e-ticaret-sitelerinde-en-cok-karsilasilan-durum-ve-hata-kodlari
SEO

En Çok Karşılaşılan HTTP Durum ve Hata Kodları

HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) harflerden oluşmuş bir kısaltmadır. Türkçe çevirisi  “Üstün Metin Transferi Protokolü’ anlamına gelmektedir. Kullanıcılar ve sunucular arasında bilgilerin nasıl aktarılacağına dair kuralları olan bir sistemdir. Web sitelerine bağlanabilmeniz için http protokolü isteğinde bulunmanız gerekir. Bir siteye bağlanmaya çalışırken başına bunu eklemeyi unutursanız tarayıcınız o siteye bağlanabilmek için adresin başına http’yi otomatik olarak ekler.

Http status code ise durum kodu anlamına gelir. Durum kodlarının birden fazla anlamı vardır. Öncelikli amacı bir web sitesinin o anki durumunu web tarayıcılarına bildirmektir. Bu kodlar bazen durum kodu bazen de hata kodu olarak karşımıza çıkar. İnternet sitesinin doğru bir şekilde çalıştığını ya da çalışmadığını bu kodlar sayesinde anlayabiliriz. Üç rakamdan oluşan durum kodları beş kategoriden oluşur ve birden beşe kadar rakamlarla ifade edilir.

http

Bazı kodlar çok aktif olarak kullanılsa da bazıları kullanılmamaktadır.

Durum kodları SEO ve arama motorları için önem taşır. Bu kodlar bilgi verme amaçlı, işlemin başarılı olması, işlemcinin veya sunucun hatası olması gibi anlamlara gelir.

100 ile başlayan kodlar bilgilendirme

200 ile başlayan kodlar başarı

300 ile başlayan kodlar yeniden yönlendirme

400 ile başlayan kodlar istemci hatası

500 ile başlayan kodlar sunucu hatası anlamına gelen kodlardır.

HTTP Durum Kodları ve Anlamları

  • 100 Kodu: İsteğin başarılı olduğunu ve istemi yapan kişinin devam edebileceğini gösterir.
  • 200 Kodu: En çok bilinen kodlardan birisidir. Sunucu isteğinin başarılı olduğu anlamına gelir. Sitenin çalışır durumda olduğunu ve bir sorun olmadığını gösterir. Bu sayede siteniz arama motorlarında geri plana düşmez.
  • 205 Kodu: İçeriği baştan almanız gerektiğini gösterir. İçeriğin başarılı olarak alındığını ancak geri döndürülemediğini belirtir. Bu durumda eğer doldurduğunuz bilgiler varsa bu içeriği temizler.

301-ve-302-yonlendirme-kodlari

  • 301 Kodu: Kalıcı yönlendirme kodlarından birisidir. Eski siteminizi yedekleyip, yeni oluşturduğunuz siteye gönderilmesi işlemidir. Eski sitenizin ve yeni sitenizin yazılarının farklı linkte olması eski linklerinizin zarar görmesine neden olur. Bu da sitenize kalıcı olarak hasar verir. Yönlendirme yaparken 301 koduyla google botlarına bildirmeniz gerekir. Aksi taktirde arama motorlarında geri planda kalabilirsiniz. Bu da sizin sıralamanızı düşürür ve satışlarınızda düşüşe geçersiniz. Bu kodu doğru kullanırsanız eski sıralamalarınızın yeni siteye geçmesini sağlayabilirsiniz. Böylece oluşacak olan trafik kaybını da engellemiş olursunuz.
  • 302 Kodu: Yönlendirme kodudur. Bir kaynağın 301 kodundaki gibi kalıcı olarak taşınmasını değil, geçici olarak başka bir kaynağa yönlendirmesini sağlar. Kaynağın asıl adresi aynı kalır. Bu yönlendirme verimsiz olduğu için tavsiye edilmez. Seo açısından zorluk çıkarabilir. Genel olarak ‘geçici olarak taşındı’ adıyla bilinir. Eğer eski url adresinizle yeni url’niz farklı ise, ikinci oluşturduğunuz adrese gelen kişiler için birinci adrese geçici olarak yönlendirecek 302 kodunu kullanabilirsiniz.
  • 403 Kodu: Kaynağın yasaklandığını belirtir. Erişmeye izniniz olmayan bir web sitesine veya adrese erişmeye çalıştığınızı gösterir. Sunucunuz veya bilgisayarınız google botun erişimine izin vermiyor da olabilir.

404-hata-kodu

  • 404 Kodu: En çok bilinen ve karşılaşılan bir hata kodudur. Sayfanın veya kaynağın artık var olmadığını gösterir. Durumun geçici ya da kalıcı olup olmadığına dair bir net bir göstergesi yoktur. Bir kaynağı kapattığınızda bazen direkt olarak 404 kodu vermeyebilir. Bu durumda sizi başka bir sayfaya yönlendirir ve orada bu kod hatasını verir. Bu düzeltilmesi gereken bir durumdur. Çok fazla 404 hatası veren sayfalar arama motorları tarafından algılanır ve sıralamada alt sıralara düşürür.
  • 503 Kodu: Sitenizde yapılan bakım ve onarım çalışmaları olduğunu, geçici olarak hizmet veremediğini gösteren durum kodudur. Siteler için çok faydalı bir koddur. Kullanıldığı takdirde sunucunuzda çalışma olduğunu belirtmiş olursunuz böylece yaşayacağınız kaybı engellersiniz.
  • 502 Kodu: Bozuk ağ geçidi anlamına gelir. Sunucunun bir ağ geçidi gibi davranırken akış sunucusundan geçerli olmayan bir yanıt aldığını gösterir. Parametrelerin yanlış olduğunu söyler. Geçici bir hatadır ve çok fazla uzun sürmez. DNS ve çerezlere bağlı olarak bu hata ile karşılaşabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz çerezleri sildiğiniz taktirde sorununuz düzelebilir.
  • 410 Kodu: Ulaşılmaya çalışılan kaynağın kesin ve kalıcı olarak kaldırıldığı zamanlarda bu hata kodunu verir. Sayfanın artık var olmadığı anlamına gelir. Sitenizde bu kodun olduğu sayfaya yapılan bir yönlendirme varsa kaldırmanız gerekir.

Http durum kodları çok daha fazla içeriğe sahiptir. Ancak E-ticaret sitelerinde en çok karşılaşılan durum kodları bunlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X