Son döneme baktığımızda yaşanan pandemi ile birlikte e-ticaret sektöründe büyük bir artış görüyoruz. Tüm yatırım profilleri, alışkanlıklar ve yaşam standartları yenilendi. İnsanlar evden yapabilecekleri çalışmalar ve aktiviteler için kendilerini geliştirme kararı aldı.
Geniş çaplı bir inceleme yaptığımızda bu gelişmelerin belirli bir süreçle sınırlı kalmayacağını görüyoruz. Online alışveriş, konser, eğitim, bankacılık ve daha birçok alanda yaşanan değişimlerinin etkisi pandemi süreci bittikten sonra da devam edecek gibi duruyor. Bir önceki yazımızda Korona Virüsün E-Ticarete Etkisi başlığını incelemiştik. Şimdi ise bu etkiye bağlı olarak gelişen pazarları ve yeni yönetim anlayışlarını ele alacağız.
Koronavirüs nedeniyle online pazarın ani bir ivme kazandığını fark etmişsinizdir. Dünya genelinde yaşanan salgınla birlikte her ülkenin e-ticaret sektöründe hızlı bir değişim meydana geldi. ABD, Çin, İtalya, Türkiye, İspanya gibi en çok anılan ülkelerde küresel pazara ve mevcut sisteme uygun adımlar atılmaya başlandı. Ülkeler arası yapılan ticarette Çin’den gelen ürünlere bir tepki oluştu. Bu da Türkiye’den gelen ürünlerin daha çok talep görmesini sağladı.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) başkanı Emre Ekmekçi tarafından yapılan; “Çin’den gelen ürünlere talebin düştüğünü gözlemliyoruz. Ülkemizdeki bazı yerel e-ticaret platformları da sipariş üzerine Çin’den tedarik edilen ürün gruplarının satışını geçici olarak durdurmuş bulunmakta.” açıklamasını da dikkate aldığımızda pazar seyrinin ne denli değiştiğini daha net gözlemleyebiliriz. Türkiye’nin sektöre hızlı bir giriş yaptığı bu dönemde hem yurt içi hem de yurt dışı e-ticaret satışlarının artacağı ihtimali ise oldukça fazla.
Geçmişte Yaşanan Pandemiler ve Günümüz Etkisi
Dünya pandemiyle ilk defa karşılaşmıyor. Daha önce de SARS krizi meydana gelmiş ve Alibaba gibi e-ticaret siteleri bu durumdan fayda sağlamıştı. 2002 – 2003 yıllarında yaşanan SARS’ın etkisi, şu anda Covid-19’un etkilerini değerlendirmemize fırsat veriyor.
Geçmişte yaşananları tekrar eden insan ırkı, virüs kapma ihtimaline karşı fiziki mağazalardan kaçınıyor. Uzun teslimat süreçlerini dahi umursamayan müşteriler, online alışveriş hizmetlerini her alanda değerlendiriyor. Asıl konu ise görülen etkilerin şu anki süreçle sınırlı kalmayacak olması. Nasıl ki geçmişte e-ticarete olan akım gelişti ve günümüze büyüyerek geldi, şimdi de aynı durumun yaşanacak olması beklenen olasılıklar arasında yer alıyor.
Koronavirüsün E-ticaret Sektörlerine Göre Analizi
Sektörlerin gelişimi ve büyüme hızı, ihtiyaçlar ve gereksinimler doğrultusunda farklı oranlarda ivme yakaladı. Sektörlere göre değerlendirilen bu sürece birlikte bakalım.
Gıda Sektörü
İnsanların zamanlarının büyük bölümü evde geçirecek olmaları beslenme alışkanlıklarında farklılık yarattı. Hem yemek pişirme için vakit olması hem de daha sağlıklı beslenme isteği; sebze, et, bakliyat, meyve ve deniz ürünlerinde satın alma hacmini artırdı. Bakkal, e-market gibi e-pazarların satış oranları ortalama %30 oranında artış gösterdi. Fiziki satışların azaldığı market zincirleri de e-ticaretteki ürün satışlarına önem vermeye başladı. Sadece hazırlanmayı bekleyen ürünlerde değil, pişmiş ve paket olarak sunulan ürünlerin satışında da artış yaşandı.
