaklı olmalıdır. Google+, Facebook, Pinterest, Snapchat, Instagram ve Facebook bunlar tüm sosyal medya kanallarıdır. Fakat tüm bu sosyal medya kanallarındaki kullanıcıların etkileşimi birbirine benzemez, her birinin etkileşim biçimleri birbirinden çok farklıdır.

Şu gerçek ile yüzleşmek gerekir ki büyük markalar Google arama sonuçlarında görünmenizi engelliyor. İnsanlar bir şey aradığında örneğin Hepsiburada, N11, GittiGidiyor, arama sonuçlarını büyük oranda kaplıyorlar. Bu yüzden eşsiz bir ürün bile satsanız, kimse bilmiyorsa, ürün için kimse arama yapmıyor.

İşte sosyal medyanın gücü burada adeta bir kurtarıcı gibi öne çıkıyor! Sosyal medya pazarlaması ile potansiyel müşterilerinizin olduğu yere gidebilir ve onların ilgisini çekebilirsiniz. Böylece markanız ve ürünleriniz hakkında farkındalık oluşturabilirsiniz. Bu yüzden sosyal medya önemli bir konudur ve e-ticaret iş planınızın bir parçası olmalıdır.

Eğer online dükkanınızı büyütmeye ve yeni müşteriler kazanmaya çalışıyorsanız, o halde sosyal medya pazarlaması kesinlikle pazarlama stratejinizin temel bir parçası olmalıdır.

Daha önce belirttiğimiz gibi, iki farklı sosyal medya platformu birbirine benzemez. Peki dikkatinizi hangisine odaklamalısınız? Elbette Instagram!

Facebook yerine markalar neden Instagrama odaklanmalıdır? İstatistikler bunu net bir biçimde açıklıyor. 2012 yılından beri Facebook, organik pazarlamada % 63 düşüş yaşarken, Instagram organik pazarlamada % 115 artış yaşadı. Çarpıcı rakamlar değil mi?

Facebook kullanıcıları, e-ticaret markalarına karşı mesafeli yaklaşırken Instagram kullanıcıları markaları adeta kucaklıyor. Facebook kullanıcılarının sadece % 32’si markalar ile düzenli ilişki kurarken, Instagram kullanıcılarının % 68’i markaları düzenli takip ediyor ve etkileşim kuruyor. Marka sadakati açısından oldukça ufuk açıcı olan bu istatistikler Instagram’ın markalar için nasıl verimli bir alan olduğunu açıkça gösteriyor.

Facebook aramalarında markalar her bir kullanıcı gönderisinde kullanıcıya % 6 oranında ulaşırken, Instagram’da markalar her bir kullanıcı gönderisinde kullanıcıya % 100 oranında ulaşmayı başarıyorlar.

Markanızı Seven Gerçek Takipçileri Nasıl Elde Edersiniz?

Aşağıda takipçiler kazanma ve Instagram’ı kullanarak çevrim içi markanızı yayma gibi çeşitli yollarla ilgili adım adım talimatları içeren uygulanabilir ipuçlarının bir listesi var. Hadi başlayalım!

instagram-pazarlama-1

1) Tutarlı Bir Görsel Markası Oluşturmak İçin Etkileşim Alan Görselleri Keşfedin

İnsanlar tutarlı olmayı sever bu yüzden markalaşmak için görselleriniz hayati önem taşır özellikle Instagram’da! Çoğu insanın kafasında tutarlılık eşittir güvendir. Eğer insanlar sizin markanızı güvenilir bulurlarsa, sizden daha çok alışveriş yapacaklardır. Öncelikle görsel markalaşmayı sağlamak için bir yöntem bulmalısınız. Tutarlı görseller ve bir renk şeması oluşturmalısınız.

