E-Ticaret

E-Ticaret Sitelerinde Bulunması Gereken Hukuki Metinler Nelerdir?

E-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konuların başında hukuki metinler gelir. Eğer yeni bir site kurmak istiyorsanız bu konuda bilginizin olması önemlidir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde insanların karşısına birtakım sözleşmeler ve metinler çıkmakta, bunların dikkatlice okunup onaylanması istenmektedir. Bu metinlerin her biri yapılan alışverişin hukuki boyutunu tamamlamaktadır.

İnternet üzerinden mal ve hizmet satan online satış sitelerinde yer alması gereken hukuki metinler Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanuna göre zorunlu kılınmıştır. Aynı zamanda bu metinlere ait ayrıntılar Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile de düzenlenmiş olup alışveriş esnasında alıcı tarafından onaylanmalıdır. Mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu bu metinler arasında öncelikli olarak yer almaktadır.

Ön Bilgilendirme Formu 

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü başlığı altında beşinci maddede yer alan ön bilgilendirme formu, alıcıya gösterilmesi gereken metinlerden biridir. Bu süreç, mesafeli satış sözleşmesinin kabulü ve satış işleminin tamamlanması işlemlerinden önce, uygulanmalıdır.

Ön bilgilendirme formu içerisinde satıcıya ait detaylı iletişim bilgileri, mal ya da hizmetin Türk Lirası olarak satış karşılığı, satışa konu olan mal ya da hizmetin sahip olduğu temel özellikler ve teslim masrafları, cayma hakkının şartları ve bu hakkın nasıl kullanılacağı, mal ya da hizmete dair varsa taksit bilgileri gibi detayları içerir. Bu formun amacı alıcının satıcı ile ilgili en doğru, açık ve anlaşılır bilgilere ulaşabilmesini sağlamaktır. Form sayesinde alıcı satın alım öncesinde satıcı ile ilgili tüm temel bilgiler önceden öğrenebilme fırsatını elde eder. Bundan dolayı alışverişlerinizde mutlaka ön bilgilendirme formunu okumanız gerekir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi 

Tüketici Korunması Hakkında Kanun’un 48. Maddesi ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenen Mesafeli Satış sözleşmesi ön bilgilendirme formunda bulunan tüm bilgiler, malın ya da hizmetin ayrıntıları, satış işlemi gibi bilgilerin yer aldığı bir metin türüdür. Bu sözleşme kapsamında satıcı yerine getirmesi gereken taahhütleri belirler ve sözleşme her satıcı içi özel olarak belirlenir. Hazırlanan sözleşmenin alıcıya onaylatılması gerekir. Onaylama işlemi satış işleminden hemen önce yapılmalıdır.

E-ticaret sitesinde olması gereken metinler arasında ilk sırada yer alan mesafeli satış sözleşmesi alıcı ile satıcı arasındaki hukuki bağ kurulmasına yardımcı olur. Sözleşme içerisinde satılan ürüne ya da hizmete dair ayrıntılara, kargo ve vergiler dahil olacak şekilde satış fiyatına, cayma hakkı bilgilerine eksiksiz bir şekilde yer verilmelidir.

Doğru ve olması gerektiği şekilde hazırlanan mesafeli satış sözleşmesi satıcı tarafından üç yıl boyunca saklanmalıdır. Bu durum hukuki açıdan son derece önemlidir.

Üyelik Sözleşmesi

Üyelik sözleşmesi, alışveriş yapabilmek için üyeliğe ihtiyaç olan e-ticaret sitelerinde üyelik esnasında onaylanması gereken sözleşmeler arasında yer alır. Bu sözleşme kapsamında üyelerin hak ve sorumlulukları belirlenir. Üye olan kişi ile o e-ticaret sitesi arasındaki hukuki ilişkinin sınırlarını da belirleyen bu sözleşme o sitenin işleyişi hakkında da bilgi verir. Sözleşmeye onay verildikten sonra e-ticaret sitesi ile üye olan kişinin birbirine karşı sorumluluğu başlamış olur. O site ile üye arasında herhangi bir uyuşmazlık meydana gelirse yapılan üyelik sözleşmesi dikkate alınacaktır.

Kullanım Koşulları 

E-ticaret sitesinde olması gereken hukuki metinler arasında kullanım koşulları da yer almaktadır. Bu metin siteye üye olup olmama şartı aramadan o siteye giren herkesin siteyi kullanırken tabii olduğu şartları içerir ve sitede nasıl davranması gerektiğini belirtir.

Kullanım koşulları tek taraflı beyan ile kullanıcılara sunulan site kuralları olarak da bilinir. Sitenin nasıl kullanılacağı ve kullanım esnasında hangi kurallara uyulması gerektiği bu metinde yer alan en önemli bilgilerden bazılarıdır.Bu ve bunun gibi diğer önemli hukuki metinlerle ilgili bilgi alabilmek için Kobisi yazılarını inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X