E-ticarette bütçe planlaması, firmaların, sermayelerini verimli şekilde kullanabilmesini sağlar. Bu sayede şirketiniz uzun vadede ayakta kalacak, pazarlama çalışmaları yapabilecek ve yeni yatırımlara adım atabilecektir. Şirketin artıda kalabilmesi adına planlama yapmaya öncelik verilmelidir.
E-Ticarette Bütçe Planlaması Ne Anlama Gelir?
Şirketin elindeki sermayeyi en iyi şekilde yönetebilmesi anlamında kullanılan e-ticaret bütçe planlaması için gelir ve giderler hesaplanır, ilerleyen dönemlerle ilgili planlama yapılır. Bu sayede şirketin mevcut giderleri kontrol altında tutulur ve ilerleyen süreçte yaşanabilecek finansal durumlar ile ilgili yeni stratejiler belirlenir. Bu sayede gelirin tamamının artı bakiyede kalması sağlanır.
Planlama yaparken şirketin düzenli gelir ve gider durumunu dikkate almak, elde bulunan sermayeyi hesaba katmak ve kısa, uzun, orta vadeli stratejiler geliştirmek gerekir. Buna göre ilerlendiği takdirde sıcak nakit akışı sürekli hale gelecek ve şirket uzun dönemde de verimliliğini sürdürecektir.
Bkz. **Bütçe Hazırlama Sürecinde Bilmeniz Gerekenler
E-Ticarette Bütçe Planlaması Neden Önemlidir?
Şirkete ait mevcut durumu daha net görmeyi sağlayan bütçe planlaması şirketin kârda kalması için neler yapılması gerektiğini gösterir. Dönemler itibariyle ve yıllık bazda şirketin kasasına ne kadar para girdiği yapılan planlama ile daha rahat görülür. Aynı zamanda bu çalışmalar ile harcamaların detayları da gözden kaçırılmamış olacaktır.
E-ticarette bütçe planlamasının önemleri arasında ‘şirketin finansal durumunun kontrolü’ yer alır. Bu sayede ilerleyen dönemde şirketle ilgili bir yatırım yapılacağında bu yatırımların verimli olabilmesi adına ihtiyaç duyulan maddi destek önceden sağlanmış olur. Planlamanın zaman zaman güncellenmesi şirketin büyümesi açısından büyük öneme sahiptir.
Bkz. **Online Mağazanızı Düşük Bütçeler ile Tanıtma Yolları
E-Ticarette Bütçe Planlaması Ne İşe Yarar?
E-ticaret hizmeti verirken bütçe planlaması yapmak şirketin gelecek dönemlerle ilgili kârlılık seviyesini görmeyi sağlar. Bu sayede şirketin giderleri daha net şekilde analiz edilebilir ve gerekli olmayan harcamaların önüne geçilir. Anlık durum verimli hale dönüştüğünde ilerleyen süreçteki yatırımlar için daha fazla bütçe ayrılabilir.
Yapılacak planlama ile geçmiş dönemlere ait şirket performansı analiz edilebilir. Ayrıca performansa ve kârlılığa yönelik yapılan çalışmaların ne kadar yatırım getirisi sağladığı görülebilir. Bu sayede harcanan bütçe daha planlı olacaktır.
E-Ticarette Bütçe Planlaması Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bütçe planlaması nasıl yapılır diye araştırıldığında önem verilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar şu şekildedir:
1. Ekonomik ve sektörel gelişmelere önem verin:
Sektörün ihtiyaçları, ekonomik dalgalanmalar, gerekli olan sermaye gibi başlıkların her biri planlama açısından dikkate alınmalıdır.
Bkz. **Bütçe ve Stok Yönetimi
2. Düşük ve yüksek sezonları belirleyin:
Şirketin mevcut performansını daha iyi değerlendirebilmek adına satışların en yüksek ve en düşük olduğu dönemler belirlenmelidir. Bu sayede iki sezon arasında daha dengeli bir dağılım sağlanabilir ve tüm dönemler eksiye düşmeden tamamlanabilir.
3. Finansal durum ve riskler analiz edilmeli:
Bütçe planı yaparken ilk adımlardan biri analizdir. Bu aşamada gelir ve gider durumu, borçluluk oranı, nakit akışı gibi özellikler incelenir.
4. Giderleri olağandan yüksek hesaplayın:
Beklenmedik gider artışlarına hazırlıklı olmak adına gider hesaplaması normal tutardan biraz daha yüksek olmalıdır. Özellikle maaş ve sigorta, şirket harcamaları, ilave vergiler gibi ölçütlerde ani artışlar yaşanabilir. Bu şekilde hazırlanan plan daha sağlam olacaktır.
Bkz. **Pazarlama Bütçesinden En İyi Şekilde Yararlanmanın 6 Yolu
5. Kasada birikim yapın:
Şirket kasasında para olması pek çok yönden avantaj sağlar. Bunun için gereksiz giderler azaltılabilir, satış ve pazarlama stratejileri geliştirilebilir.
6. Satış döngüsünü kontrol edin:
Ay içerisinde sıcak para akışı ve satışlar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu döngü ile 1 ay içerisinde şirkete ne kadar para girdiği görülecek, planlar daha kolay yapılacaktır.