long-tail-keywords
SEO

Bilmeniz Gereken SEO Terimleri

Arama motoru optimizasyonu, ya da SEO, herhangi bir site için en gözde strateji ve markanızın internette görünülebilirliğini arttırmak için en iyi yollardan biridir. İyi planlanmış uzun vadeli bir SEO kampanyası Google ile tokalaşmaya benzer: Online mağazanızı geliştirmeye bağlı olduğunuzu ve sitenizi mümkün olduğunca kullanıcı dostu yapmak için arama motorları tarafından hazırlanan kurallara uymaya gönüllü olduğunuzu gösterir. Karşılık olarak, arama motorları sitenize zamanla daha olumlu davranır, bu da trafikte ve gelirinizde önemli artışlara neden olabilir.

Karışık SEO terimlerinin çokluğundan şaşkına mı döndünüz? İhtiyacınız olduğu zaman yardımcı SEO sözlüğümüze dönebilmeniz için bu sayfayı işaretleyin. Eğer yeni başlıyorsanız, aşağıdaki listeyi SEOya yeni başlayanlar için el kılavuzu olarak düşünün.

SEO Terimleri 

  • 301 yönlendirmesi: Bir internet sayfasının ziyaretçiyi başka bir sayfaya yönlendirmesini sağlamak için bir yöntemdir. Sayfanın ağ adresini değiştirip 301 yönlendirmesi uygularsanız, eski URL yenisini işaret edecektir. Bu, daha önceki adrese bağlanan ya da o adresi işaretleyen kişilerin istedikleri içerikleri bulmasını sağlar ve arama motorlarının sayfanın düzgün versiyonunu indekslemesine olanak sağlar.

Ancak www.abc.com/xyz gibi bir sayfanızı sildiniz ve www.abc.com/def sitesine 301 ile yönlendirdiniz diyelim.Yönlendirme yapacağınız sayfa sildiğiniz içerikle de benzer olmalı. Aksi halde Hatalı Yönlendirme sorunu yaşanır. 301 yönlendirmesi ile daha fazla bilgiyi 301 Yönlendirmesi Nedir? yazısından edinebilirsiniz.

  • 404 sayfası: Ziyaretçi geçerli olmayan bir URL girdiğinde ya da geçerli olmayan bir linke tıkladığında görünen hata sayfasıdır. Özel bir 404 sayfası olmadan, ziyaretçiler tarayıcının varsayılan hata sayfasına ulaşır, burda sitenin geri kalanı için bir öneri yoktur ve bu da ziyaretçi ve satış kaybına neden olabilir. Özel 404 sayfası sitenizin kalanıyla eşleşir, ziyaretçinin oraya nasıl geldiğini açıklar ve onları alışverişlerine devam etmeye teşvik etmek için popüler ürünlere yönlendirir.

404-sayfa-tasarimi

  • Algoritma: Herhangi bir tipik arama sorgusu milyonlarca olmasa bile binlerce sayfa yardımcı bilgi çıkarır. Algoritmalar, arama motorlarının arama motoru sonuç sayfalarında hangi sayfaların çıkacağını belirleyen formüllerdir. Google arama algoritması herhangi bir sorguda en uygun sayfalara dönmek için 200den fazla özgün sinyallere dayanır. Algoritmanın tam olarak nelere dikkat ettiği bir sır olsa da, bu sinyallerin meta verilerinizde kullanılan ifadeleri, sayfa üstündeki içerikleri, içeriğinizin yeniliğini, kullanıcının konumunu ve daha fazlasını içerdiğini biliyoruz.
  • Alt tag: Metin ya da alt özniteliği olarak da bilinir. Sitenizin HTML’indeki resmin tarifidir. Arama motorları birçok şeyi nasıl yapacaklarını bilse de resimleri okumayı daha çözememişlerdir. Alt metin arama motorunun resmin ne içerdiğini anlamasına yardımcı olur ve mümkün oldukça sitenizdeki fotoğraflara, özellikle ürün fotoğraflarına alt metin eklenmelidir. Fotoğrafın basit bir tarifi idealdir.

alt-tag

  • Bağlantı metni: Bir internet sayfasının linkinin metnidir. Birçok internet sayfasında, bu metin koyu mavi ve altı çizilidir. Bağlantı metni, arama motorlarının gidilecek sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamasında yardımcı olur ve bağlantı metnine tıklandığında ne göreceğinizi tarif etmelidir.

baglanti-linki

Yazının yukarısında verdiğimiz aşağıdaki görselde altı çizili olan alan bağlantı metnine bir örnektir.

