E-ticaret Sitesi Tasarımı

E-Ticaret Temaları Nasıl Seçilmeli? | E-Ticaret Teması Ücretsiz Alınabilir mi?

E-ticaret temaları, online alışveriş sitelerinin reklamıdır. Çünkü siteyi ziyaret eden kullanıcılar ilk olarak temanızla karşılaşıyor. Dolayısıyla da temanızı beğenen ve tema sayesinde kolay alışveriş yapabilen müşteriler, markanız hakkında olumlu yorumlarda bulunur. Bundan dolayı, sitenizin görünümüne oldukça önem vermelisiniz. 

Kullanıcı deneyimini de geliştirmenizi sağlayan e-ticaret temaları ile hem müşteri trafiğini artırabilir, hem de alışveriş yapan müşterilerine keyifli bir alışveriş deneyimi yaşatabilirsiniz. Ancak tema seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar da bulunuyor. Yazımızın devamında tüm önemli detayları açıklıyor olacağız. Ama ilk olarak, e-ticaret temasının ne olduğunu ve ne işe yaradığını açıklayarak işe başlayacağız.

E-Ticaret Teması Nedir ve Ne İşe Yarar?

E-ticaret teması; sitenizde sergilenen tüm butonları, simgeleri ve kategorileri kapsar. Yani sitenizde görülen her şey temayla ilgilidir. Ayrıntılı olarak açıklarsak;

  • Online mağazanızın konsepti,
  • Sitenin genel renk düzeni,
  • Simgeler ve ikonlar (sepet, sosyal medya hesapları ikonları vb.)
  • Yazı stilleri, boyutları ve renkleri
  • Kategorilerin düzeni ve dizilişi, e-ticaret temalarının başlıca unsurudur.

Seçtiğiniz e-ticaret teması ürünlerinizle bağlantılı olmalı. Aynı zamanda sektöre de uygun olmalı. Çünkü, e-ticaret temaları markanızın kalitesini de ortaya çıkarır. Örneğin; sitenizde takım elbise satıyorsanız, siyah ve gri ağırlıklı bir tema seçerek klas bir duruş sergileyebilirsiniz. Belirlenen kategori düzeni, renkler, yazı stilleri ve ikonlar tüm sitede aynı olmalı. Yani bir sayfada gri renk kullanıyorsanız, başka bir sayfada kırmızı rengi kullanmamalısınız. Eğer online mağazanızda karışık bir temanız olursa;

  • Müşterinin gözünü yorabilir,
  • Karışıklığa neden olabilirsiniz.

Karışık düzenli temalar kullanıcı deneyimini düşürürken, aradıklarına zor ulaşan müşteriler sitenizi terk eder. Bu durumlara engel olmak için yazımızı dikkatlice okuyup, uygulamanız gerekiyor.

Renkler Nasıl Kullanılmalı?

Bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmazı renklerdir. Ancak renkler kullanılırken de dikkatli olmak gerekiyor. 3 ana renkten fazla renk bir arada kullanılmamalı. Ayrıca, birbirinden bağımsız renklerin de sitede kullanılması yanlıştır. Örneğin; pembe, sarı ve siyahın aynı yerde kullanılması göz yoracak ve sitenin karmaşık olmasına yol açacaktır. Bu durumu engellemek için de birbirine yakın ve ton olarak uyumlu renkler tercih etmelisiniz.

Renk seçimine gelecek olursak, internette kısa bir araştırma yaparak kullanıcıları satın almaya teşvik eden renkleri temanızda kullanabilirsiniz. Hangi renklerin insan psikolojisi üzerinde olumlu ve olumsuz etki yarattığını öğrenerek, bu renkleri temanızda kullanmaya veya kullanmamaya dikkat edebilirsiniz.

E-Ticaret Teması Marka ve Ürünlerle Uyumlu Olmalı mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kullanıcı deneyimi açısından temalar marka ve ürünlerle uyumlu olmalı. Ayrıca marka logonuzla da uyumlu sağlamalı. Bunun dışında ürünlerin sergilenmesi ve kategori düzeni de son derece önemli.

Online mağazanızın ürün yelpazesi ve ürün sayısı fazlaysa, kategorileri doğru ve anlaşılır konumlandırmalısınız. Yani müşteri, aradığı ürünü doğrudan bulabilmeli. Eğer butikseniz veya daha dar bir hedef kitleye hitap ediyorsanız, ürünlerinizin ön planda olduğu bir tema tercih etmelisiniz.

İlk Hedef Kolay Kullanılabilirlik Olmalı

E-ticaret temalarının ortak özelliği kolay kullanılabilirliğidir. Müşteriler tek tıkla görselleri inceleyebilmeli, sepete ekleyebilmeli ve sayfalar arasında gezebilmeli. Ayrıca site içerisinde arama yapabilmeli. Bu noktada ürün görselleri, yazı stilleri ve puntosu da önemlidir. Çok büyük veya küçük puntolar, kullanıcıların gözünü yorabilir. Aynı şekilde zor okunan yazı stilleri tercih etmekte kullanıcı deneyimini düşürür. İlk hedefiniz her zaman kullanıcı dostu, kolay kullanılabilir site teması tercih etmek olmalıdır. Bunu sağlamak için de önce siz sitenizi sık sık test etmeli, kategorileri ve ürün sayfalarını ziyaret etmelisiniz.

Mobil Uyumlu ve Kullanıcı Dostu Temalar

Alışveriş yapan kullanıcıların büyük bir bölümü mobil uygulamadan alışveriş yapıyor. Bu yüzden de mobil uygulamadaki tema görünümünü incelemelisiniz. Kategoriler düzenli mi, görseller açılıyor mu, yazı puntosu büyük veya küçük görünüyor mu diye temayı test etmelisiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

E-Ticaret Teması Ücretsiz Alınabilir mi?

E-ticaret temaları ücretli olarak alınıyor. Ancak ücretsiz bir temaya sahip olmak istiyorsanız, e-ticaret altyapı hizmeti sunan bazı markalardan temaları ücretsiz olarak alabilirsiniz. 

Kobisi, uygun e-ticaret altyapı hizmeti sunarken, aynı zamanda şık ve kolay kullanılabilir e-ticaret temalarını da ücretsiz sunuyor. Yukarıdaki görselde yer alan tasarımlar dışında, daha pek çok e-ticaret temasından ücretsiz faydalanabilirsiniz.

Kobisi ailesine katılmadan önce 15 günlük deneme sürümünü de kullanabilirsiniz. Herhangi bir taahhüt olmadan ve kredi kartı bilgisi girmeden 15 dakikada mağazanızı açabilirsiniz. 15 günün sonunda hizmetten memnun kalmazsanız, hemen üyeliğinizi iptal edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X