Pazarlama

Network Nedir, Nasıl Oluşturulur?

İş yaşamında isminizi duyurmak ve çevrenizi geliştirmek istiyorsanız network nedir sorusuna yanıt aramalısınız. Bu sayede hem kendi sektörünüz hem de çevrenizdeki sektörlerde faaliyet gösteren kişilerle arkadaşlık ve iş ilişkileri kurabilir, böylece iş yaşamınızda önemli faydalar elde edebilirsiniz.

Tanım olarak baktığınızda network iş hayatındaki çalışanlar, profesyoneller ve potansiyel müşteriler arasındaki arkadaşlık ve iş ilişkilerini geliştirmek şeklinde ifade edilir. Bunun asıl amacı kişilerin karşılıklı olarak birbirlerine fayda sağlamalarıdır. Dilimizde iş ağını genişletmek olarak da tanımlanan bu kavram iş yaşamındaki diğer kişileri tanımak ve uzun vadeli düşündüğünüzde bu kişiler ile müşteri ilişkisi kurmak olarak da bilinir. Geniş kapsamlı düşündüğünüzde networking hem firma hem de çalışanlar açısından kendi içerisinde çok sayıda avantaj barındırır.

Bkz. **Dijital Reklam Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenleri Biliyor musunuz?

Network Oluşturulurken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Network oluşturmak istediğinizde dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. Bunlar göz ardı etmeniz çalışmalarınızın olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Bunu önlemek adına iş ağınızı sağlam temeller üzerine kurabilir, bu ağı uzun süre boyunca koruyabilirsiniz. Bu amaçla şu önerilere dikkat etmelisiniz:

Doğru etkinliklere katılın: 

Her etkinlik network için faydalı olmayacağından bunları seçerken dikkatli davranmalısınız. Bu amaçla konuşmacı ve katılımcı listesine bakmalı, network için boş zamanlarının durumunu önceden öğrenin. Eğer bunlar mümkün değilse o etkinlik sizin için uygun olmayacaktır.

Bkz. **Çevrimiçi Mağazanıza Akılda Kalıcı Bir İsim Bulun

Yüz yüze görüşmeleri önemseyin: 

Etkili iletişim açısından yüz yüze iletişim büyük öneme sahiptir. Günümüzde sosyal platformlar üzerinden de çeşitli etkinlikler ve görüşmeler yapılsa da bunların etkisi yüz yüze olana kıyasla daha azdır. Bu amaçla tanıştığınız kişileri kahve içmeye ya da iş yemeğine davet edebilirsiniz. Böylece onlara değer verdiğinizi gösterirken network ağınızın gelişmesine de katkıda bulunabilirsiniz.

Giyiminize özenin: 

Dış görünüş ilk izlenim açısından öneme sahiptir. Bu nedenle sizi profesyonel gösterecek bir giyim tarzı benimseyin. Nasıl giyindiğiniz ve hangi kıyafetleri seçtiğiniz yeni tanıştığınız kişilerde olumlu bir izlenim bırakmanızı sağlayacaktır.

Soru sorun ve dinleyin: 

Karşınızdaki kişinin ilgisini çekmek ve onu daha iyi tanımak için farklı sorular sorun ve verdiği yanıtları dikkatlice dinleyin. Ne kadar ilgili görünürseniz aranızda bağ kurulma olasılığı o kadar artacaktır.  

Bkz. **İşletmeler için Google Business Araçları Nasıl Kullanılır

İki tarafında da kazançlı olmasına dikkat edin: 

Network çalışmalarını tek taraflı olacak şekilde düzenlemek girişimciler tarafından sıklıkla yapılan hatalar arasında yer alır. Genellikle bu tür yaklaşımlar içinde olan insanlar toplum tarafından güvenilir bulunmaz. Bu tarz kişiler zamanla sektörde kötü bir üne sahip olur. Bunu önlemek adına iki tarafı da memnun edecek bir network ilişkisi kurmak gerekir. Karşı taraf için de bir şeyler yapabileceğinizi göstermeniz fayda sağlayacaktır.

Daima işten konuşmayın: 

Tanıştığınız kişilerle bağlantı kurmak için tek bir konuya odaklanmayın. Bu durum yalnızca işiniz düştüğünde karşınızdaki kişiye ulaşıyormuş gibi görünebilir. Bunun yerine sohbet konusunu geniş tutabilirsiniz. Özel günler, günlük konular gibi başlıklar seçebilirsiniz.

Bkz. **7 Adımda Linkedin Ağı Nasıl Geliştirilir?

Hazırlıklı olun: 

Networking etkinliğine gittiğinizde yeni kişilerle tanıştığınızda kapasite yönünden hazır olun. Kendinizi ve markanızı en iyi şekilde tanıtabilecek durumda olmanız görüşmelerin daha verimli geçmesini sağlayacaktır. Böylece karşınızdaki kişinin ilgisini çekecek bir konuşma yapabilirsiniz. İsterseniz bu önceden evde deneyebilirsiniz.

Tanımadığınız kişilerin yanına oturun: 

Network ilişkileri kurmak istediğinizde bunun en etkili yollarından birisi daha önceden tanışmadığınız birinin yanına oturmaktır. Aslında network yapmanın asıl amacı da budur. Bu sayede yeni insanlar ile tanışabilir ve işinizle ilgili açıklamalar yaparak onları iş ağınız içerisine dahil edebilirsiniz. Böylece ağınız giderek daha fazla genişleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X