E-Ticaret

E-ticaret Ürün Tedariğinde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Aşama

E-ticaret siteniz için ürün tedarikçisi bulmaktaki en büyük zorluk, çok sayıda seçeneğin olmasına karşın güvenebileceğiniz kaynakların yetersizliğidir. Tüm dünyaya yayılmış olan e-ticaret sektöründe sadece ülke içinde değil, ülkeler arasında da alışveriş ve tedarik yapılmaktadır. Peki çok sayıda alternatif arasında güvenilir, hızlı ve istediğiniz hizmeti verebilecek tedarikçileri seçerken nelere dikkat etmelisiniz? E-ticaret sitenizde ürün satışı yapmaya başlamadan önce, toptan ürün tedariği sistemi hakkında merak ettiklerinizi blog yazımızda bulabilirsiniz. 

E-ticarette Ürün Tedariği Nedir?

İster el işi ürünlerin satışını isterseniz de hazır ürünlerin satışını yapacak olun… Her halukârda online ürün satışı yapmak için tedarikçiye ihtiyaç duyacaksınız. Seçtiğiniz ürün tedariği şekli ise satacak olduğunuz mal veya hizmete, en uygun fiyata en kaliteli ve kullanışlı haliyle ulaşmanızı sağlamalıdır. Kalite söz konusu olduğunda, tek bir ürün dahi alırken fiyatlar fazlasıyla değişkenlik göstermektedir. Bu durumda ya kaliteden ödün verilip sadece fiyatı en uygun gelen ürün seçilir ya da fiyat/kalite dengesini kuran yeni bir pazaryeri bulunur. 

İşte toptan ürün tedariği sisteminde de söz konusu durum aynıdır ancak, ürün tedariği nedir, sorusu sadece tedarikçi bulmak ile sınırlı değildir. Toplu ürün alımlarında dikkat etmeniz gereken birçok aşama vardır. Fiyat ve kalitede konusunda güvenebileceğiniz bir tedarikçi bulduğunuzda; hangi ürünleri seçeceğinizi, pazar durumunu, kullanıcıların beklentisini ve malın ne kadar süre ile saklanabileceğini de düşünmeniz gerekmektedir.

Ürün Tedariğinde Dikkat Edilecekler!

Ürün seçimi ve tedariği yapacak olduğunuzda; ilk olarak, evinize veya iş yerinize yeni bir şey alırken aklınızdan neler geçtiğini düşünün. Bu sayede kullanıcıların ne istediğini, ihtiyaçlarını ve belirli bir ürüne ortalama ne kadar ödeme yapabileceğini saptayabilirsiniz. Aynı ürünü veya malı siz 100 TL’ye satarken farklı bir e-ticaret sitesi 80 TL’ye satıyorsa, kullanıcıların rakip siteyi seçeceği aşikârdır değil mi? Hepimiz aynı şekilde düşündüğümüze göre, şimdi dikkat edilmesi gereken aşamalara geçelim.

Ürün Seçimi: Hangi Ürün Daha Çok Satar?

E-ticarette tutunmak istiyorsanız piyasayı iyi araştırmalı; kimde hangi ürün var, stok durumu nedir, diye saptamalısınız. 2019 e-ticaret istatistikleri yazımızı okuyarak en çok satan ürünler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeye ve müşteri kitlenize en uygun ürün veya ürünleri belirleyerek online alışveriş sektöründe büyüyebilirsiniz.

Fiyat, Kalite ve Kullanışlılık Değeri

En kolay tedarik edebileceğimiz ürünlerden bahselim; giyim, aksesuar, ayakkabı. Fiziki veya online mağazalarda her an bulabileceğimiz bu ürünlerde uzun ömürlülük ve rahatlık ön plandadır. Örneğin, e-ticaret sitelerinden ayakkabı satın almak isteyen kullanıcılar, ürünü anlık olarak deneyemediği için fiyat ve ürün detaylarına bakarak alışveriş yapar. Siz de bu kriterler bazında aynı ürünü rakiplere nazaran daha uygun fiyata sunduğunuzda cezbedicilik kazanırsınız. Tabii uygun fiyatı sağlamak için de tedarikçinizden alacağınız fiyatı ve üzerine koyacağınız kârı düşünerek hareket etmelisiniz. 

Ürünün Kullanıcıya Ulaşma Sürecini Belirleyin

Online ticarette ürünü en hızlı ulaştıran bir adım öndedir. Eğer ürünü depolayabileceğiniz bir alan var ve kendiniz gönderim yapacaksanız, anlaşma yapacağınız kargo şirketini doğru seçmelisiniz. Fakat deponuz yoksa ve direkt tedarikçiden gönderim yapacaksanız; gönderim süresi, paketleme ve hangi il ya da ülkelere gönderim yapılabileceği konusunda sıkı bir inceleme yapmanızda fayda var. 

E-ticarette Pazarlık Yapılır mı?

“Pazarlık yapmak ticaretin adabıdır.” sözünden ileri gelerek, evet e-ticarette pazarlık yapılır. Ancak burada bazı kıstaslar vardır. İlk defa toplu ürün alacaksanız, tedarikçinin de size güvenmesi gerekir. Sektöre yeni atıldığınız hâlde, “Devamlı senden ürün alacağım.” demeniz nafiledir. Çünkü uzun zamandır bu işi yapan tedarikçiler, işi tutturup tutturamayacağınız konusunda tereddüt edecektir. Bu durumda birkaç defa toplu alım yaptıktan sonra karşılıklı bir güven oluşmasını, daimilik olduğunda da toplu ürün alımı için indirim yapmasını talep edebilirsiniz. 

Yedek Tedarikçi Bulun

E-ticaret sitenizi canlı tutmak ve kullanıcılarınıza kesintisiz alışveriş imkanı sağlamak istiyorsanız yedek tedarikçi şarttır. Toplu ürün satın aldığınız tedarikçinin iflas etmesi veya yaptığı işten vazgeçmesi gibi durumları göz önünde bulundurun. Böyle bir durumda ürünleri nereden alacağınız konusunda telaşa düşmek yerine yedek tedarikçinize başvurabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X