E-Ticaret

CoVID-19’un Tüketici Davranışlarına Etkisi ve E-Ticaret

CoVID-19’un tüketici davranışlarına etkisi beklenenin üstünde gerçekleşti. Ortaya çıkmasıyla birlikte dünyayı etkisi altına alan ve pek çok davranışın değişmesine yol açan CoVID-19, özellikle tedarik zincirinde ciddi etkilere yol açtı. Koronavirüs hastalığının yayılma hızını ve üst düzey önlemleri duyan vatandaşlar ise soluğu marketlerde aldılar ve neredeyse tüm ürünler kapış kapış gitti. Böylece sınırsız ihtiyaçları sınırlı kaynaklarla karşılama güdüsü belirgin şekilde ortaya çıkmış oldu. 

Talep patlamasının olmasıyla birlikte ekonomide zor bir sürece girildi ve gün geçtikçe daha fazla insan e-ticaret sitelerine yöneldi. Çevrim içi alım-satım ağıyla birlikte tüketicilerin alışveriş anlayışında ciddi değişimler meydana geldi. Tüketiciler market alışverişinden giyime kadar tüm ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılar hale geldi. CoVID-19’un tüketici davranışlarına etkisi olarak görülen bu durum, uzunca süre boyunca da devam edeceğe benzemektedir.

** Koronavirüs (Covid-19) Etkisi ile Gelişen Türkiye E-Ticaret Pazarı

CoVID-19’un Tüketici Davranışlarına Etkisi Nedir?

CoVID-19’la birlikte insanların çalışma şekli başta olmak üzere yaşam düzenlerinde köklü değişikliklerle karşılaşıldı. Özellikle tüketim malları endüstrisinde bu durum bariz şekilde görülmektedir. Yapısal olarak bakıldığında bu süreçte tüketicilerin satın aldığı ürün veya hizmetler yani ihtiyaçlar değişmektedir. Sürecin başlangıcıyla birlikte ortaya çıkan kıtlık paniği; satın alma, istifleme, talep fazlası gibi durumları da beraberinde getirmiştir. 

Kıtlık paniğin altında yatan temel nedenin psikolojik faktörler olduğu ifade edilir. Bu sebeple belirsizlik dönemlerinde tüketiciler satın almadaki netliklerini kaybedip hayati olsun ya da olmasın her şeyi satın alma eğilimi gösterirler. Dolayısıyla koronavirüs sürecinde hazırlıklı ve tedarikli olan e-ticaret siteleri piyasada bir adım önde olmayı başarmıştır.

** Korona Virüsün E-Ticarete Etkisi

CoVID-19’un Tüketici Davranışlarına Etkisi ve Markalar

CoVID-19 döneminde tüketiciler ve markaların alışveriş mantalitesi zorunlu güncellemeye tabi oldu. Özellikle tüketiciler panik satın alması durumuna girerek kendilerini güvence altına alma eylemindedir. Kontrol dışı, belirsiz olarak görülen bu dönemde tüketicilerin en çok rağbet gösterdiği ürünler ise temel gıda maddeleri olmaktadır. 

CoVID-19’un tüketici harcamalarına etkisinin gıda ürünlerinde daha belirgin olması; markaların sektör değişikliğine gitmesine veya ürün arşivini yenilemesine de neden oldu. Bu durum gıda ürünleri satanlar ve gelişmiş e-ticaret sistemine sahip olanlar açısından fırsata dönüşmüştür. Riskleri gören firmalar bu gibi hallerde avantajlı konuma geçmektedir. Dijitalleşme ile birlikte Kovid-19 döneminde farklı bir boyuta çıkılmıştır.

** E-Ticaret Sahipleri Yeni Normalleşme Düzenine Nasıl Uyum Sağlanmalı?

CoVID-19 Tüketici Alışkanlıklarını Nasıl Değiştiriyor?

CoVID-19’un tüketici davranışlarına etkisi ile evler eğitim, iş, egzersiz ve eğlence mekanları haline dönüşmüştür. Bu noktada tüketiciler kişisel bilgileri ile ilgili kaygı içine girmiş ve ev haricinde kullanılan ürünlere daha az ilgi göstermeye başlamıştır. Örneğin evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte alışkanlıklar değişmiş, takım elbiselerin yerini günlük kıyafetler almıştır. Süreçte evlerin çok işlevsel hale bürünmesi yeni normalleşme döneminde dahi insanların ilk günkü davranışlarına devam etmelerine neden olmuştur. Böylece yaşam tarzında ve günümüz düzeninde, zaman içinde değişimler meydana geleceğinin sinyalleri açığa çıkmıştır.

** Pandeminin Yatırım Kaynaklarına Etkisi ve E-Ticaret

** E-Ticarette Hızlı Teslimatın Önemi | Ürünler Nasıl Hızlı Teslim Edilir?

CoVID-19 Döneminde Tüketiciler En Fazla Hangi Ürünleri Talep Ediyor?

CoVID-19 tüketiciye etkisi özellikle alışveriş alışkanlıklarında gözle görülür şekilde fark edilmektedir. Bu süreçte tüketicilerin yapay zeka ürünlerine olan ilgisinde ciddi artış meydana gelmiştir. Özellikle yapay zeka içeren ve sesli komut sistemi bulunan ev aletleri insanların ilgisini çekmektedir. Hastalığın yüzeyle temas halinde de yayılma olasılığının bulunması nedeniyle, sesle kontrol edilebilen teknolojik ürünler daha çok tercih edilmektedir. Bu ürünler hem dokunma gereksinimini azatmakta hem de daha çekici bulunmaktadır. 

CoVID-19 döneminde hijyen ve temizlik son derece önemli olduğundan, dezenfektan vb. ürünler satan firmalar da öne çıkmayı başarmıştır. Aynı zamanda temassız teslimat sağladığından dolayı robot çeşitlerine olan ilgi de artmıştır. E-ticaret sitesinde temassız teslimat seçeneklerine yer veren firmalar, insanlar tarafından daha çok ilgi görmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X