Yani halihazırda marketiniz ya da bakkalınız varsa müşterilerin size gelmesini beklemek yerine ürünlerinizi e-ticaret sitesi açarak satmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca elinizdeki ürünlerle sınırlı kalmanıza gerek yok. Mahalle, sokak gibi kısıtlı alanda değil, ülke genelinde satış yapmanızı sağlayacak e-ticaret avantajıyla şehirlere özel gıdaların satışını yapabileceğiniz bir siteye sahip olabilirsiniz.
Lüks Tüketim
Lüks ürün alışverişinde herhangi bir aksama yaşanmadı. Hatta insanların evde olması kendilerine vakit ayırmalarını ve sadece kişisel ihtiyaçlarına özel ürünleri satın almak için fırsat bulmalarını sağladı. Evdeki vakti daha keyifli geçirmek isteyenler hobilerine ve niş ürünlere yöneldi.
Makyaj Malzemeleri ve Bakım Sektörü
Kozmetik ürünleri ve bakım, kadın erkek herkesin ihtiyaçları arasındadır. Bu alanda da AVM’de ya da cadde üstünde yer alan kozmetik mağazalarının kapandığını ve %150 büyümeyle yine e-mağazacılığa dönüştüğünü görüyoruz. Siz de aynı performansı sergilemek için kozmetik sitesi açabilir ve bakım ürünlerini müşterilenize ulaştıracak kampanyalar yaratabilirsiniz.
Giyim ve Moda Sektörü
İç çamaşırından abiyeye, çocuk giyimden takım elbiselere kadar birçok ürünün yer aldığı moda sektörü, zaten e-mağazacılıkta gelişim sürecindeydi. Yaşanan pandemi ile birlikte azalan satışlar, kişilerin yeni ürün alma isteğini arttırdı ve online giyim sektörü yukarı yönlü ivme kazandı. Aynı zamanda salgının geçmeye başlayacağı günleri de düşünmekte fayda var. Her ne kadar tehlike geçti denilse de insanların tereddüt yaşayacağı ve toplu alanlarda alışveriş yapmak yerine online alışverişi tercih edeceklerini öngörülüyor. Bu durum fiziki satış kanalları yerine e-mağazacılığın kullanılmaya devam edeceği ve e-ticaretin kazandıracağını gösteriyor.
Sağlık Sektörü
Bireysel sağlık envanterinde devlet destekli ürün dağıtımı geliştirilmeye devam ediliyor. Toplu sağlık envanterinde ise hastane ve diğer sağlık kuruluşlarının ihtiyaçları için ürün satışları artmış durumda. Bu sektörde gerekli izinleri almanız ve üretim alanı sağlamanız durumunda hem ülke hem de kendiniz için faydalı bir adım atabilirsiniz.
Kapsamlı E-ticaret Gelişimi Beklentisi
Pandemi öncesi ve sonrası analiz sürecine baktığımızda e-ticaret sektörünün her halükarda fayda getireceğini görebiliriz. En büyük fark orantılı ve planlı bir şekilde ilerleme gösteren çalışmaların hız kazanması oldu. Fiziki mağazacılığın zaten azalmakta olduğu günümüzde, yaşanan değişimlerle birlikte daha etkili bir e-sistem kurulumuna adım attık. Siz de bu gelişmelere adapte olmak ve rakiplerinizden geride kalmak istemiyorsanız E-Ticaret Sitesi Kurulumu için Yapılması Gerekenler içeriğimizi okumaya başlayabilirsiniz.
Kaynakça;
- https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/koronavirus-ile-birlikte-hayat-online-oldu-41484539
- https://divante.com/blog/what-ecommerce-managers-and-directors-should-know-in-the-time-of-coronavirus/
- https://econsultancy.com/stats-roundup-coronavirus-impact-on-marketing-ecommerce-advertising/
- https://www.milliyet.com.tr/teknoloji/teknoloji-haberleri/aliexpress-corona-virus-karsisinda-turk-saticilara-destek-olacak-6183090