  • Backlink: Gelen bağlantı olarak da bilinir. Bir internet sitesinden diğer bir internet sitesine giden linktir. Başka sitelerden link almak, bu siteler sektörünüzde güvenli, alakalı ve otoriter olduğu sürece SEOnuzu geliştirir.
  • Black Hat SEO: Keşfedildiğinde yüksek ihtimalle cezaya neden olan, kısa ömürlü sonuçlar veren gizli, hileli taktiklerin kullanıldığı SEO tekniğidir. Asla tavsiye edilmemektedir.
  • Canonical URL: Kanonik sayfa, çok benzer içeriklerin olduğu bir dizi sayfanın tercih edilen versiyonudur. Bir sitede bir dizi ürünü listeleyen birkaç tane URL olması yaygındır. Örneğin, Bir URL, ürünleri fiyatınlarına göre çoktan aza doğru sıralarken başka bir URL oranlara göre sıralar. Bir rel= «canonical» etiketi, Google›a bu sayfaların aynı olduğunu ve sadece gösterilen sayfanın indekslenmesi gerektiğini söyler. Canonical URL ile daha fazla bilgiyi Canonical URL Nedir? yazısından edinebilirsiniz.
  • Dönüşüm: Bir sitede, ölçülebilir bir amaca ulaşmadır. E-ticaret siteleri için, satışlar en önemli dönüşüm biçimidir.
  • Dönüşüm oranı: Bir satın alımı yapan ya da başka bir dönüşümü tamamlamş olan ziyaretçilerin yüzdesidir.
  • Alan adı: İnternet sitenizin temel adresidir (örn: www.mystore.com). Bir alan adı ve yer planı site sahipleri tarafından satın alınır ve düzenli olarak yenilenmelidir.
  • Kopyala içerik: Başka bir internet sitesindeki içerikle özünde aynı olan ya da tamamen aynı olan içeriktir. İyi bir site içi SEOsu olan siteler, üreticinin sayfasından ürün tanıtımını kopyalamak yerine kendi ürün tanıtımını yazarak kopyalanmış içerikten mümkün olduğunca kaçarlar.
  • Google Analytics: Bir internet sitesinin trafiği hakkında detaylı bilgi veren bir izleme aracıdır. Sitenize Google Analytics takip kodu düzgün kodlandığında, Analytics hesabınız müşteri istatistikleri, daha fazla dönüşüm sağlayan popüler arama sonuç sayfaları hakkında bilgi verir.
  • Google Search Console: Önceki adı Google Web Master Tools’tur ve site sahiplerinin tarama hataları ve hangi anahtar kelimelerin siteye doğal trafik getirdiği gibi bilgileri görmelerini sağlar. Search Console ayrıca sitenizdeki indekslenen URL’lerin oranını görmenizi sağlar.
  • Header Metinleri: H1 ya da H2 gibi başlık etiketinin içine yerleştirilen metindir. Bu metin genelde sayfadaki diğer metinlerden daha büyük ve güçlü bir yazı tipinde görünür ve sayfadaki en önemli metinini bulmasında arama motorlarına yardımcı olur
  • İç link: Ana sayfanızdan belirli bir ürünün sayfasına yönlendiren bir link gibi bir sayfadan aynı site içerisindeki başka bir sayfaya yönlendiren bir linktir.
  • İndeksli sayfalar: Sitenizdeki, arama motorları tarafından kaydedilmiş sayfalardır. Sadece indeksli sayfalar arama sonuçlarında görünür.
  • Anahtar Kelime: Kullanıcıların arama motorlarına yazdıkları bir kelime ya da bir ifadedir. Sitenizdeki her sayfa, sayfanızda bulunanlara çok yakın olan anahtar kelimeleri arayan müşterileri çekmek için optimize edilmelidir.
  • Arama sonuç sayfası: Bir linke tıkladıklarında ya da bir URL girdiklerinde ziyaretçilerin girdiği ilk sayfadır. Ana sayfa sitenizdeki en muhtemel arama sonuç sayfasıdır.
  • Link Building: Başka sitelerden link kazanmadır. Arama motorları, linkleri güvenilirlik ölçerek arama motoru sonuç sayfası hazırlamada kullandığı için, link kurma stratejisi herhangi bir uzun vadeli SEO çalışmasının bütünleyicisidir.
  • Long tail anahtar kelime: “Fırfırlı kırmızı pamuk elbise” gibi üç ya da daha fazla kelimeden oluşan anahtar kelime öbeğidir. Küçük işletmeler, o tarz ifadeler için daha az rekabet olduğundan ve siteye daha kaliteli trafik getirdiğinden, long tail anahtar kelimelerle ilgilenmelidir. “Kırmızı elbise” gibi daha kısa ve daha genel anahtar kelimeler sıralamada daha zordur.

