E-Ticaret

B2B Nedir, Nasıl Yapılır?

E-ticarette kullanılan iş modellerinden biri olan B2B modeli hem online hem de geleneksel ticaret için geçerlidir. İngilizce “Business to Business” kelimelerinin kısaltması olan B2B Dilimizde işletmeden işletmeye şeklinde çevrilir. Bu iş modeline göre firmalar doğrudan tüketiciler yerine toplu ürün alımı ve perakende satış yapan firmalar ile iletişime geçerler. İş modelinin ismi bu çalışma şeklinden gelmektedir.

B2B modeli kendi içerisinde çeşitlere ayrılmakta olup bunlar toplam 3 ana başlıkta ele alınır:

  • Yazılım tabanlı B2B: İşletmeden işletmeye yazılım odaklı çözümler sunulan modeldir. Bu işleyişte firma ihtiyaçlarına özgü çözüm önerileri oluşturulur. Bunlar arasında pazarlama otomasyon yazılımları, müşteri ilişkileri yönetim yazılımları, analitik çözümler sunan firmalar gibi örnekler yer alır.
  • Servis tabanlı B2B: Fiziksel odaklı ürünlerin haricinde ilgili firmaya çözümler sunan ve hizmet odaklı bir iş modeli benimsenir. Finansal çözüm sunan firmalar, pazarlama ve reklam ajansları bu modele en iyi örnekler arasındadır.
  • Ürün tabanlı B2B: Bu modelde ticaret işlemleri fiziksel bir ürün alım satımı üzerine yapılır. Yani fiziksel tüm ürünler için ticaret bu model altında ele alınır.

Bkz. **B2B Nedir? B2C Nedir? B2B ve B2C Arasındaki Farklar Nelerdir?

B2B ve E-Ticaret Sektörü

B2B için geçerli olan üç temel iş şekli e-ticaret sektöründe aktif olarak kullanılır. Burada meydana gelen en önemli fark satış yapacak olan firmanın müşterilerine geleneksel şekilde değil de site üzerinden ulaşmasıdır. Tüm satışlar bu web sitesi üzerinden gerçekleşir. Buna göre günümüzde çok sayıda firma müşteri tabanını büyütmek ve yeni kitlelere ulaşmak için B2B firması ile çalışmaktadır. Böylece internetteki firma varlığının daha güçlü hale gelmesi amaçlanır.

Dijital pazarlama çalışmalarına ek olarak marka bilinirliğini artırmak ve müşteri portföyünü genişletmek için de e-ticaret sitesi gelişecektir. Satışların internet üzerinden yapılması belli bir bölgeye bağlı kalma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Bu nedenle B2B firmaları e-ticaret sektörü için yoğun ilgi göstermektedir.

Bkz. **B2B Pazarlamada Dünyaca Ünlü 3 Büyük Şirket

B2B ile B2C Farkları Nelerdir?

Ticaret dünyasında sıklıkla karşılaşılan kavramlar olan B2B ve B2C farklı iş modelleridir. B2C modelinde işletmeden tüketiciye doğru giden bir ticaret şekli kullanılır. Burada firmaların doğrudan hedef kitlesi tüketicilerdir. B2B modelinde son tüketici iş modeli içerisinde yer almaz ve tüm ticaret firmalar arasında gerçekleşir. Bunun haricinde müşteri ilişki yönetimi, pazarlama reklam çalışmaları, işin yapılış şekli gibi özellikler iki iş modeli için de farklılık gösterir. İki modelde iş için belirlenen stratejiler ve bunların yönetilmesi de farklıdır.

B2B Modelinin Uygulaması Nasıldır?

B2B modelinin uygulaması hem geleneksel yöntemleri hem de e-ticaret satışlarını içerir. Bu modelde satışların yükselmesi için bazı stratejilere ihtiyacınız olacaktır. Bunları belirlerken şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

Doğru iletişim kanalları kullanın: 

Hedef kitlenize ulaşabilmeniz açısından önemli olan iletişim kanalları firma ile müşteri arasındaki bağı ifade eder. Bu amaçla dijital yayınları, sosyal platformları ya da diğer iletişim kanallarını kullanabilirsiniz.

Bkz. **Tüketici Davranışları ve Etkileyici Faktörler Nelerdir?

Hedef kitlenizi belirleyin: 

Tüm ticari faaliyetlerin esas noktası hedef kitlesini belirlemektir. Ürünlerinizi doğru firmalara yönlendirebilmek ve ilgili kitlelere ulaşabilmek için buna dikkat etmelisiniz. Sattığınız ürünlere ilgi gösterecek firmaları bulmanız kısa ve uzun vadede sizi avantajlı çıkaracaktır.

Dijital pazarlama çalışmalarına önem verin: 

Dijital pazarlama çalışmalarınız için yeni stratejiler geliştirmeniz firmanızın yararına olacaktır. Bu amaçla online platformlar aracılığıyla tanıtımlar yapabilir ve ürünlerinizi daha bilir hale getirerek geniş kitlelere hitap edebilirsiniz.

Bkz. **İş ve Proje Yönetimi için Trend Yönetim ve Takip Araçları

Ürün açıklamalarına ve fotoğraflara özen gösterin: 

Sizi en iyi yansıtacak unsurlar arasında ürün açıklamaları ve görselleri yer alır. Bunları özenle seçmeniz karşı tarafta güven duygusu yaratacaktır. Böylece B2B modeli avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X