Yöntem oluşturmak için öncelikle biraz ilham almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. İlk olarak yapmanız gereken rakiplerinizin bir listesini hazırlamaktır. Örneğin, eğer el sanatları ile ilgili objeler satıyorsanız, rakibiniz sizin gibi el işi ürünler satan Nehir Burcu Elişi markası ile olabilir. Böylece birinci markalaşma stratejiniz oldu.

http://www.gramfeed.com/ internet sitesine gidip, arama kutusuna tıklayın. Orada bir kullanıcı aramak ya da hashtag aramak için seçenekleri bulacaksınız. Rakipleriniz için yaptığınız listeyi burada kullanabilir ve rakiplerinizin kullandığı hashtag’leri Gramfeed aracılığı ile bulabilirsiniz. Rakip analizi yaptıktan sonra bir durup bakmak gerek. O markaların görselleri neler söylüyor incelemeniz gerekir. Örneğin; Adidas markasının Instagram’da milyonlarca takipçisi var. Adidas bir spor giyim ve spor ayakkabı markası olduğu için görselleri dinamizmi ve enerjiyi çağrıştıracak biçimde hazırlanmıştır. Takı ve takı hesabı ise renkli, zarif ve detaylı görselleri ile öne çıkmaktadır. Bu markanın Instagram görselleri doğal olarak Adidas markasından farklıdır. Çünkü farklı alanlarda ürün pazarlaması yapıldığı için hedef kitlesi de farklı olmaktadır. Son aşamada görünce hoşunuza giden fikirleri not alın. Diğer hesapları incelediğinizde satış yapanların stratejilerini anlamaya çalışın ve iyi fikirleri daha sonra farklı şekillerde uygulamak için not alın.

2) Tutarlı ve Çarpıcı Marka İmajı İçin Görsel Markalaşma Yaratmak

Daha önce de bahsettiğimiz gibi tutarlı görsellik güvenilirlik ve takipçi kazanmanın en önemli bölümüdür. Tutarlı görsellik yaratmanın birçok farklı yolu vardır. Örneğin; Nike markasının Instagram görsel markalaşması; birçok farklı renkte paylaşım, filtreler ve hatta video gönderilerini kapsar. Ne var ki, tüm fotoğraflar canlı, temiz ve iyi odaklanılmış, yüksek çözünürlüklüdür. Ve yalnızca altı görsele bakan herkes onun Nike markasına ait olduğunu söyleyecektir. Nike, bir marka olarak spor ve fitness odaklıdır. Fakat markanın gönderileri zihinsel odaklanma, güç ve mutluluk gibi duygu veya kişisel özellikleri harekete geçiren şeylerden oluşur. Tüm görseller, onlarca farklı renkte bile olsa Nike markasını yansıtır.

Maybelline markası da, Nike’a benzer yaklaşımlar sergiler. Fakat onlar makyaj sektörüne bu yaklaşımı uyguladılar.

Marka Rehberi Bölüm Bir: Görüntü

Gönderileriniz için neyin yaratılması gerektiğini öğrenmek kolaydır, ancak burada, gönderilerinizde her şeyin tutarlı olduğundan emin olmanız için kendi kılavuzunuzu oluşturmanız gerekir. Öncelikle Canva internet sitesinde ücretsiz üyelik oluşturun. Daha sonra sosyal medya görsel boyutunu 800×800 olarak ayarlayın. Son olarak görsel ismi olarak Instagram’da kullandığınız kullanıcı ismini kullanın. İlk kutucukta marka rehberinizi yaratın ve isim verin. Görsellerinizde kullanacağınız font ve renkleri burada listeleyin. Görselleriniz için kullanacağınız fontları seçin. Yazı tipi eşleştirmeyi doğru yapmak biraz zor olabilir, fakat internetten doğru font yaratma rehberi bularak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Ana başlık için bir font, alt başlıklar için bir font ve yazının tümü için bir font seçmeniz gerekir. Üç farklı font seçtiğinizde bunların birbiri ile uyumuna dikkat etmelisiniz. Bunlar marka sadakati yaratmanıza ve tutarlı içerikler üretmenize yardımcı olur.

