E-ticarette sayfadan çıkma oranı terimini hiç duydunuz mu? Sayfadan çıkma oranı, web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların herhangi bir nedenle bulunduğu sayfayı terk etmesi ile elde edilen verilerden oluşur. Ve bu oranın yükselmesi, potansiyel satışlarınızın gerçekleşmemesi anlamına gelmektedir. Şimdi; kullanıcılar alışverişten neden vazgeçiyor, hangi sayfada siteyi terk ediyor, sayfadan çıkma oranı nasıl düşürülür sorularına yanıt bulalım.
En Çok Terk Edilen Sayfalar
Kullanıcıların en sık tıkladığı sayfalar, beklenilen performansı sunmayan bir e-ticaret sitesi için, en yüksek terk edilme oranına sahip sayfalardır. E-ticaret sitenizin ana sayfası ve herhangi bir yönlendirme aracılığı ile trafik alan varış sayfaları, daha çok ziyaretçi çekmesine bağlı olarak sayfadan çıkma oranında artış gösterir. Örneğin, arama motorlarında karşılaşılan reklam, görsel veya ürün tanıtımlarıyla sitenize trafik çekebilirsiniz. Fakat kullanıcıların beklentileri karşılanmadığı takdirde, gelen ziyaretçiler site değerlerinde düşüşe neden olabilir. Sayfanıza gelen her bir kullanıcı aynı zamanda potansiyel bir müşteri olduğu için sayfadan çıkma oranını düşürmek için uygulamanız gereken birkaç adım vardır.
**Sabit Fiyatlarla Satışlarınızı Artırın! | İndirimsiz Satış Taktikleri
Sayfadan Çıkma Oranını Düşürmek Ne Yapmalısınız?
Kullanıcı kaybını azaltmak ve potansiyel müşterileri gerçek alıcılara dönüştürmek için ürün sayfaları, alışveriş sepeti, satın alma süreci, içerik oluşturma ve yönetme gibi aşamaları dikkatle gözden geçirmelisiniz. Tüm sayfalar birbiriyle uyumlu olmalı, beklentiyi karşılamalı ve doğru verileri içermelidir.
Maddeler halinde yapılması gerekenlere göz atalım:
1. Sitedeki Sayfaların Hızı
Sitedeki her bir sayfanın açılma hızı, kullanıcılarda güven ve alışveriş isteği yaratır. Ortalama 3, 4 saniye içerisinde sayfadaki tüm içeriklerin (görsel, video, metin) yüklenmesi önemlidir. Mobil veya masaüstü cihazlar üzerinden yapılan girişler için sayfa hızı değerlerini ölçmelisiniz. Google PageSpeed Insights hizmetini kullanarak sayfa açılış hızını görüntüleyebilirsiniz.
2. Sayfalardaki İçeriklerin Reklam İçerikleriyle Uyumu
Arama motorları veya sosyal medya ağlarında yayınlanan reklam içeriklerinde yer alan fiyat, ürün bilgisi, indirim oranları veya görsellerin sayfa içerikleriyle birebir uyuşması gerekir. Örneğin, reklamda 80 TL olan bir ürün sitede 100 TL olursa hem kullanıcı hem de gelişmiş takip araçları tarafından olumsuz dönüşlerle karşılaşırsınız. Potansiyel müşteriler sitenizi terk ederken, uyumsuz içeriklerin Google tarafından belirlenmesi durumunda siteniz engellenir.
3. Mobil Uyumu E-Ticaret Sitesi Sunun
Günümüzde taşınabilir cihazlardan yapılan online alışveriş sayısı gitgide artmaktadır. Satışlarınızı artırmak ve kullanıcı kaybını azaltmak istiyorsanız e-ticaret sitelerinde daha fazla önem taşıyan responsive tasarım özelliğini kullanın. Böylece kullanıcıların mobil veya masaüstü cihazlardan üzerinden alışveriş yapması durumunda, cihazlarıyla uyumlu site tasarımıyla karşılaşmalarını sağlayabilirsiniz. Sayfalar arasında daha kolay gezinen, görsel veya ürün açıklamalarına hızla ulaşan kullanıcılar, sitenizi takibe devam edecektir.
