permalink-nedir
SEO

Permalink Nedir?

Permalink yani kalıcı bağlantı, sitenizdeki herhangi bir post, sayfa veya diğer içerik parçaları için gördüğünüz ve kullandığınız tam URL’dir. İsmi ingilizce “permanen” kelimesinden gelir ve kalıcı link anlamına gelir. Bir kalıcı bağlantı, alanı adınızı (www.kobisi.com) ve de alan adından sonra gelen URL parçası olan bir slug da içerebilir. Bu, bir tarihi veya bir kategoriyi veya istediğiniz herhangi bir şeyi içerebilir. Basit bir kalıcı bağlantı, bir URL’yi anlamayı ve paylaşmayı kolaylaştırır. Bu makalede permalink’e daha yakından göz atacağız.

Permalink SEO Dostu Olmalıdır

Permalinkler, sitenizi dizine ekleme ve ziyaret etme konusunda, hem arama motorları hem de ziyaretçiler tarafından kullanıldığı için sitenizin önemli bir parçasıdır. Seçtiğiniz kalıcı bağlantı türü, bu iki tarafın sitenizi görme ve değerlendirme biçimini etkiler. Sonuçta bir anlam ifade etmeyen bir URL, kısa ve basit bir SEO dostu URL’den çok daha az paylaşılır ve cazip görünmez. Permalinkler aşağıdaki gibi olabilir.

https://www.kobisi.com/category/post-name

https://www.kobisi.com/10/10/2017/post-name

ya da

https://kobisi.com/post-name

SEO dostu olmayan bir permalink yapısına örnek ise şöyledir;

https://kobisi.com/?p=101

Gördüğünüz sayı, sitenizin belirli bir sayfa için kendi içinde kaydettiği kimliğidir. Google, o sayfadaki içeriği anlasa da, böyle bir URL, SEO’nuz için pek yarar getirmez. Sayfanın hangi içeriği sunduğunu tanımlamaz ve kullanıcıların paylaşım yapması için bir eğilim yaratmaz. URL’nizde içeriğinizle alakalı kelimeler varsa, bu kelimeler kullanıcılara ve arama motorlarına sayfayla ilgili herhangi bir kimlik numarasından veya parametreden daha fazla bilgi sağlar.

permalink

Permalinkleriniz (Kalıcı Bağlantılarınız) için Öneriler

Hedeflerinize uyan bir permalink yapısı seçtiğinizden emin olun. Bir haber siteniz varsa, makalenin yayın tarihini URL’ye eklemek mantıklı olabilir. Bununla birlikte, zamandan bağımsız bir vurucu içerik yazmayı planlıyorsanız, URL’de tarih kullanmanız önerilmez, çünkü bu içerik bir süre sonra da eskisi gibi görünmeye devam edecektir.

Basit ve net bir permalink yapısı kullanmanızı öneririz. Çoğu site için, gönderi adının, alan adına eklenmesi mantıklı olur. Bazı durumlarda, bir kategori ismi kullanmak URL’lerde bir hiyerarşi oluşturmaya yardımcı olur. Bunun çok uzun URL’lere neden olabileceğini de unutmayın.

Sonuç ve Küçük Bir Uyarı

Kalıcı bağlantı yapınızı akıllıca seçin. Bunun için kalıcı permalink yapınızı değiştirmeyin. Eski URL’lerinizi yeni URL’lere yanlış olarak yönlendirmek sorunlara neden olabilir ve sizi arama motoru sıralamalarında geri düşürebilir. Lütfen sitenizi başlatmadan önce permalink yapınızı düşünün. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Google’ın sitenizi taşıma kısmına bakabilirsiniz.

Eğer Kobisi müşterisi iseniz oluşturduğunuz sayfanın adı otomatik URL’de kullanıldığı için link oluşturma problemi yaşamayacaksınız.

1 Comment

  • Ali Bey 16 Haziran 2020

    Bu konuyu Anladım güzel açıklama Olmuş
    Ama Bir Sorum olacak Sizlere sitemizdeki makalelere yapılan yorumlar ve birakilan link şuanda Yazarken İnternet site açıklamamızı bıraktıgımız.
    bunu bizim makalelerimize yorum yapan kışılerin biraktigi baglanti bizim sitemize bir artısı varmı yokmu.
    şimdiden cevaplarınız için teşekkuür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X