Burada tutarlılık ve güvenilirliği sağlamak için tek referansınız markanız olacak. Bu yüzden gönderilerinizde tutarlı olmalısınız.

instagram-pazarlama-2

Marka Rehberi Bölüm İki: Renk Şeması

Eğer e-ticaret siteniz hali hazırda açıksa ve faaliyet yapıyorsa, renk şemasını muhtemelen yeniden ayarlayabilirsiniz. Eğer böyleyse harika! Google Chrome ya da Firefox eklentisi olarak ColorZilla programını kullanabilirsiniz. Böylece web sitenizdeki renkleri analiz edebilir ve oradan renkleri kolayca değiştirebilirsiniz. İlk yapmanız gereken tarayıcınıza ColorZilla eklentisini yüklemektir. Renk Analizi seçeneğini tıklayın. Buradan marka rehberinize ve imajınıza uygun olan ana renkleri seçin. ColorZilla eklentisinden renkleri kopyalayıp Canva’ya yapıştırın. Eğer web sitenizde renk şeması henüz ayarlanmamışsa o zaman ücretsiz online bir araç olan Coolors’ı kullanabilirsiniz. Bu aracın kullanımı oldukça kolaydır ve fotoğraflarınız için renk şemasını kolayca bulabilirsiniz.

3) Hedef Kitleniz ile Etkileşim Kurmak İçin Güzel ve İlham Verici Gönderiler Hazırlayın

Herkes fotoğraf çekmeyi sever fakat insanlar iyi bir fotoğrafı daha çok sever. İyi bir fotoğraf cep telefonundan snap atarak oluşturulmaz. En iyi fotoğraflar sanat olarak kabul edilir ve sanat duyguları harekete geçirir.

Instagram, fotoğraf paylaşım fikri üzerine kurulan bir sosyal medya platformudur. Bu yüzden tüm görselleriniz canlı ve marka farkındalığı uyandıracak öğeler barındırmalıdır. Telefondan çektiğiniz ve gönderi olarak paylaştığınız bir fotoğraf her zaman yeterli olmaz bazen bundan biraz daha fazlasına ihtiyaç vardır. Neyse ki, internette büyüleyici Instagram fotoğrafları yaratmak için bir ton program var. Yapmanız gereken app store’da hızlı bir arama yapmak ve ücretsiz birkaç uygulama indirip test ederek kullanmaktır. Bunun yanı sıra Instagram gönderileri yaratmak için Canva, PicMonkey, beFunky ve Snappa gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu araçları kullanarak kelimenin tam anlamıyla yüzlerce farklı strateji belirlemeniz mümkündür. Her biri size farklı ayarları düzenlemenizi önerir. Birkaç farklı araç kullanarak sizin için en iyisini seçebilirsiniz.

4) Hashtag’leri Kullanarak Web Trafiğinizi ve Marka Bilinirliğinizi Maksimuma Çıkarın

Instagram ile ilgili en harika şey, organik aramalardaki kabiliyetidir. Instagram bir sosyal medya platformu olmasının yanı sıra aynı zamanda bir arama motorudur. Google, sıralamasında anahtar kelimeleri kullanırken Instagram hashtag’leri kullanır. Böylece aranan her şey kolaylıkla bulunabilir. Örneğin Instagram’da Nike için arama yaptığınızı düşünelim. Eğer arama butonuna ve sonra da etiketler butonuna tıklayıp Nike yazarsanız, 50 milyona yakın #Nike etiketli gönderi bulacaksınız.

Arama sonuçlarına ilişkin hashtag takibi yaptığınızda, görsellerinizin ortaya çıktığı iki alan bulacaksınız: En popüler gönderiler (içlerinden bir tanesi en çok beğeni ve yorum alan gönderidir) ve en yeni gönderilerdir.

