E-Ticaret

8 Adımda Online Mağaza Nasıl Açılır Rehberi

Dünya çapında yapılan araştırmalara göre çevrimiçi işletmeler, yani online e-ticaret siteleri, geleneksel işletmelere kıyasla daha hızlı ve daha yüksek ivmeli bir büyüme hacmine sahip. Online alışveriş sitelerinin gitgide daha da başarılı olması; fiziki giyim mağazası, bakkal, market veya herhangi bir işletme sahibi olan kişi ve kurumların dahi fiziki işletmelerini tamamlayıcı çevrimiçi mağazalar açmalarını sağladı. Hızla büyüyen e-ticaret pazarına katılmak, herkes için yeni bir satış alanı ve kâr kapısı yarattı. Bu pazar yerinden pay almak isteyenlerin ilk yapması gereken şey ise e-ticaret sitesi oluşturmaktır.

E-ticaret sitesi oluşturmak ve sitenizi online mağazaya dönüştürmek için basit ve pratik bir süreç var. Profesyonel e-mağaza sahibi olmak, çevrimiçi iş kurmak gibi zor görünen süreçlerin üstesinden gelmek ve sıfırdan e-ticaret mağazası oluşturmak için yazımızı okumaya devam edin.

E-ticaret sitesi kurulumu için ilgili içeriklere göz atabilirsiniz:

Online Mağaza Nasıl Açılır?

Online mağaza /alışveriş sitesi /sanal mağaza, hangi tanımlamayı kullanırsanız kullanın, işe ilk olarak web sitesi sahibi olmakla başlamalısınız. Bunun için bir domain adı belirleyip hosting alabilir veya hazır e-ticaret paketlerini kullanabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurma sürecini kısaltmak isterseniz hazır paketleri tercih etmek daha etkili olur. Site kurulum aşamasını düşünürken aynı zamanda online mağazanızın amacını ve nasıl bir ilerleme kaydedeceğinizi de belirlemeniz gerekir. Şimdi bu süreci 9 adımda ele alalım.

1) Satmak İstediğiniz Ürüne Karar Verin

İnternette gezintiye çıktığımızda, çeşitli ürün/hizmet satan birden fazla e-ticaret sitesi olduğunu görüyoruz. Giyim mağazaları, seyahat acentası siteleri, ayakkabı siteleri gibi belirli bir ürün veya hizmet satışı yapan birçok mecra var. Cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, ev aletleri, kitaplar veya CD’ler gibi birden fazla ürün satışı yapan alışveriş siteleri de bulunmakta. Ayrıca ev sineması sistemleri, fotoğraf makineleri, spor malzemeleri, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik veya hobi temalı ürün/hizmet satışı gerçekleştiren daha geniş çaplı sanal mağazalar da mevcut.

Yüzlerce hatta binlerce çeşit barındıran çevrimiçi mağazacılıkta ilk olarak, web siteniz üzerinden satmak istediğiniz ürün veya hizmete karar vermeniz gerekir. Ticaretini yapacağınız ürün/hizmete karar verirken kullanıcı taleplerini dikkate almalı, arz/talep dengesine göre hareket etmelisiniz. 

Kullanıcı kitlesini belirlemek için yerel talebi dikkate alabilirsiniz. Çünkü yeni bir ürün satın alacak kişiler, çevrimiçi veya çevrimdışı olmasına bakmaksızın, yerel bir satıcıdan ürün satın almayı tercih ederler. Bunun nedeni yerel satıcıların güven vermesidir. Yanlış veya kusurlu gönderiler durumunda; daha hızlı teslimat, daha kolay ödeme koşulları ve daha erken değiştirme adımları izleneceği düşünülmektedir.

Bkz:

2) İş Modeli Seçin

Temelde iki çeşit iş modeli bulunuyor. Bunlar biri sadece kendi mağazanızda satış yapmak diğeri de e-ticaret entegrasyonlarından faydalanmaktır. Yani iki hatta daha fazla satış kanalı üzerinden müşterilerinize ulaşabilirsiniz. (Tıpkı birden fazla sokakta mağaza açmak gibi, tabii bunun daha geliştirilmiş bir versiyonuyla.) 

E-ticaret mağazası sahipleri, iş modelinin ihtiyaca yönelik seçilmesi gerektiğini vurguluyor. İsterseniz sadece çevrimiçi mağazanızdan isteseniz de Amazon, N11, Hepsiburada’da mağaza açarak, vb. pazarlar aracılığıyla satış yapabilirsiniz. Dilerseniz aynı anda iki iş modelini yürütebilirsiniz.

