E-Ticaret

Pandeminin Yatırım Kaynaklarına Etkisi ve E-Ticaret

Yatırım kaynakları, e-ticaret, işletmeler, fiziki mağazalar ve alışveriş eylemleri üzerinde gözle görülür etkiler yaratan pandemi, fiziki mağazalar için alarma neden oldu. İnsanların evde kalması için alınan tedbirler sağlık yönünden mantıklı adımlar olurken; günlük kazançla geçinen dükkanları kepenkleri indirme noktasına getirdi. Devlet desteği ve ödeme erteleme fırsatlarıyla ayakta duran mahalle esnafı, hatta yerel mağazalara sahip büyük firmalar, modern satış kanallarını keşfe çıktı. Bu süreçte yapılan araştırmalar da gösteriyor ki e-ticaret firmaları, en az etkilenen satış kanalı oldu. Çünkü kargo firmaları çalıştığı ve stok tedariki yapılabildiği sürece e-ticaret üzerinden satış yapmaya mani bir durum yoktur. 

** Kovid 19’un Türkiye e-ticaret pazarına etkisi için ilgili yazıyı okuyabilirsiniz: Koronavirüs (Covid-19) Etkisi ile Gelişen Türkiye E-Ticaret Pazarı

E-Ticarete Nasıl Katılacaksınız?

E-ticaret sitesi kurmak sanılanın aksine hızlı ve kolaydır. Hazır altyapı ve temalarla 15 dakika içerisinde kendi e-ticaret sitenizi açabilir, ürün XML’lerini yükleyerek satışa başlayabilirsiniz. Ürün sayısı az ise ürün yüklemeyi manuel olarak da yapabilirsiniz. 

Yine de sektörde çok yeni olduğunuzu düşünüyor ve hangi adımları atmanız gerektiğini bilmiyorsanız rehberimizi dikkatle okumaya devam edin. 

Pandemi Sürecinde E-Ticarete Katılmak

İnternet üzerinden satış yapabilmeniz için öncelikle e-ticaret sitesi sahibi olmalısınız. Bunun için de çevrim içi mağaza kurulumu nasıl yapılır, hangi aşamalardan geçer ve nasıl kullanılır, sorularına yanıt verelim. 

Detaylı Anlatımlar: 

** 8 Adımda Online Mağaza Nasıl Açılır Rehberi

** Fiziki Mağazadan E-Ticarete Geçilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Birinci Adım: Sunucu ve Alan Adı Seçmek

İnternet üzerinden satış yapmak için e-ticarete geçmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Peki fiziki mağazanızı nasıl çevrim içi mağazaya dönüştüreceksiniz? İlk olarak alan adı (domain name) ve barındırma hizmeti (hosting) tercihi yapmalısınız. Kullanıcılara internet üzerinden ulaşmanızı ve güvenli satış ağı kurmanızı sağlayacak olan hosting veya web hosting, aynı zamanda artırılabilir kapasiteye sahip olmalıdır. Çünkü işlerinizin büyümesiyle birlikte daha geniş kitlelere ulaşacaksınız. Bu aşamada farklı bir hosting’e geçmekle uğraşmamak adına en baştan dikkatli bir seçim yapmalı; ve en iyisine en iyi fiyata sahip olmalısınız.

** Çevrimiçi Mağazanıza Akılda Kalıcı Bir İsim Bulun

** Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

İkinci Adım: Altyapı Seçmek

Sırada altyapı seçimi var. Alan adı ve barındırma hizmeti sağlayıcınıza karar verdikten sonra sitenizin altyapısını belirmelisiniz. Site tasarımı, güvenlik kontrolü, tema, ödeme sistemleri vb. hizmetler, e-ticaret sitesi altyapısına bağlıdır. 

Altyapı seçerken özel yazılımlar, kurumsal altyapı veya hazır e-ticaret paketleri gibi birçok seçenek ile karşılaşacaksınız. Özel yazılımlar ücretli ve ücretsiz olarak ayrılabilir. Ancak bu yazılımların ücretsiz olması, her koşulda geçerli değildir. Ek özellikler veya ayrıcalıklı, özelleştirilmiş kodlamalar için ayrıca ücret ödemeniz gerekebilir. 

Fiyat konusunda daha net olmak ve yılın her ayında aynı bütçeyle ilerlemek istiyorsanız hazır e-ticaret paketlerini tercih etmeniz daha doğru olur. Altyapı özellikleri, ek hizmetler ve kullanıcı desteği ile hizmet veren hazır e-ticaret paketlerinde, beklentilerinizin karşılanıp karşılanmadığı ve neler yapabileceğinizi daha net görebilirsiniz. 

** Kolay E-Ticaret Sitesi Kurulumu: Hazır E-Ticaret Paketleri

Üçüncü Adım: Ürün Yükleme ve Stok Denetimi

Fiziki mağazada günlük sayımlar ve ürün tedariği konusunda pişmiş olmalısınız. Bunu e-ticarete taşırken başta zorluk çekebilirsiniz ancak zamanla çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. 

Öncelikle ürün takibi her iki satış kanalında da önemlidir. Kullanıcının isteklerine cevap vermek ve satışları artırmak adına ürün takibinin önemi büyüktür. Fiziki mağazada manuel olarak yapılan sayımlar, e-ticaret sitesinde toplu yükleme ve çevrim içi takiple gerçekleştiriliyor. Altyapı seçiminin doğru yapılması burda da öne çıkıyor. 

Ürün denetiminin daha kolay yapılabilmesi için altyapı hizmetinizi sunduğu ürün takibi özelliğini özellikle inceleyin. Ek olarak e-ticaret sitelerinde SKU olarak adlandıran stok kodu özelliğini kullanın. Böylece satılan, bekleyen, talep gören veya az satan ürünlerinizi belirleyerek kendi satış stratejilerinizi oluşturun.  

** E-Ticarette Bilinmesi Gereken Terimler: SKU (Stok Kodu) Nedir?

** Bütçe ve Stok Yönetimi

Son Adım: Satışları Arttıran Reklam ve Pazarlama Yöntemlerini Kullanın

E-ticaret sitenizi açtınız fakat kimsenin haberi yok. Kulaktan kulağa ulaştırmak size sınırlı bir satış kaynağı sunarken, reklam ve pazarlama stratejileri Türkiye’nin dört bir yanına ulaşmanızı sağlar. İnstagram içerikleri paylaşın, Facebook’u kullanın, Adverse çalışmaları yapın… Yeterli bütçeniz varsa pazarlama kanallarını artırabilirsiniz, fakat şimdilik ek bir bütçe ayırmak istemiyorsanız ücretsiz tanıtım yapabileceğiniz sosyal ağlarını sonuna kadar değerlendirin.

** E-Ticarette En Etkili Sosyal Medya Satış Yöntemleri

** Küçük İşletmeler için Sosyal Medyada Başarılı Olma Yolları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X