seo-da-rakip-analizinin-onemi
SEO

SEO’da Rakip Analizinin Önemi

SEO çalışmaları rekabetin hissedildiği alanlardan biridir. Herkes rakip olduğu şirketten daha iyi olmak ve o şirketlere oranla daha fazla kar etmek ister. Tam da burada SEO’da rakip analizinin önemi karşımıza çıkar. Rakip firmaların çalışmalarını yakından takip ederek SEO alanında hangi çalışmalara yer verdikleri incelenerek, hangi anahtar kelimeleri yoğunlukta kullandıklarına ve yaptıkları içerik çalışmalarına bakarak rakip analizi yapılır.

Aynı sektör içerisinde yer alındığı için hem kendi hem de rakip firmanızın yoğunlaştığı kelimeleri karşılaştırarak yapılacak analizler kendinizi değerlendirmenize yardımcı olur. Rakip firmanın üzerinde çalıştığı ve çalışmadığı, başarılı olduğu ve olmadığı anahtar kelimeler üzerinden kendinize bir yol çizebilirsiniz. Rakibinizin yatırım yapmadığı anahtar kelimeler üzerinden çalışarak farklı bir yoldan önlerine geçebilirsiniz.

Rakip firmaların en çok trafik aldığı anahtar kelimeleri de kullanarak organik arama sonuçlarınızı yükseltebilirsiniz. Rakip analizi sizin ve rakiplerinizin rekabet içerisindeki konumlarınızı da gösterecektir. Bu sayede geliştireceğiniz stratejilerin sonuçlarını da takip edebilir ve başarı için çalışmalarınızı geliştirebilirsiniz.

Rakiplerinizi Keşfedin

Gerçek dünyada, gerçek binaların ve mağazaların olduğu tarafta rakipleri analiz etmek kolaydır. Orada, görünürde olan bir şeyi tanımlamak ve keşfetmek, yaptıklarını görüp değerlendirmek sorunsuz işlemlerden oluşur. Fakat sanal dünyaya girdiğimizde rakipleri anında keşfetmek kolay değildir. Gerçek dünya için hazırladığınız liste kısayken, sanal dünyadakini sonsuz olarak hayal edebilirsiniz. Kullanılan anahtar kelimeler, paylaşılan içerikler… Bir sonraki adımın ne olacağının net bir şekilde kestirilememesi rekabetin zorlayıcı tarafıdır. Rakip listesinin başında siz yoksanız eğer bazı şeyleri kontrol etmeli ve neler yaptıklarını incelemelisiniz. Sizin üstünüzdekiler asıl rakiplerinizdir. Ancak bu alttakileri önemsemeyeceğiniz anlamına gelmez.

Rakiplerinizin İnternet Sitelerini Analiz Edin

Rakiplerinizin sitelerini ziyaret edin. Ziyaret ederek analiz etmeye başlamış olacaksınız. Kendinizde var olan eksiklikleri görebilmeniz ve onların canlı kalmak için neler yaptığını bilmeniz için önemli bir adımdır. İnternet siteleri profesyonel olarak hazırlanmış ve çok fazla kaliteli içeriğe sahip rakipleri izlemek gelişmenizde ve rekabetin içine girebilmenizde büyük rol oynar. Bu basit bir inceleme olarak görünse de birçok bilgiyi yakalayabileceğiniz ve göz ardı etmemeniz gereken platformda bulacaksınız kendinizi. Böylece rakiplerinizin sizin neden önünüzde olduğuna dair açıklayıcı cevaplarla karşılaşmış olacaksınız.

anahtar-kelime

Rakiplerinizin Anahtar Kelimelerini Analiz Edin

SEO çalışmalarında başarıyı yakalamak için anahtar kelime kullanımı her zaman önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Doğru kullanılan anahtar kelimeler arama sonucu sırasında kendilerini belli eder. Rakipleriniz nasıl sizin üstünüzdeler, hangi anahtar kelimeleri kullanıyorlar? Bazen bunlara ulaşmak zordur. Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelere erişemediğiniz durumlarda sizin kullandığınız anahtar kelimeleri kullanıp kullanmadıklarına bakabilirsiniz. En azından bu sayede biraz olsun fikir sahibi olursunuz. Yapacağınız araştırmalar sayesinde de kendi siteniz için atladığınız anahtar kelimelerin farkına varabilir ve eksiklerinizi kapatabilirsiniz.

Backlinklerini Kontrol Edin

SEO sıralamasında başarının bir diğer sırrı da iyi oluşturulmuş backlinklerdir. Bundan dolayı rakiplerinizin oluşturdukları backlinkleri de kontrol etmeniz gerekiyor. Anchor textlerine, kaynaklarına ve sayılarına bakmalısınız. Rakiplerinizin oluşturduğu bağlantıları baz alarak farklı fikirler edinebilirsiniz.

Bunun yanında rakiplerin Google içerisindeki sayfa öneminin de kontrol edilmesi gerekmektedir. Page Rankleri kontrol ederek arama motorlarına indekslenen sayfa sayıları kontrol edilmelidir.

sosyal-medya-analizi

Sosyal Medyala Yönetimlerini Değerlendirin

Sosyal medya platformları içerisinde paylaşılan içerikler sayesinde internet trafiği siteye akmaya başlar. Rakiplerinizin sosyal medyalardaki paylaşımları, varlıkları ve ne zaman ne yaptıkları ayrıntılı olarak takip edilmelidir. İçeriklerinin popülerliği, hangisinde daha fazla etkileşim sağladıklarını değerlendirerek yolunuzu çizebilir ya da değiştirebilirsiniz. Özellikle rakiplerinizin Facebook, Twitter ve Instagram üzerindeki hareketlerini izlemeniz gerekmektedir. Çünkü bu 3 paylaşım sitesi de en büyük internet trafik kaynağını oluşturmaktadır.

Reklamlarını Analiz Edin

Tıklama başına ödeme (PPC) reklamları SEO’ya göre daha hızlı trafik akışı sağlamaktadır. PPC reklamlarında en çok Google Adwords tercih edilmektedir. Analyze Competition sayesinde de reklamlarınızın rakiplerinizin reklamlarına göre hangi seviyede olduğunu görebilirsiniz. Tabi Google dışında da reklam verebileceğiniz kaynaklar vardır. Fakat hiçbiri Google gibi ileri seviyede çalışmamaktadır.

Bu işlemler son derece zaman alıyor olsa da sonuçları düşünüldüğünde harcanan zamana değer sonuçlar karşıya çıkacaktır. Bu araştırmalar ve analizler sayesinde birçok farklı fikir de alacağınız için gelişmelere öncülük edebilirsiniz. Kobisi’nin E-ticaret SEO hizmetinden yararlanarak tüm bu zorluklara çok kolay bir şekilde erişebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X