Eğer #Nike etiketli bir gönderi yazmaya karar verdiyseniz, işin gerçeği gönderileriniz en popüler gönderiler arasında yer almaz. Çünkü genellikle bu alanda Nike’ın gönderileri yer alır. Ne var ki, gönderinizin en yeni bölümünde görüneceğinden emin olabilirsiniz. Geri kalanlar arasında çarpıcı bir görüntü oluşturabilirseniz, o halde organik aramadan daha fazla sonuç elde eder ve daha çok takipçi kazanırsınız. Eğer aramalarda çıkmak için popüler, fakat sonuçların dışına itilmeyecek kadar az popüler bir hashtag hedefiniz varsa, bu durumda gönderiniz arama sonuçlarında bir süre kolayca kalır ve hatta en popüler gönderiniz haline bile gelebilir. Bunun anlamı anahtar kelime işin cazibesini arttırır ve böylece insanlar sizi kolaylıkla bulabilir.

Öte yandan, hiçbir hashtag kullanmazsanız, asla aramalarda görünmezsiniz çünkü Instagram görselinizi kategorize edemez. Yani Instagram’ın görselinizi kategorize edebilmesi için mutlaka hashtag kullanmanız gerekir. Bu nedenle, erişiminiz yalnızca geçerli takipçiniz tabanına kadar gidecektir. Hashtag kullanmamak tüm yaptıklarınızı çöpe götürür ve zaman kaybından başka bir şey değildir bu yüzden onları kullanın. Gönderinizini en iyi şekilde açıklayan hashtag’leri kullanmanız yararlı olacaktır.

Araştırmalar gösteriyor ki ne kadar çok hashtag kullanırsanız o kadar iyi. Fakat hashtag kullanım oranını spam olarak algılanmamak için iyi ayarlamak gerekiyor. Bu yüzden yalnızca gönderiniz ile ilgili hashtag’leri paylaşmanız önemli. Elbette bu alakalı hashtag’leri nasıl bulacağınızı da söylüyoruz.

instagram-pazarlamasi-3

Instagram’daki En Popüler Hashtag’leri Nasıl Bulabilirsiniz?

Öncelikle Iconosquare aracına gidip ücretsiz üye olun. Bu araç direkt olarak Instagram hesabınıza bağlanır. Ekranın üst kısmında bulunan arama çubuğunu kullanarak kullanmayı düşündüğünüz muhtemel hashtag’i arayın. Burada kaç tane gönderide bu hashtag’in kullanıldığını ve bununla alakalı hashtag’leri görebilirsiniz. Markanız ve gönderiniz ile en alakalı hashtag’leri not ederek kullanın. Google Doc, döküman saklamak için çok kullanışlı bu yüzden hemen kopyala yapıştır yapabilirsiniz. Gönderileriniz Instagram’da büyük etkileşimler yaratmaya başlayınca Pixelshop ile gönderilerinizi satışa hazır hale gelebilirsiniz.

5) Daha İyi Genel Etkileşim İçin Instagram’dan Bağımsız Düşün

Instagram aynı zamanda Facebook ve Twitter gibi diğer sosyal medya platformlarına bağlanabilir. Böylece tüm fotoğraf gönderilerinizi tüm sosyal medya kanallarından aynı zamanda paylaşabilirsiniz.

Bu nedenle hashtag araştırmanızı bir süre kapatabilir ve Facebook ile Twitter’da en popüler hashtag’leri araştırmaya başlayabilirsiniz. Böylece işinizi yaygınlaştırmış ve geliştirmiş olursunuz.

iconosquare

6) Iconosquare’i Kullanarak Hesabınızı ve Markanızı Büyütün

Üzerinde çalıştığınız her pazarlama taktiğinin yatırım getirisini bilmek istersiniz. Instagram takipçilerinize % 100 organik olarak  ulaşsanız bile yine de üzerinde düşünmeniz gereken zamansal yatırımlar vardır. Zaman harcayarak yaptığınız yatırımların karşılığını alsanız bile, birkaç şeyi takip etmeniz gerekir. En çok etkileşim alan gönderiler, en çok sevilen, yorumlanan ve tekrar paylaşılan gönderiler, ne kadar takipçi kazandığınız ve kaybettiğiniz gibi verileri bilmeniz gerekir. Iconosquare aracı bu verilerin hepsini size verir ve kolayca öğrenebilirsiniz.

