2020 yılında Koronavirüs salgınının yaşanmasıyla birlikte evde geçirilen vakit daha da arttı. Bu durum da e-ticaret alışverişlerine olan talebi her geçen gün biraz daha artırdı. Pandemi sebebiyle sosyal mesafenin zorunlu hale gelmesi ise tüketicilerin e-ticaret algısında değişiklik yaşanmasına neden oldu. Peki tüm bu olaylar neticesinde 2020 e-ticaret istatistikleri hangi verilerle karşımıza çıkmaktadır?
Dünya çapında ortalama 24 milyon e-ticaret sitesi olup bunlar farklı müşteri kitlelerine hitap etmektedir. Site sayısı ise günden güne artmaktadır. Bunların 1 milyonluk kısmı yıl içerisinde yaklaşık 1 milyondan fazla satış gerçekleştirmektedir. Buna göre 2021 yılında e-ticarette yılda 4,5 trilyon dolar civarında bir satış olması beklenmektedir. Elde edilen e-ticaret istatistiklerine göre alışveriş alışkanlıklarının %95’lik kısmının e-ticaret üzerinden yapılacağı düşünülmektedir. Özellikle Y kuşağının %59’luk kısmı alışverişleri için internet sitelerini tercih etmektedir. Yapılan online alışverişlerde ise kategori sınırlaması olmayıp hemen her kategoride alışveriş gerçekleşmektedir.
Kullanılan Cihaza Göre E-Ticaret İstatistikleri
Evde kalma süresinin fazla olduğu bir 2020 yılı geçirdiğimiz aşikar. Sonuçlarına baktığımızda ise insanların büyük kısmı vakitlerini akıllı telefonlarıyla harcar hale gelmiştir. Buna göre 2020 yılında mobil üzerinden yapılan alışveriş oranı %55 artmıştır. Bunda mobil uygulama kullanıma özel indirimler ve kampanyalar yapılmasının da etkisi fazladır. Alışveriş için masaüstü bilgisayar kullanım oranı ise %67’ye gerilemiştir. Mobil cihazlar kullanılarak yapılan alışverişlerde tüketiciler sepet tutarını çoğunlukla minimum düzeyde tutmaya özen göstermektedir.
Tüketicileri Online Alışverişe Teşvik Eden Etmenler
E-ticaret alışverişleri tüketiciler açısından çeşitli avantajlara sahiptir ve bu nedenle sıklıkla tercih edilir. Bunlar içerisinde ilk sırada yararlanılan indirimler ve kampanyalar gelir. Sayıca fazla olan kampanya ve indirimler alışveriş alışkanlıklarına etki etmektedir. Kullanıcılar istedikleri ürünleri daha fazla satın alma fırsatını yakalamaktadır. Bunun yanı sıra e-ticaretten yapılan alışverişlerin pratik olması, insanların istedikleri ürünlere birkaç saniye içerisinde ulaşabilmesi avantaj sağlamaktadır. Ayrıca temassız ödeme olanağı, farklı ürün gruplarının bulunması, evden çıkmaya gerek kalmadan istenilen ürünün alınabilmesi gibi etmenler de teşvik edici nedenler arasındadır. Bu vb. nedenlere bağlı olarak 2020 yılında e-ticaret alışverişleri giderek daha da önemli hale gelmiştir. E-ticaret ile geleneksel alışveriş arasında fark ise e-ticaretin giderek öne geçmesiyle artmaya devam etmektedir.
2020 Yılında En Fazla Satan Ürünler Hangileridir?
2020 e-ticaret istatistikleri denildiğinde pek çok kişi satın alınan ürün gruplarını merak etmektedir. Özellikle en çok satış yapılan ürünler arasında ilk sırada telefon aksesuarları yer almaktadır. İnsanlar alışveriş yapma, bankacılık işlemleri, insanlarla iletişim kurma, fatura ödeme, sosyal medya kullanımı ve benzeri nedenlerle akıllı telefon kullanımına önem vermiştir.
Diğer ürünler ise sırasıyla akıllı saatler, spor kıyafetleri ve malzemeleri olmaktadır. Bunları evcil hayvan ürünleri, kişisel bakım ürünleri, hamile kıyafetleri ve bebek ürünleri, sırt çantaları, özel tasarım tişörtler takip etmektedir.