4. Detaylı Ürün Açıklamaları ve Dikkat Çekici Görsel Kullanımı
E-ticaret sitesinde sunulan tüm ürünler için detaylı ürün açıklamalarına yer verilmelidir. Ürün hakkında en çok merak edilenler, renk/boyut/üretim materyali, avantajları/dezavantajları, nerede/nasıl kullanılacağı, neden satın alınması gerektiği gibi açıklamalarla alışveriş kazanımı sağlayabilirsiniz. Görsel ve video içeriklerle ürün açıklamalarını destekleyebilir, farklı açılardan sunulan fotoğraflarla detaylı bir inceleme sunabilirsiniz.
**E-Ticaret Sitesinde Ürün Karşılaştırma Özelliği Kullanımı ve Avantajları
5. Site içi Yönlendirmelerin Anlaşılır Olması
Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların aradıkları ürün veya hizmete daha hızlı ulaşması için anlaşılır navigasyon düzeni sunmalısınız. Bu sayede hem kullanıcı memnuniyeti kazanılır hem de alışveriş yapma eylemi artırılır.
**E-Ticaret Siteleri için Teknik SEO Önerileri
6. Kullanıcı Yorumlarının Önemi
Alışveriş yapmaya eğilimli kullanıcılar, ürün yorumlarına mutlak suretle bakmaktadır. Gerçek kullanıcı yorumları, ürünün en doğal tanıtımını yapar. Bu aşamada sadece olumlu yorumlara değil, olumsuz yorumlara da yer verin. Gerçeklik içeren kullanıcı yorumları, satın alma eylemi üzerinde daha etkili olmaktadır.
**E-Ticarette Başarının Anahtarı: Kullanıcı Yorumları
7. Alışveriş Sepeti Terk Etme Oranlarını Düşürme
Çoğu e-ticaret sahibi alışveriş sayfasında müşteri kaybetme durumuyla karşı karşıya kalır. Kendi alışverişlerinizden de hatırlayabileceğiniz üzere, bu sayfada kargo ücretleri yer almaktadır. Ve müşterilerin büyük bir kısmı kargo ücretlerinin gereksiz masraf olduğunu düşünmektedir.
Alışveriş sepetindeki süreci doğru yönetmek için kargo ücretlerini minimum tutarda belirleyin. Mümkünse ücretsiz kargo fırsatı sunun. Birden çok firmayla anlaşma yaparak alternatif kargo hizmeti sağlayın. Sepet sayfasına gelmeden kargo ödemeleri hakkında bilgi verin. Kullanıcı karşılaşacağı tutarı bildiği takdirde, zaten alışveriş yapmaya devam edecektir.
**Müşterilerinizin Sepeti Terk Etme Nedenleri ve Bu Oranlarını Düşürmeyi Sağlayacak İpuçları
8. Ödeme Sayfasından Çıkma Oranını Azaltma
Ödeme sayfasında karşılaşılan en büyük sorun güvenlik prosedürlerinin yeterli görülmemesidir. Yani alışveriş yapma aşamasında olan bir kullanıcının, kredi kartı bilgilerini verecek kadar sitenize güven duymaması, ödeme sayfasından çıkma oranını artırır. Bu durumun önüne geçmek için gerekli güvenlik prosedürlerini sağlamalısınız. 3D ödeme sistemi, SSL sertifikası, ekran klavyesi, görüntülenemeyen bilgi girişi gibi ödeme özelliklerini kullanın. Ayrıca havale, kredi kartı ile ödeme, kapıda ödeme, sanal kart kullanımı alternatifleriyle ödeme ağınızı genişletin.
**Müşterilerin Ödeme Sayfasında Sepeti Terk Etme Oranlarını Düşürmenizi Sağlayacak İpuçları
Bahsi geçen tüm özelliklere tek bir e-ticaret platformundan isteyenler Kobisi E-Ticaret Paketlerine göz atabilir.