E-ticaret Sitesi Tasarımı SEO

SEO Dostu Slider ile Etkili Web Sayfaları Oluşturma

Slider, web sitelerinde kullanabileceğiniz en popüler tasarım öğeleridir. Site görsellerini ve metinleri bir araya getirerek dikkat çekici içerikler sunmayı sağlar. Hareketlilik ve süreklilik sağlayan tasarımıyla öne çıkar. 

Peki Slider’ları SEO için kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? SEO çalışmaları insanların web sitenizi bulabilmesi için çok önemlidir. Arama motorlarında öne çıkmadığınız veya kullanıcılara ulaşamadığınız takdirde içeriklerinizin iyi ya da kötü olmasının bir önemi kalmaz. Eğer ürün ve site tanıtımınızı etkili bir şekilde yapmak ve arama sonuçlarında yer almak SEO dostu Slider’lar hazırlamanız gerekir. 

**Video Slider Nedir? E-Ticaret Sitesine Video Slider Eklemenin Faydaları

SEO Dostu Slider Özellikleri

Kullanacağınız Slider’ın SEO için faydalı olup olmadığını Slider’ı hazırlayacağınız geliştiricinin özelliklerine bakarak anlayabilirsiniz. Bunu akılda tutarak, SEO dostu bir Slider’ın en iyi dört özelliğini inceleyelim:

1. Görsellere metin ekleyebilirsiniz: SEO uyumlu Slider, görsel içerikler üzerine metin yazmanıza olanak tanır. Alternatif metinlerde kullanacağınız anahtar kelimeler ise resimlerinizin arama motorları dizinine eklenmesini sağlar. Alt metin içermeyen sade ve pratik Slider içerikleri oluşturduğunuzda bu çok önemlidir.

2. H etiketleri kullanabilir ve SEO içerik hiyerarşisi oluşturabilirsiniz: İyi yapılandırılmış metinler SEO ve arama motorları açısından çok önemlidir. H1, H2, H3 gibi H etiketleri ise metin içeriklerin Google vb. arama motorları tarafından tanınmasını sağlar. Ancak, sitenizin her sayfasında yalnızca bir adet H1 etiketi olmalıdır. Slider’ınız yalnızca H1 etiketi içeren başlıklar oluşturuyor ve bunu değiştiremiyorsanız, farklı bir eklenti ya da uygulama kullanmalısınız.

3. H etiketi olmadan metin yazabilirsiniz: Slider’da yer alacak içeriğin sadece başlık formatında olması dezavantaj yaratabilir. Bu nedenle paragraf metinler ekleyebileceğiniz bir yapıya da sahip olması gerekir. 

4. HTML formatı kullanabilirsiniz: Arama motorları, HTML yapısına sahip web sayfalarını daha kolay okur ve dizine ekler. Slider’ınız geçersiz kodlar içeriyorsa sitenizin dizine eklenmesi zorlaşır ve bu da SEO açısından kötü sonuçlar doğurur.

5. Bonus; Eski moda Flash tabanlı Slider: Flash Slider’lar, zamanında çok popüler olan bir tekniktir. Şimdiye kadar çok kere iş görse de artık arama motorları tarafından tanınmıyor veya zor okunuyor. Slider hazırlayıcınız Flash kullanıyorsa içeriğiniz SEO dostu olmayacaktır.

**E-Ticaret Siteleri için Teknik SEO Önerileri

SEO Uyumlu Slider Nasıl Hazırlanır? 

SEO uyumlu Slider istiyorsanız yukarıda saydığımız 4+1 özelliklere dikkat etmelisiniz. Bunun için Slider hazırlamada etkili birkaç uygulamayı kullanabilirsiniz. Canva ve Smart Slider 3 geniş kapsamlı ve kolay kullanılabilen uygulamalar arasındadır. Bu araçlarla hazırlayacağınız Slider içerikler Google ve diğer arama motorları tarafından rahatlıkla taranır. 

**E-Ticaret Siteleri için Ücretsiz Stok Görsel Siteleri

Slider Hazırlık Aşamaları

Başlık, paragraf, görsel, metin eklemeleriyle kullanıcıların dikkatini çekecek bir Slider hazırlayabilirsiniz.

1. Başlık Etiketi Kullanımına Karar Verin

Slider’a ekleyeceğiniz başlık etiketleri, sayfa yapınıza ve sayfadaki içeriklere bağlıdır. Kullanıcıların ve arama motorlarını dikkatini çekecek başlıklar bulun ve bunları etiketleyin. Müşterileriniz sitenizde aradıkları bilgileri başlıklar aracılığıyla daha kolay bulurken, siteniz hakkında da bilgi sahibi olsun. 

Başlıklarınızı daha etkin kullanmak istiyorsanız farklı yazı tipleri ve boyutlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, her alt başlık için bir punto düşürün. Yani, H2 ve H3 başlıkları kullanıcıların daha net görmesi için yazı boyutlarını ayarlayabilirsiniz.

** Web Sitelerinde Görselliğin Önemi

2. SEO Uyumlu İçerik Ekleyin

Başlıklar kadar içerik de SEO için önemlidir. Okuyucunun ilk dikkatini çeken şeyler başlık ve görseldir. Ancak konuyu tam kavraması içeriğin detaylarıyla mümkündür. Bu nedenle anlaşılır, açıklayıcı ve siteye özgü anahtar kelimelerin yer aldığı metinler kullanın.

Uygulama aşamasında ise görsellere alt metin eklemek için yeni bir katman eklemelisiniz. Bu sayede arama motorlarınının da içeriklerinizi görmesini ve taramasını sağlarsınız. Ayrıca responsive tasarım şeması oluşturarak mobil uyumlu Slider hazırlamış olursunuz. Ancak görsele gömülü içerikler için etkili değildir.

3. Görsellere Alternatif Metin Ekleyin

Ana görsel ve arka plan görselleri için alternatif metinler girebilirsiniz. Bu, Slider’ın; arama motorları tarafından statik bir resimmiş gibi taramasına yardımcı olur. Dikkat edeceğiniz nokta ise yüksek çözünürlüklü görsel kullanımından kaçınmaktır. Çünkü görsel boyutu ve çözünürlüğü arttıkça site hızınız yavaşlayabilir ve sayfalarınız daha geç açılır. 

SEO dostu görsellerin bir başka önemli adımı, hazırlanan içeriğe isim vermektedir. Görselde yer alan nesne, kişi veya durum ne ise isimlendirmede de kullanılmalır. Bu sayede alaka düzeyi artırılır ve gerçek kullanıcılara ulaşılabilir. Örneğin, giyim ürünlerinin yer aldığı bir görseli ABC123.jpg olarak adlandırmak yerine giyim_urunleri_1.jpg şekline adlandırabilirsiniz.

**Ücretsiz Grafik Tasarımı ve Fotoğraf Düzenleme Aracı: CANVA

“Bonus”: Slider hazırlamada kullanabileceğiniz uygulamaların linkleri;

Canva: canva.com

Smart Slider 3: smartslider3.com – (WordPress Slider ve Joomla Slider kullanımı mevcut)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X