Bu program sayesinde hesabınızda her şeyin nasıl gittiğine dair basit bir genel görünüm analizi yapabilirsiniz. Fakat aynı zamanda daha derin verileri de bulabilirsiniz.

  • Ay Analizi: Bu analiz yöntemi ile tüm bir yıldaki gönderi ve içeriğinizi analiz ederek en çok etkileşim alan ayı görebilirsiniz.
  • İçerik: Buradan bir ayda ya da bir yılda kaç tane fotoğrafın gönderi olarak eklendiğini görebilirsiniz. En çok hangi günler ve saatlerde gönderi paylaştığınızı görebilir, en popüler hashtag ve filtrelerinizi inceleyebilirsiniz.
  • Etkileşim: En çok beğenilen, paylaşılan ve yorum yapılan içeriğinizi görebilir ve beğeni artışı tarihçesini inceleyebilirsiniz.
  • Optimizasyon: Gönderilerinizde hangi en çok sevilen Instagram filtrelerini kullandığınızı bulmak için harika bir alandır. Başkalarından daha iyi performans gösteren belirli bir şey varsa, o verileri kullanabilir ve yalnızca en iyi sonuçları veren filtreleri kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Topluluk: İzleyenleri, takip ettiğiniz kişileri ve hesabınızın genel büyümesini takip edebilirsiniz.

Birkaç ay boyunca sade gönderiler yaptıktan sonra çalışmak için iyi bir veriye sahip olmalısınız. Iconosquare’in sağladığı istatistiki noktalardan herhangi bir kısmı, neyin daha iyisi olduğuna dair değerli bilgiler verecektir. Bu verileri denemek ve avantajlı hale getirmek biraz zor olabilir, ancak en azından gönderilerinizin takipçiler tarafından en çok hangi konuyla ilgilendiğine ilişkin net bir genel bakışa sahip olursunuz. Iconosquare’deki noktaları gözden geçirdikten sonra, Instagram’da en iyi gönderi paylaşma zamanı, hangi filtrenin en çok beğeni aldığı, hangi gönderilerin en çok etkileşim aldığı, kaç tane takipçi kazandığınız ve kaybettiğiniz gibi bilgilere dair daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.

Burada artık kendi pazarlama stratejileriniz ve amaçlarınıza daha iyi bir yön verebilirsiniz. Tüm bunları yapmak yalnızca markanız için değil Instagram takipçilerinizin de büyümesini sağlar.

Buraya kadar anlattıklarımız Instagram pazarlamasının nasıl yapılacağına dair genel stratejiler çizmenizi sağlar. Fakat yazıdan da anlaşılacağı gibi Instagram pazarlaması yapmak uzun soluklu bir iştir. Bundan sonraki bölümde işinizi büyütmek ve takipçilerinizi arttırmak için stratejilerden bahsedeceğiz.

7) Hazır Görsel Kalabalığından Uzaklaşın ve Profesyonel Bir Fotoğrafçı ile Çalışın

Bu fikir kulağa biraz pahalı gibi geliyor değil mi? Aslında değil. Gönderi olarak paylaşmaya değer fotoğraflar çekmeye vaktiniz yoksa bir fotoğrafçı tutabilirsiniz. İnanın bu sizin düşündüğünüzden daha az maliyetli olacaktır. 5 fotoğraf için shutterstock programına en az 50 dolar ödemeniz gerekir. Bunun yerine saat başı aynı fiyata bir fotoğrafçı kiralayabilir ve bir çok orijinal görsel elde edebilirsiniz. Aynı maliyetler ile harika fotoğraflar elde etmenin yolları:

  • Profesyonel bir fotoğrafçıyla saat ücreti üzerinden anlaşın.
  • En popüler görselleri bir dosyada toplayarak kaydedin.
  • Örnek fotoğrafları ve ürünlerin görsellerini mail olarak gönderin.
  • Yerinde fotoğraf çekimi yapın.

