E-mail Marketing

E-Posta Pazarlamasında Nelere Dikkat Edilmeli?

E-posta pazarlaması olarak da bilinen otomatik mail gönderimi; kampanyalar, indirimler, yeni ürün tanıtımı, kullanıcıların doğum gününü kutlamak gibi amaçlar için tercih edilir. Reklam çalışmalarından biri olan e-posta pazarlaması, düşük reklam maliyetleri sebebi ile e-ticaret sahipleri tarafından aktif kullanılıyor. 

E-ticaret sitesi kurma aşamasını tamamladıktan sonra, marka bilinirliğinin artması açısından reklam çalışmalarına ağırlık vermelisiniz. Eğer yeni kurulan bir firma veya küçük bir işletmeyseniz, reklam bütçesi ayırmak biraz zor olabilir. Bu aşamada devreye mailing devreye giriyor! Sitenizi ziyaret edenlere kişisel e-mailler göndererek, sitenizin aktif takipçisi olmalarını sağlamalısınız. Üstelik mailing yapmak için büyük bir bütçeye de ihtiyacınız yok!

E-posta takibi yapan kullanıcılar tarafından sevilen bu dijital pazarlama yöntemi ile, daha önce incelediği bir ürün hakkında kampanya veya indirim e-maili gönderebilirsiniz. Hali hazırda bültenlerinize abone olan kullanıcılar, sizin potansiyel müşterileriniz olduğu için satışlarınızın doğrudan etkilenir. Çünkü ürünlerinizi tercih etmeyen veya markanızla ilgilenmeyen kullanılar, e-mail gönderimleri için abone olmaz. Size bu noktada düşen görev ise, en etkili biçimde e-posta pazarlama yönetimini uygulamak. Gelin, hep beraber neler yapabileceğinize bir bakalım!

Aşağıdaki yazılarımızı okuyarak, e-posta pazarlaması hakkında bilgi edinebilirsiniz:

İlk Adım: Veri Toplama ve Veri Tabanı Oluşturma

E-ticaret sitenizi ziyaret edenlerin sizinle paylaştığı bilgiler bu noktada çok işinize yarayacak. Öncelikle, sitenizde müşterilerin abone olabilmesi için bir bölüm oluşturmalısınız. Ardından da yapmanız gereken en önemli şey, müşterilerinizin e-postalarını içeren bir veri tabanı oluşturmak. Oluşturduğunuz bu veri tabanı sayesinde, aynı anda yüzlerce kullanıcıya e-mail gönderebilirsiniz.

İkinci Adım: Verileri Kategorilendirme

Sitesindeki ilgili bölümden abone olan, sitenize üye olan ve alışveriş esnasında e-posta bilgilerini paylaşan müşterilerinizin bilgilerinden oluşturduğunuz veri tabanını kategorilere ayırmalısınız. Kategorilendirme yapılırken, hangi özellikler baz alınmalı?

Görsel semseo.com.tr‘den alınmıştır.
  • Demografik özellikler (yaş, cinsiyet vb.),
  • İncelediği ürünler,
  • Sepeti terk eden kullanıcılar,
  • Ödeme bölümünde üründen vazgeçenler, gibi kriterleri esas alarak kategorilendirebilirsiniz.

Üçüncü Adım: E-Posta Gönderim Sıklığını Belirleyin

E-posta gönderim sıklığını belirlemek, işin büyük bir kısmını halletmek demektir. Gönderim sıklığını belirlerken esas almanız gereken değişken; kullanıcılardır. Her gün veya 1-2 günde bir e-mailler göndermek müşterilerinizin hoşuna gitmeyebilir. Özellikle de e-posta yoğunluğunu sevmeyen kullanıcılar için rahatsız edici bir duruma dönüşebilir. Ayrıca sık sık e-posta gönderirseniz, bir süre sonra spam durumuna düşebilirsiniz. Bu durumların önüne geçmek için de A/B testi yapabilirsiniz.

A/B testinde daha doğru veriler elde etmek için 2 ila 4 hafta arasında sitenizde bu testin kalması önerilir. Bu testin sonucunda e-posta gönderim sıklığını kalıcı veriler ışığında belirleyebilirsiniz.

A/B testinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, yazımızı okuyabilirsiniz:

Dördüncü Adım: Sonuçları Değerlendirin

Başarısız olduğunuz noktaları tespit ederek ve kendinizi bu noktalarda geliştirerek başarılı olabilirsiniz. Çünkü başarı; başarısız olduğumuz yerlerde saklı. Bu cümleden yola çıkarak, e-posta pazarlaması sonucunda ortaya çıkan sonuçları değerlendirmelisiniz. Kaç kullanıcının mailingleri açmadığını, e-mail yoluyla sitenizi ziyaret etmeyenlerin sayısını veya abonelikten çıkan kullanıcılara yönelik çalışmalar yapmalısınız. 

Bonus

Yazımızda belirttiğimiz tüm önemli noktalara ek olarak, herhangi bir hukuki yaptırım ile karşılaşmadan e-postalar göndermek istiyorsanız; müşterileriniz kişisel bilgileri paylaşırken, kişisel verilerin korunması ile ilgili bir sözleşme veya madde eklemelisiniz. Direkt sözleşme de ekleyebileceğiniz gibi, müşterilerin tüm şartları kabul ettiğine dair bir madde de ekleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X