long-tail-keywords

  • Metadata: Sitenizin ne hakkında olduğunu arama motorlarına belirten HTML kısmıdır.
  • Meta description: Kullanıcıları sitenizi ziyaret etmeye ikna eden, genellikle 160 karakterden kısa olan açıklamadır. Meta description, arama motoru sonuç sayfasında mavi linkin ve URL’in altındaki birkaç satırlık yazı olarak çıkar. Arama motorları meta descriptiona çok önem vermez ancak kullanıcıların ilgisini ve dikkatini çekecek bir meta descriptiona hala ihtiyaç vardır.
  • Meta keywords: 90larda ve 2000lerin başında bir internet sayfasının ne hakkında olduğunu belirlemek için arama motorlarının okuduğu meta keywords etiketi büyük arama motorları tarafından artık kullanılmamaktadır.
  • Nofollow özelliği: Arama motoru görünürlüğünün bir öncelik olmadığı linklere seçmeli bir etiket konulabilir. rel=”nofollow” etiketi kullanmak site sahibine link önemine odaklanmada bir derece kontrol hakkı verir. Örneğin bir e-ticaret sitesi için, kategori ve ürün sayfalarına daha fazla önem vermek, giriş sayfalarına ve telif hakkı bilgilerine önem vermekten daha yararlıdır.
  • Site dışı optimizasyon: İnternet sitenizdeki uygulamalar haricindeki SEO uygulamasıdır. Sitenizin tanındığını ve site dışında güvenilir olarak referans edildiğini garantiler ve arama motorlarının sitenize daha iyi göstermesini sağlar. Önemli site dışı optimizasyonu taktikleri link kurmayı ve sağlam sosyal medya stratejilerini kapsar.
  • Site içi optimizasyon: Arama motorlarının daha kolay taraması ve sayfanın konusunu belirlemesi için, anahtar kelime iyileştirilmesi yapılmış içeriklerin bir internet sitesinin önemli sayfalarıyla birleştirilmesidir. Bu metadata gibi görünmeyen ve sayfada görünen ilgili metinleri kapsar. İyi bir site içi optimizasyon uygulaması başarılı bir SEO çalışması için zemin hazırlar.
  • Organik arama sonuçları: Bir kullanıcı bir arama yaptığında, arama motoru sonuç sayfasının ücretsiz kısmında yer alan internet sayfalarıdır. Doğal sonuçlar alışveriş beslemeleri ya da PPC reklamlarını içermez.
  • Ceza: Bir internet sitesine karşı bir ya da daha fazla arama motorunun yaptığı manuel işlemdir. Bu genelde, izin alınmadan bir başka siteden içerik almak ya da link için ödeme yapmak gibi arama motoru rehberinin ihlali sonucu olur. Ceza alan siteler arama sonuçlarında daha az görünürler ve hatalarını düzeltmeye çalıştıklarını kanıtlamak için belgeli işlem yapmaları gerekir.

google-ceza

  • Robots.txt: Site haritasının yerini belirten ve arama motorlarına belirli sayfaların indekslenmemesini söyleyen dosyadır. Örneğin, giriş ve çıkış yapma sayfalarının, çok az arama değeri ve taranabilir içerik taşıdıklarından indekslenmesine gerek yoktur.
  • Arama motoru: İnternet içeriklerini bulmak ve keşfetmek için kullanılabilen internet sitesidir. En popüler arama motorları Google, Bing ve Yahoo’dur.
  • Arama motoru optimizasyonu (SEO): Bir internet sitesinin trafiğini ve dönüşümünü arttırmayı amaçlayan uygulamaların toplamıdır. En iyi SEO uygulamaları, bir internet sitesinin doğal arama sonuçlarında görünürlüğünü etkilemek için, arama motorlarının karışık algoritmalarıyla el ele çalışır.
  • Arama motoru sonuç sayfası (SERP): Kullanıcı arama motoruna bir sorgu girdikten sonra gelen sayfadır. SERP, arama motorunun algoritmasına göre düzenlenmiş olan link listesinden oluşur.
  • Örümcek: Ayrıca robot ya da tarayıcı olarak da bilinir. İnterneti tarayarak siteler hakkında bilgi toplayan, arama motorları tarafından geliştirilen ve kullanılan bir bilgisayar programıdır.
  • Statik sayfa: URL’i içinde oturum kimliği ya da arama parametresi gibi değişkenleri veya dinamik içeriği olmayan internet sayfasıdır. Statik sayfalar SEO için tercih edilir çünkü arama motorlarının tarama yapması daha kolaydır.
  • Title: Sitenizdeki genelde 70 karakterden kısa olan sayfa başlığıdır. Title arama motoru sonuç sayfasında ve ziyaretçinin tarayıcı sekmesinde mavi link olarak görünür. Arama motoru bu bilgiyi okur ve sitenizin içeriği hakkındaki en önemli göstergelerden biri olarak kabul eder.
  • Site haritası: Sitenizdeki tüm sayfaları listeleyen bir dosyasıdır. Genellikle .xml uzantılı dosyalar kullanılır. Site haritası arama motorlarının başka türlü bulamayacağı sayfaları bulmalarını ve indekslemelerini sağlar. Arama motorları tarafından tanınmak için site haritanızı düzenli şekilde biçimlendirmek ve göndermek çok önemlidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X