Gerçekten zor durumdaysanız ve fotoğraf çekimlerine ayıracak bütçeniz yoksa iyi fotoğraf çeken bir arkadaşınızı bu işe ikna edebilirsiniz. Ya da aile bireylerinden biri fotoğraf çekmeye gönüllü olabilir, ne dersiniz? Her iki durumda da, muhtemelen portföylerine bir şeyler eklemek isteyen veya sevdikleri şeyleri yapmak isteyen birkaç kişiyi tanıyorsunuzdur. Böyle birisini bulabilirseniz, onlardan ürünlerinizi vurgulayan eğlenceli bir fotoğraf çekimi yapmalarını veya işinizin perde arkasını öğrenmelerini isteyin. Instagram ve blogunuz için hem harika fotoğraflar elde etmiş hem de Instagram’da etkileşim sağlamış olursunuz. Böylece takipçileriniz fotoğraflarınızı yeniden paylaşacak ve markanızın bilinirliğini arttırmış olacaksınız.

instagram-filtre

8) Filtrelerinizi Kullanın ve Test Edin

Artık markalaşma rehberiniz hazır olduğuna, hangi hashtag’leri kullanacağınızı bildiğinize, hangi araçlarla hesabınızı yöneteceğinizi öğrendiğinize ve harika fotoğraflar çektiğinize göre bir sonraki aşamaya hazırsınız demektir. Sırada ne mi var? Elbette artık gönderilerinizi paylaşma zamanıdır! Fakat ilk görseli paylaşmadan önce bir filtre seçmeniz gerekir. Araştırmalar gösteriyor ki No-Filter fotoğraflar sıkça kullanılsa da filtreli fotoğraflar daha çok beğeni ve etkileşim alıyor. Mayfair, inkwell, walden, amaro lo-fi filtreleri en çok beğenilen filtre türleri…

Eğer daha çok takipçi toplamak ve daha çok beğeni kazanmak istiyorsanız görsellerde birkaç filtre deneyerek etkileşimi ölçebilirsiniz. Sonuçlara göre en beğenilen filtreleri görsellerinizde sıkça kullanmanız iyi sonuçlar verecektir. Iconosquare bu günler için var 🙂

9) En Çok Erişim Alan Mükemmel Zamanda Paylaşım Yapın

Aslına bakarsanız Instagram’da gönderi paylaşmak için mükemmel zaman diye bir şey yoktur. Her kullanıcı biraz farklıdır fakat bu demek değil ki tahmin edilemezdir. Araştırmalara göre gönderilerin en çok etkileşim aldığı günler cuma, cumartesi ve pazar… Başka bir çalışmaya göre saat 17.00’de paylaşılan gönderiler diğerlerine oranla daha çok etkileşim alıyor. Bu durumda Instagram’da cuma günü 17.00’da bir gönderi paylaşıp ne olacağını görebilirsiniz. Farklı günler ve saatlerde gönderi paylaşarak hangi zamanlarda daha çok etkileşim aldığınızı test edebilirsiniz.

10) Ürünlerinizi Daha Çok Etkileşim Almak İçin Yaratıcı Bir Şekilde Öne Çıkarın

Yalnızca basit bir şekilde bir fotoğraf çekip, bir de filtre ekleyerek gönderi paylaşıyor olabilirsiniz. Fakat özensiz davranmak size bir çok şeyi kaybettirir. Bu yüzden derin düşünüp yaratıcılığınızı kullanarak istediğiniz ürünleri vurgulayabilirsiniz. Örneğin TOMs markası bu konuda oldukça iyidir. Bir fotoğraf 10k aşamazken diğer fotoğraf 15k aştı bile! Bunun nedeni büyük ihtimalle zamanlamaydı. Elbette renkler ile zenginleştirilen yaratıcı görsellerinde bunda payı vardı.