Akıllı saat kullanımının artma nedeni telefon kullanımını daha kolay hale getirmesi olarak ifade edilir. Aynı zamanda her bütçeye ve ihtiyaca uygun seçeneklerinin olması talebi daha da artırmıştır. Bununla birlikte evde ve açık alanda spor yapan kişi sayısı da artmıştır. Akabinde internetten spor malzemesi satışında artış yaşanmıştır.
Cinsiyete ve Bölgelere göre E-Ticaret Verileri 2020
2020 yılı e-ticaret alışkanlıklarına bakıldığında erkeklerin daha fazla harcama yaptığı görülmektedir. Buna göre erkeklerin sepetteki ortalama tutarı Türkiye genelinde %11 artarak 180 TL, kadınlarınki ise %18 artarak 160 TL olmuştur. Bölgelere göre cinsiyet dağılımına bakıldığında ise ortalama sepet tutarı artış oranı Ege Bölgesi’nde %48 ve Karadeniz’de %19 olmuştur.
Erkeklerin alışveriş hacminin artışı oranı ise Ege ve Karadeniz Bölgeleri’nde %120, kadınlarda bu oran İç Anadolu’da %112, Akdeniz’de %108 olarak ölçülmüştür.
Bkz. ** Sosyal Medyada Hedef Kitleye Erişmenin Alternatif Yolları
2020 Online Alışveriş Saatleri
2020 yılı için e-ticaret ile ilgili ölçülen verilere göre kadın erkek fark etmeksizin alışverişlerin en fazla öğle saatlerinde yapıldığı görülmüştür. Bunda çalışan nüfusun etkisi yüksektir. Özellikle saat 13.00 ile 14:00 arası en çok alışveriş yapılan aralık olarak belirtilmektedir. Alışveriş sepeti ise en fazla tutara saat 11:00 ile 12:00 arasında ulaşmaktadır. Mobil alışverişlerde sepet tutarı değişirken masaüstü bilgisayarlarda bu tutar 160 TL ile 320 TL arasında seyir etmiştir.
Bkz. ** E- Ticaret Sitesi Kurmanın Avantajları Nelerdir?
2020’de En Çok Tercih Edilen Mağaza Kategorileri
2020 yılında evde geçirilen vaktin artması etkisini online alışveriş üzerinde de göstermiştir. Buna göre en çok rağbet gören mağaza türü gündelik eşya mağazaları olmuştur. Gündelik eşya mağazalarından yapılan alışverişin işlem hacmi %230, alışveriş sayısı ise %219 artmıştır. Bunun ardından en çok kitap mağazaları ilgi görmüştür. Kitap mağazalarında yaşanan artış ise %213 olmuştur. Kitap mağazalarını ise oyuncak, hobi ve kamp mağazaları takip etmektedir.
E-Ticaret Alışverişlerinde Kart Kullanım Oranı İstatistikleri
2019 yılına ait verilere bakıldığında kredi kartı kullanım oranının %84 olduğu görülmektedir. Fakat bu oranının 2020 yılı itibariyle %79’a gerilediği görülmüştür. 2020 yılında kredi kartlarının yerini banka kartları almıştır. Buna göre 2019 yılında alışverişlerde debit kart kullanım oranı %16’ydı. 2020 yılında bu oranda % 5 artış meydana gelmiştir.
Bkz. ** İnternette Kredi Kartı ile Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?
E- Ticaret Alışverişlerinde Taksit Ortalamaları
E-ticaret alışverişlerinde 2019 yılında tek çekim alışverişler için sepet tutarı 147 TL iken 2020 yılında bu tutar 171 TL olmuştur. Bu oran iki veya daha üzeri taksitle yapılan alışverişlerde ise 200 TL’ye yükselmiştir. Elde edilen verilere göre tüketicilerin büyük bir bölümü yıl içerisinde taksitli alışverişleri daha fazla tercih etmiştir. Bunun altında yatan sebeplerden biri sepet tutarının artması olarak ifade edilebilir. İstatistikler incelendiğinde tek çekim alışverişler önceki yıl alışverişlerinin %70’ini oluştururken 2020 yılında bu ortalama %67’ye gerilemiştir.