Bkz:

3) Mağaza Adı ve Alan Adı Seçin

Ürün/hizmet ve iş modelinize karar verdikten sonraki adım, işletme adı seçmek ve alan adı oluşturmak olacaktır. İşletme adı yani mağaza ismi, ürünlerinizle alakalı olmalı ve hedef kitlenizin hatırlayabileceği kadar kolay olmalıdır. Alan adı ise işletmenize bir kimlik verir ve çevrimiçi alıcıların sizi tanımasını kolaylaştırır. Ancak, sınırlı mali kaynaklara sahip şirketler için paylaşımlı alan adı (shared domain) edinilmesi daha kârlı olur. Bir alan adını belirlenmiş bir adla paylaşmak, potansiyel müşterilenize ulaşmanızı kolaylaştırır. İş büyüdükçe, arama motoru optimizasyonu ve daha kolay tanıma yardımcı olduğu için özel bir etki alanına (VPS) sahip olmak akıllıca olacaktır.

4) E-Ticaret Platformu Seçin

Günümüzde, e-ticaret web sitesi oluşturucuları yardımıyla online mağaza oluşturmak çok basittir. Kolay ve anlaşılır çevrimiçi yazılımlar, ürünlerinizi anında satmaya başlayabileceğiniz alışveriş sitenizi birkaç saniye içinde oluşturmanıza imkan verir. 

  • kobisi.com’a uğrayarak ücretsiz e-ticaret sitesi kurulumu yapabilirsiniz.

5) E-Ticaret Mağazanızın Tasarımını Belirleyin

E-ticaret siteniz mağazanızdır ve müşterilere hitap edecek bir tasarıma sahip olması gerekir. Web sitesi tasarımı, satışa sunduğunuz ürünler ve hizmetler hakkında bilgi vermelidir. Potansiyel müşteriler için ürün görselleri, ürün açıklamalar, fiyatlar (indirim ve kampanyalar), kullanıcı yorumları, ürün derecelendirmesi gibi birçok içeriği web sayfanıza eklemelisiniz. Karşılıklı güven oluşturmak ve müşteri kitlenizi artırmak için online mağazanızda ürünlerinizi mükemmel bir şekilde sergilediğinizden emin olmalısınız. Alışveriş sayfalarını ve web sitenizi, çevrimiçi alıcılar için cazip hale getirmelisiniz.

Bkz:

6) Ödeme Ağ Geçidini Ayarlayın

Online mağazalarda birden fazla ödeme seçeneği bulunmalıdır. Müşteriler kredi kartı, banka kartı, çevrimiçi cüzdan, online bankacılık vb. ile ödeme yapabilmelidir. Kobisi gibi e-ticaret platformları, birden fazla ödeme seçeneği içeren e-ticaret paketleri sunmaktadır. Bu da hazır e-ticaret paketlerinin bir diğer faydasıdır.

7) SSL Sertifikası Yükleyerek Web Sitenizi Koruyun

Çevrimiçi veri aktaran tüm web siteleri için Güvenli Giriş Katmanı sertifikası (SSL – Secure Socket Layer) sahibi olma zorunluluğu bulunur. SSL sertifikası web sitenizi güvende tutar ve müşterilerinizin size güven duymasını sağlar. Günümüzde Google bile her web sitesi için bir SSL sertifikası alınmasını önermektedir.

8) Gönderim Ortağınızı Seçin

E-ticaret sitenizden ürün satmaya başladığınızda, bu ürünleri kargo aracılığıyla müşterilerinize göndermeniz gerekir. Bu aşamada da e-ticaret platformlarının sağlaığı avantajlardan faydalanabilirsiniz. En düşük nakliye ücretleri ile gönderim yapabilmeniz adına size birden fazla kurye ajansı seçeneği sunan platform desteğiyle, maksimum kâr payı değerine sahip olabilirsiniz.

Ürün veya hizmetiniz için online mağaza oluşturma ve anında satışa başlamanın temel adımlarını sizlerle paylaştık. Hangi ürünü seçeceğinize hala karar veremediyseniz E-Ticarette En Çok Kazandıran Ürünler ve En Trend Niş Ürün Önerileri makalelerini okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X