11) Çalışacağınız Instagram Influencer’larını Belirleyerek Erişiminizi ve Takipçi Sayınızı Arttırabilirsiniz

Influencer yani öncüler yalnızca Instagram için değil blogunuz için de büyük bir önem taşır. Instagram’da takipçi sayınızı arttırmanın en önemli yolu influencer kullanmaktır. Instagram’da bir ton öncü kişi bulunur ve bir çoğu ile çalışabilirsiniz. Bir çok farklı niş için farklı hesaplar mevcuttur. Bu hesaplardan daha 12 yaşında olup milyonları peşinden koşturanlar bile var 🙂

Hesabın arkasındaki kişinin yaşı ne olursa olsun sizin nişinizin gücünü onlar elinde tutar ve Instagram kitlelerini onlar yönetir. Çünkü tüm takipçiler bu tür influencer hesaplarının peşinden gitmeye bayılır.

Onlarla iletişim kurarak, onlarla çalışarak ve onların hesaplarında gönderiler paylaşarak büyük bir takipçi kitlesine kavuşabilirsiniz.

İnfluencer’ları bulabilmenin iki yolu vardır; kolay yolu biraz pahalıya patlar, zor yolu ise ücretsizdir fakat ücretini zamanınızla ödersiniz. Kolay yoldan Instagram influencer’ları bulmak için Snapfluence ya da InstaBrand programlarını kullanın. RisePro ise bir Instagram pazarlama aracıdır özellikle e-ticaret dizaynı için oldukça etkilidir. Bu tür programlar bütçenizi aşabilir bu yüzden kendi başınızın çaresine bakmanız gerekebilir. Ne var ki, potansiyel öncüleri bulmak çok da zor değildir. Yalnızca bu bulma süreci biraz vakit alır ve uzun süreçte bu işi halledebilirsiniz.

Akıllı telefon ya da tabletleri kullanarak Instagram’daki en popüler hashtag’lerinizi arayın. En iyi etkileşimi alan gönderilerinizdeki hashtag’lere bakın ve hepsini tek tek tıklayın. Popüler marka isimlerinden olmayan ve çok tanınmayan kişilerin profillerini kontrol edin. O hesabın takipçilerinin sayısını ölçüp ortamın nabzını tuttuktan sonra, onlarla doğrudan iletişim kurarak çalışmak için iletişime geçin.

Bütçenize uygun çok fazla kişi bulamazsanız acele etmeyin. Doğru influencer’ı bulmak biraz zaman alır. Paranızı ve zamanınızı boşa harcamamak için doğru kişiyi bulmak gerekir. Biraz zaman verin ve sabırlı olun. Markanın imajını en iyi yansıtacak influencer’ı böylece bulabilirsiniz.

12) Az Ver, Çok Kazan ve Herkes Kazansın

Instagram’a girdiğiniz zaman, karşılıklı fayda üzerine kurulu bir düstur benimseyin. Çünkü bu sosyal medya platformunda kazan-kazan felsefesi geçerlidir. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Elbette başkalarının gönderilerini paylaşarak! İster inanın ister inanmayın başkalarının görsel içeriklerini hesabınızda paylaşmak ve başkaları ile çapraz teşvik kurmak, başka markaları övmek, saygın bir markanız olduğunu göstermek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

13) Başkalarıyla Etkileşim Kurun Böylece Hep Görünür Olursunuz

Başka insanların fotoğraflarını paylaşmaya, beğenmeye ve yorum yapmaya çekinmeyin. Bu girişken tavır size Instagram’da çok sayıda takipçi kazandırır. Benzer bir yaklaşımla gönderilerinizde en çok kullandığınız hashtag’leri kullanan kişileri arayın.

Buradaki diğer görsellere gidin ve başka kişilerin gönderilerini beğenin. Daha sonra bir adım daha atarak gönderileri yorumlayın. Belki siz o fotoğrafı ilk beğenen ya da yorumlayan kişisiniz işte o kişi siz olun! Etkileşim kurabileceğiniz yorumlar yazın. Ucu açık, merak uyandırıcı ve soru soran yaklaşımlar etkileşime olanak verir. Örneğin, “bu kişiyi tanımıyorum fakat bu fotoğraf çok hoşuma gitti ve kim olduğunu merak ettim” gibi yorumlar harikadır. Instagram’da insan kazanmak aslında hiç zor değil. Buradaki kullanıcılar hızlı ve kolay bir şekilde birbiriyle etkileşim kuruyor, fakat genellikle ilk hamleyi sizin yapmanız gerekebilir.