2020 Yılı için İnternet Kullanım İstatistikleri
İnternet kullanım oranının artması e-ticaret alışverişleri üzerinde pozitif yönlü etkiye sahiptir. Bu nedenle TÜİK tarafından açıklanan 2020 yılına ait Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması incelendiğinde;
- Ülkemizde internet kullanım oranı bir önceki yıla göre %3,7 artmış ve %79 olmuştur.
- Evlerin internete sahip olma oranları ise %90,7’dir.
- İnternet üzerinden alışveriş yapan kişilerin ortalaması ise %36,5’a yükselmiştir.
Genel itibariyle kullanım oranlarının artmasıyla birlikte tüketiciler daha da bilinçli hale gelmekte, her zaman güvenli alışverişe öncelik vermektedirler.
E-Ticaret Alışverişleri İstatistiklerine Göre Mobil Uyumluluk
Web sitesinin mobil uyumlu olması ziyaretçilerin alışveriş yapma olasılığını her zaman biraz daha artırmaktadır. Alışverişlerin büyük bölümünün mobil cihazlar üzerinden yapıldığı ön görüldüğünde, sayfa cihaza ne kadar hızlı yükleniyor ve alışveriş ne kadar kısa süre içerisinde tamamlanıyorsa kullanıcı memnuniyeti de o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle internet sitesi kurulurken mobil uyumluluğa ekstra özen gösterilmelidir. 2020 yılı için elde edilen verilere bakıldığında dünya çapında e-ticaret satışlarının giderek arttığı ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca da artmaya devam edeceği görülmektedir. Bu nedenle site uyumluluğuna ve diğer özelliklere önem verilmelidir.
İstatistiklere Göre Kullanıcıların Sayfayı Terk Etme Oranları
E-ticaret sitesi kullanım alışkanlıkları incelendiğinde kullanıcıların büyük bir bölümünün özellikle alışveriş sırasında çıkan ekstra maliyetler sebebiyle sayfayı terk ettiği görülmektedir. Bunun en iyi örneği son anda eklenen kargo ücreti olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin alışverişi terk etme oranı toplam satışlar üzerinde %50, müşteri kaybı üzerinde ise %56 oranında etkiye sahiptir. Bu nedenle ziyaretçilere daha açık, şeffaf ve pratik bir alışveriş deneyimi yaşatmak gerekir. Bununla birlikte tüketicilere özel çeşitli indirimler, kampanyalar, hediye çekleri gibi hizmetler sunulabilir. Ayrıca kargo bedava olanağı da alışveriş yapma düşüncesini tetikleyecektir.
Bkz. ** Müşterileriniz Hangi Sayfada Sitenizi Terk Ediyor?
E-Ticaret Sitesi Kuracaklar için Öneriler
2020 yılına ait e-ticaret istatistikleri incelendiğinde web sitesinden ürün satışını daha hızlı hale getirecek detaylara dikkat edilmesi gerektiği görülecektir. Site hızı, tasarımı, mobil uyumluluğu, ödeme seçenekleri ve daha pek çok özelliğe kurulum aşamasında özen gösterilmelidir. Aynı zamanda kullanıcılara istedikleri her an ulaşabilecekleri destek hizmeti de sunulmalıdır. Bu durum çevrimiçi alışveriş oranı ile ilişkili olup ürünlerin özellikleri ile kargo sürecine ekstra önem verilmelidir. Kullanıcıların ortalama %60’lık kısmı çevrimiçi alışveriş araçlarını kullanmaktadır. Kurulum ve yönetim süreçlerinde bu araçlara yer verilebilir. Bunların eksiksiz ve sorunsuz olabilmesi adına profesyonel destek alınması gerekmektedir.
Online alışverişin her geçen gün daha çok tercih edilmesi sizi de cezbettiyse e-ticaret sitesi açmaya ne dersiniz? Hazır paketlerle e-ticaret alanında hizmet veren firmalara baktığınızda Kobisi öne çıkmaktadır. 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz hizmet sunan Kobisi e-ticaretle ilgili tüm gelişmelere hakimdir. Bu sayede beklentilerinize uygun bir web sitesine sahip olabilir, gelir hedeflerinize kısa süre içinde ulaşabilirsiniz. Kobisi ile kolay kullanım, düşük maliyet, eksiksiz e-ticaret paketi özellikleri sizi bekliyor…
Bkz. ** Yeni Başlayanlar için E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi
Geçen yılın verileri için tıklayın: Bilinmesi Gereken 2019 E-Ticaret İstatistikleri