E-Ticaret

Tedarik Zinciri Nedir ve Nasıl Yönetilir?

Tedarik zinciri, bir ürünün hammadde tedariğinden tüketiciye ulaşana kadarki sürecine denir. Bu sürecin en iyi şekilde yönetilmesi, işlerinizi daha düzenli ve planlı yürütmenize yardımcı olur. Planlı şekilde oluşturulan tedarik zinciri, maliyetten tasarruf etmenizi ve e-ticaretteki başarınızı artırmanızı sağlar. Tedarik zincirinin nasıl yönetilmesi gerektiğini öğrenmeden önce tedarik zincirinin tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Ardından da sürecin yönetimini kontrollü şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Tedarik Zinciri Nedir? 

Tedarik zinciri; satışını yapmayı düşündüğünüz ürünlerin hammadde temini, üretim sürecini, toptancıyı, dağıtıcıyı, perakendeciyi ve tüketiciye ürünün ulaşmasına kadar geçen tüm adımları kapsayan sürece denir. Peki e-ticaret firmaları bu tedarik zincirinin neresinde yer alıyor? E-ticaret firmaları bu zincir içeriğinde, tüketiceden önceki halkada yer alır. Ancak son halkaya gelene kadar stok yönetimi, satış süreci, lojistik süreçler gibi pek çok önemli süreçler bulunuyor. Bu süreçleri doğru planlayarak, müşterilerinize daha iyi hizmet verebilir ve sizi yeniden tercih etmelerini sağlayabilirsiniz.

Ürün tedariği ile ilgili tüm önemli detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz:

Tedarik Zinciri Süreci Nasıl İşliyor?

Tedarik zinciri süreci, tüketiciye ulaşana kadar birçok süreçten geçiyor. Her sürecin yönetimi de kendi içerisinde farklılık gösteriyor. Tedarik zinciri süreçleri nelerdir?

  • Hammadde ve üretim fabrikası
  • Toptancı firma
  • Dağıtıcılar
  • Perakendeciler
  • Tüketici

Tedarik zinciri ilk olarak ürünün üretildiği fabrikada başlar. Fabrikada üretimi tamamlandıktan sonra, ürünler toptancılara ve dağıtıcı firmalara gönderilir. Perakendeciler de diğer firmalar gibi kâr payını ekleyerek, ürünün tüketiciye ulaşmasını sağlar. 

Tedarik zincirinde ürün sürekli el değiştirdiği için, tüketiciye ulaşana kadar ürünün maliyeti artar. Çünkü zincire dahil olan her halka, ürüne kârını ekler ve bir sonraki kanala ürünü ulaştırır. E-ticaret firmalarına ulaşana kadar birkaç kez kanal değiştiren ürünlerin dolaylı olarak maliyeti de artmaktadır. Ayrıca bu masraflara, depo maliyeti ve nakliye ücretleri de eklenir. Ancak tedarik zinciri sürecini doğru planlar ve süreç yönetimini doğru gerçekleştirirseniz, hem maliyetinizi düşürebilir hem de ürünleri müşterilerinize güvenle ulaştırabilirsiniz.

Artan tedarik zinciri maliyetlerini düşürmenin pek çok yolu bulunuyor. Bu yollardan en bilineni ve en çok tercih edileni, B2C kanallarını kullanmaktır. B2C kanalları, üretici firmaların isterse doğrudan tüketiciye isterse de toptancılara ulaşarak, ürünlerinin satışını yapmalarını sağlıyor. Doğrudan tüketicilere ulaşmak için e-ticaret sitenizi kurmanız şart. E-ticaret sitenizi kurmak istemiyorsanız da araya aracılar koyarak ürünlerinizi satabilirsiniz. Ancak tüketici ile aranıza koyduğunuz her aracının, kâr marjınızın düşmesine yol açacağını da unutmamalısınız.

E-ticaret firmanız varsa yine B2C yöntemi çok işinize yarayacak. Aracı masraflarını ortadan kaldırarak doğrudan üretici firmayla iletişime geçebilirsiniz. Bu yöntemle ürünün maliyetini düşürebilir, daha kâr elde edebilirsiniz.

Tedarikçi firmaların nasıl bulunacağını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz:

Tedarik Zinciri Yönetiminin Temel Basamakları

Tedarik zinciri yönetimi, birden fazla sürecin aynı anda yürütülmesini sağlar. Herhangi bir süreçte yaşanan aksaklık, diğer tüm süreçlere etki eder ve oluşturduğunuz planın bozulmasına neden olur. Tedarik zinciri yönetim fonksiyonlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Sipariş Yönetimi: Müşterinin ürün siparişi verdiği andan, teslim edilinceye kadarki sürecin takip edilmesidir.
  • Satın Alma: Bu fonksiyon, üretim için gerekli malzemelerin ve hammaddelerin sorunsuz ve eksiksiz şekilde temin edilmesini içerir.
  • Planlama: Üretim sürecinin ve ürünün tüm masraflarının doğru biçimde planlanmasını içerir.
  • Üretim: Tedarik zincirinin en önemli adımı olan üretim, malzemenin planan sürede ve kalitede üretilmesiyle sorumludur.
  • Stok Yönetimi: Üretimlerin ve ürün malzemesinin stok seviye planlamasını ve yönetilmesini içerir.
  • Depo Yönetimi: Stokların depolanmasıyla ve yönetimiyle ilgilidir. Sevkiyata hazır halde tutulan ürünlerin planlaması yapılır.
  • Taşıma: Satışa hazır halde olan ürünlerin müşteriye ulaştırılmasını içerir.

Stok yönetimi ile ilgili aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz:

Tedarik zincirinin tüm halkalarına hakim olmanız ve yönetimini doğru şekilde gerçekleştirmeniz, aracı firmalara ödemeniz gereken fazla masraflardan sizi kurtarır. Ayrıca doğrudan sürece dahil olduğunuz için atılması gereken adımların farkına varabilir, gerekli aksiyonları gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X