instagram-pazarlama-4

14) Yarışmalar Düzenleyin ve Promosyon Hediyeler Verin

Yarışmalar ve promosyonlar, tüm bir ay boyunca paylaştığınız tüm gönderilerden daha fazla tek bir gönderide bir çok takipçi kazanmanızı sağlar. Bir kaç influencer ve aktif takipçi ile işbirliği yaparak başarınızı zirveye taşımanız mümkündür. Bu stratejinin çalışması için, kitlenizin kazanmasını istediği bir şeyi ödül olarak koymanız gerekir. Sizin ürününüzü hedef kitleniz ister mi? Yoksa ünlü bir mağazadan bir hediye çeki mi almak isterler? Hedef kitlenizin en çok istediği şeyi onlara verin. Takipçi kazanmak ve var olan takipçilerinizin takipçilerini kazanmak için bir çok strateji geliştirebilirsiniz. Gönderiniz için harika bir grafik yaratın. Bu grafik takipçilerinizin paylaşmak isteyeceği türden olmalı unutmayın! Hediye vereceğinizi duyurmalısınız. Ne kadar çok takipçi kazanırsanız o kadar kardır!

Takipçilerinize yarışmaya nasıl katılacaklarını ve nasıl ödül kazanacaklarını açıklayın. Bir fotoğrafınızı beğenmelerini, hesabınızı takip etmelerini ya da bir gönderinizi repost etmelerini isteyebilirsiniz. Repost için spesifik bir hashtag belirleyebilirsiniz. Böylece gönderiniz çok beğeni aldığında Instagram’ın en popüler bölümünde hashtag ile birlikte görünecektir. Unutmayın ki takip eden takip edilir.

@mention ile yapılan repost işlemleri sayesinde takipçilerinizi takip eden kişilerin radarına girersiniz. Böylece daha çok beğeni, repost ve takipçi kazanma şansınız olur. Yarışma sonrasında kazanan tarafı duyurun ve hemen ödüllendirin. Bu duyuru diğer takipçileri olumlu yönde etkiler.

15) Bio Kısmına Mutlaka Web Sitenizin Linkini Ekleyin

Final dokunuşuna hazır mısınız? Puzzle’ın en önemli parçası için mutlaka e-ticaret sitenizin linkini Instagram bio bölümüne ekleyin. İnsanlar mağazanızdan ürünleri satın almanın bir yolunu bulamazlarsa çok fazla satış yapamazsınız, bu yüzden link eklemeyi unutmayın. Bu çok ama çok önemlidir! Şu anda Instagram’a yerleştirebileceğiniz tıklanabilir URL’lerden birisi bio linkidir. Bununla birlikte bio linki mihenk taşı değildir. Yani her zaman pazarlama stratejiniz için linki değiştirebilirsiniz. Örneğin, TOM’s markası web sitesinde bir hikaye bölümünde link görünür. Bu linki çok verimli bir şekilde yapmak için Bio alanındaki link URL’sini haftalık tanıtım yaptığınız ürün için değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde, insanlar yazılarında vurguladığınız ürünü aramak için çok çaba harcamaz ve ürüne direkt ulaşırlar.

Son Söz

Facebook ve Twitter gibi sosyal mecraların aksine, Instagram’da takipçi edinmek çok daha kolaydır ve bu mecrada strateji geliştirmeye değerdir. Bu yüzden Instagram pazarlaması yapmak daha çok kişiye ulaşmak, marka bilinirliğini arttırmak, marka prestijini yükseltmek açısından oldukça önemlidir.

2 Comments

  • Ayfer 14 Eylül 2019

    Süper bir Blog Sayfası ve Yazı olmuş.
    Kaleminize Sağlık

  • levent 4 Şubat 2020

    Çok başarılı çok teşekkür ederim, sade öz ama bir o kadar araştırmaya teşvik eden bir yazı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X