E-Ticaret

Web Sitelerinde Görselliğin Önemi

Bildiğiniz gibi web sitesinin temelini oluşturan SEO çalışmaları için en önemli etkenlerden birisi de görsel kullanımıdır. Özellikle web sayfalarının tema seçimi başta olmak üzere, tüm site genelinde kullanacağınız görseller, kullanıcılar tarafından tercih edilmenizi arttırıyor. Temel amaç sitenize organik ziyaretçi çekmek ve sitenizde insanların zaman geçirmesini sağlamaktır. SEO çalışmaları da ihtiyaçları doğrultusunda insanların sitenize gelmesine olanak sağlıyor. Eğer siteniz insanlar için uygun değilse sizi onlara önermiyor. Böylece hem kullanıcılar hem de siz arama hacmindeki doğru aşamalara ulaşmış oluyorsunuz.

Görsellerin Kullanıcılara Karşı Etkisi

Hem Search Engine Optimization, yani SEO için hem de sitenize gelen insanlar için görsellik bir numaralı etkenlerden birisidir. Bu olay yalnızca internet sayfalarında değil, günümüzde yaşam alanlarının tümünde ön plana çıkar. Dünya çapında birçok şirket ve ajans da, doğru görsel materyaller ile afişlerini ya da projelerini tasarlar ve reklam çalışmalarını yürütür.

Yine eskiden beridir dile getirilen bir gerçek var ki; reklamlar aslında hem internette hem de televizyondaki algı görüntüsüdür. Örneğin; bir görüntü siz fark etmeden dahi belirli bir süre boyunca, bir saniye gibi bir zaman diliminde, gösterilip kaybolabilir. Sonrasında, siz aylar sonra bir markanın reklamını izlerken onu hiç yadırgamaz, aksine kendinizi reklamın büyüsüne kapılır ve izlersiniz. İzledikçe de markaya karşı içten içe bir yakınlık besler ve kafanızda o markanın algısını çok daha öteye taşırsınız. Bunun da temel sebebi görsellik ile yapılan devamlılık algısı hareketidir. Bu bağlamda ele alacak olursak, görsellerin amacı nedir sorusu büyük ölçüde yanıtlanmış oluyor.

Görsellik ve SEO İlişkisi

Görsellerin insanlara karşı etkisinde olduğu gibi, SEO da sitenizde ve her yazınızda kullanılan görsele mutlaka dikkat eder. Birçok web servisi size; sitenizi temsil edecek iyi bir logo, bir adet banner, yeterince görsellik ve favicon gibi özelliklerin yerinde olması gerektiğini söyler. Bu gerçekten de iyi bir site yaratabilmek için SEO’nun dikkat ettiği etmenlerin başında gelir. Bunlarla birlikte her içeriğiniz için, en az bir adet, konuyla ilgili ve insanların dikkatini çekebilecek bir görsel kullanmanız da büyük önem taşır.

Satışa dayalı bir web sitesi düşünüyorsanız veya insanlara ürün ve hizmet pazarlama gibi bir düşünceniz varsa, aynı büyük reklam şirketlerinin yaptığı gibi bunu görselliği kullanarak ön plana çıkarmanız son derece önemli. Çok eski yıllarda yapılan basit siteleri hayal edin; “Tüm site sadece yazılardan oluşuyor ve renk paleti bile neredeyse hiç yok.” Çoğu kişi böyle bir siteye girmez veya birkaç dakikadan fazla kalmak istemezdi bildiğiniz gibi.

Günümüze baktığınızda ise dünyada en çok hit alan sitelerin başında görsellikle iç içe hazırlanmış olanlar dikkat çekiyor. Burada temel amaç insanların baktığı yeri sevmesi ve gözüne hoş gelmesidir. Bu sayede kullanıcıların, sitenizde daha fazla zaman geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Web Sitesinde Görsellik

Tüm bu yazımızdan çıkarılacak özetle diyebilriz ki, eğer iyi bir web sitesi yapmak istiyorsanız ve yenilikçi amaçlarınız varsa doğru görsel seçimleri yapmalısınız. Sitenize eklediğiniz her yazınızda en az bir görsel kullanmalı ve mümkünse liste içeriklerde her maddenin açıklamasından önce konuyla ilgili bir görsel eklemelisiniz. Ek olarak bazı arama motorlarının sunduğu “Görsel Arama” seçeneği yine sizin için çok büyük önem taşıyacaktır. Web sitesi algoritması, sitenizin üzerine yüklediğiniz her görsel için sizden bir anahtar kelime ve görsel tanımı ister. Eğer SEO uyumlu bir siteniz varsa, insanlar Google’da arama yapıp görsellere tıkladığında; üst sıradaki sitelerden birisi haline gelebilirsiniz.

İyi bir web sayfasını oluşturan birden çok etmene değindiğimiz gibi, sitenizi oluştururken kullanacağınız görselleri, butonları, resimleri, paylaşacağınız fotoğrafları ve temanın renklerini son derece iyi ayarlamanız veya profesyonel bir seçim yapmanız da önemlidir. Konuyla ilgili birçok farklı örnek incelemek ve birebir destek almak isterseniz; Kobisi olarak sizlere, profesyonel bir web sitesi nasıl hazırlanır, konusunda destek verebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X