E-Ticaret

2018 Türkiye’deki E-ticaret Pazarının Büyüklüğü

Türkiye’de e-ticaret pazarı giderek büyümektedir. İnternet kullanım oranının giderek arttığı ülkemizde çok sayıda insan her gün internet üzerinden online alışveriş yapmaktadır. Elde edilen oranlara göre insanların yaklaşık %46’sı ayda birkaç kez online alışveriş yapmakta ve sipariş vermektedir. Ülke içerisinde kişi başına yaklaşık 160€ harcandığı tahmin edilmektedir. Ancak bu rakamlar sürekli değişiklik göstermektedir.

E-ticaret sektörü Türkiye pazarında en çok ilgi gören kategoriler arasında ayakkabı ve kıyafet ilk sıralarda gelmektedir. Bunları ise kozmetik ürünleri, elektronik ürünler ve kişisel bakım ürünleri takip etmektedir. Bu tarz alışverişlerin yanı sıra internet üzerinden yemek siparişi vermek de popüler hale gelmiştir.

Türkiye’de E-Ticaret 

2018 yılı için bakıldığında Türkiye’de e-ticaret pazarı bir önceki yıla oranla %38 oranında büyüme göstermiştir. Ülkede pazar yeri içerisinde çok sayıda online mağazalar, özel alışveriş siteleri ve çok kategorili perakendeciler hakim durumdadır. Özellikle Gittgidiyor, Trendyol, Hepsiburada, araba.com bunlardan sadece birkaçı olarak bilinir. 

Türkiye’de e-ticaret pazarının gelişmesi tüketici ürünlerinde meydana gelen fiyat artışı ile kurdan etkilenmektedir. Geçmiş yıllardaki verilere oranla 2018 yılında artan yabancı turist sayısı ve yükselen kur ülke ekonomisi üzerinde çeşitli etkiler ortaya çıkarmıştır. 

2018 Yılında Türkiye’de E-Ticaret Pazar Büyüklüğü 

2018 yılı Türkiye’de e-ticaret verilerine bakıldığında pazar büyüklüğünün 59,9 milyar TL olduğu görülür. Bu tutar içerisinde 5,5 online yasal bahis, 22,9 tatil ve seyahat, 10,7 çok kanallı perakende, 20,8 ise sadece online perakende olarak ifade edilir. Yıl içerisinde dayanıklı tüketim mallarına olan talepte yaşanan düşüşle birlikte önceki yıllara kıyasla elektronik kategorisinde de düşüş görülmüştür. Standart zamanlarda toplam perakende sektörü yavaş bir seyir izlerken e-ticaretin gelişmesiyle birlikte perakende de ciddi bir artış yaşanmış ve payı %53 oranlarına gelmiştir. Diğer gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında bu oranlar hala ortalamanın altında kalsa da yaşanan hızlı gelişmeler sayesinde aradaki fark kısa sürede kapanacağa benzemektedir. 2018 yılı verilerine göre Türkiye için online perakende oranı %5,3 iken Almanya’da bu oran %11 olarak ifade edilir.

Son Yıllarda Türkiye’de E-Ticaretin Durumu 

2014 – 2018 yılları arasında Türkiye’de e-ticaret oranlarına bakıldığında e-ticaret sektörünün ortalama yıllık büyüme hızı %33 olarak belirtilir. Sektörde teknolojik gelişmelerin etkisinin bariz şekilde ortaya çıkması bu hızın giderek artmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda ülke içinde mobil internetin ve mobil uygulamaların git gide daha fazla tercih edilmesi e-ticaret sektörünün ekonomiden önemli paylar alacağına işaret etmektedir. Her yıl bu büyüme oranının giderek artması sektör uzmanlarının beklentileri arasında yer almaktadır. 

Türkiye’de E-Ticaret Hacmi 

2018 yılında Türkiye’de e-ticaret pazarı içerisinde büyük alışveriş siteleri kayda değer performans sergilemiştir. Yapılan incelemelere göre listenin ilk onu arasında yer alan büyük alışveriş sitelerinin pazar paylarında ciddi artış gözlemlenmiştir. Meydana gelen bu artış e-ticaret sektörünün büyümeye ve gelişmeye açık olduğunu ifade etmektedir. Türkiye’deki en dinamik ve hızlı büyüyen sektörler arasında yer alan e-ticaret artık dijital ticaret olarak da ifade edilmektedir. Genellikle ülke içerisinde sıkıntılı bir dönem olsa bile bu sektörün hızlı büyüdüğü görülmektedir. Bu da sektörde yer almak isteyen firmalar için umut vaat etmektedir. Ancak e-ticaret dünyasına girmeden önce pazar hakkında önemli bilgiler edinmek ve kurallara uygun davranmak gerekecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X