E-ticaret Sitesi Tasarımı

E-Ticaret Sitenizi Yayınlamadan Önce Bakmanız Gereken Kontrol Listesi

E-ticaret sitesi kurarken insanların kullanımına sunmadan önce dikkat etmeniz gereken pek çok özellik olacaktır. Kullanıcı deneyimini yüksek tutmak için gerekli testleri yapmanız ve kontrol yaparken kapsayıcı olmanız önemlidir. Hatasız ve doğru bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda hem satış hem de geniş müşteri portföyü hedeflerinize ulaşmış olacaksınız. Fark ettiğiniz her detayı bir kenara not alarak ilerlemeli, eksikler varsa bunları mutlaka gidermelisiniz. Sıklıkla kullanacağınız e-ticaret kontrol listesi şu olabilir:

Bölüm 1: Genel Kontrol

Baştan sonra her aşamada adım adım ilerleyerek hata payını sıfıra indirebilirsiniz. İlk olarak genel kontroller yapmalısınız. Bu aşamada yazım kuralları ve hatalarına bakmalı, satış ile alakalı kanalları yayına almalı, e-posta adreslerini kontrol etmeli ve yayın alma sonrası pazarlama planını hazırlamalısınız.

E-Ticaret Sitesi Kurulumu

Bölüm 2: Ana sayfa

Ziyaretçilerde ilk izlenim açısından önemli olan ana sayfa kolay ve kullanışlı olmalıdır. E-ticaret sitenizin vitrini olan bu kısımda meta açıklama ve başlıklarını düzenlemelisiniz. Banner ve eyleme çağrı butonlarını kontrol etmeli, sayfada bulunan görsellerin amacına uygun ve etkileyici olup olmadıklarını gözden geçirmelisiniz. Böylece siteniz arama motorlarında doğru şekilde indekslenecektir.

Bölüm 3: Sayfalar

Sitenizin en önemli kısımlarından biri sayfalardır. İlk olarak hakkımızda sayfasını incelemeli, insanlarda merak uyandıracak bir hakkımızda bölümü hazırlamalısınız. Bu kısmı yazarken;

  • müşteri yorumları, 
  • ekip, 
  • şirket içi fotoğraflar, 
  • şirketle alakalı önemli gelişmeler, 
  • hikaye 

gibi bilgilere yer verebilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Kurulumu

İletişim sayfasına geçtiğinizde insanların size kolay ulaşabileceği, açık ve anlaşılır bilgiler kullanmalısınız. Farklı iletişim kanalları paylaşarak daha fazla geri dönüş almayı sağlayabilirsiniz. Hangi saatlerde çalıştığınızı belirttiğinizde insanlar her aradıklarında size ulaşacaktır.

Sayfalar kısmında kargo ve iade koşulları için de ayrı bir yer ayırmalı, ve bu kısmı tüketicileri detaylıca bilgilendirecek şekilde hazırlamalısınız. Herhangi bir hata olmadığını gözden geçirmeli, iade koşullarınıza yer vermelisiniz.

Sitenizdeki sayfalar bölümünde güvenlik sayfası, kullanım koşulları, menüler, test sayfalarının varlığı gibi özellikleri de kontrol etmelisiniz. Tasarım aşamasında kullandığınız test sayfalarını kaldırmalı, ziyaretçileri ilgilendiren kullanım koşullarına yer vermeli, site navigasyonunun çalıştığını gözden geçirmelisiniz.

Bölüm 4: Ürünler

İnsanlarla siteniz arasındaki en etkili ilişki ürünler aracılığıyla kurulacaktır. Bu nedenle ürünlerinizin tüm bilgilerini kontrol etmelisiniz. Kategori ve alt kategorilere bakmalı, ürünlere ait boyut, ağırlık ve renk bilgilerini incelemelisiniz. Satış halinde stoksuz kalmamak adına depo kontrolü yapmalı, ürünlere ait açıklama ve fotoğrafların eksiksiz olmasını sağlamalısınız. Ürünlerin başlıklarını ve meta açıklamalarını inceleyerek insanların doğru şekilde gördüğünden emin olmalısınız.

E-Ticaret Sitesi Kurulumu

Bölüm 5: Ödeme Sistemleri ve Sepet ile Ödeme Sayfaları

Kontrol listenizin beşinci bölümünde ilk olarak ödeme sistemlerini incelemelisiniz. Her bir sistemin doğru şekilde çalışması gerekir. Farklı ödeme yöntemleri kullanarak insanlara daha fazla seçenek sunabilirsiniz. İşlem sırasında kullanıcılar kart bilgilerini girdiğinden 3D güvenlik önlemleriniz eksiksiz olmalıdır. Eğer kullanıcılar havale ile ödeme yapmak isterse bu durumda banka bilgileriniz tam olmalı, bilgiler sisteme doğru şekilde entegre edilmelidir. Sepet ve ödeme sayfasını da kontrol ederek satın alma sürecini kusursuz hale getirebilirsiniz.

Bölüm 6: Google Analytics Kurulumu

Siteniz için Google Analytics kurulumu yaptığınızda sitenizde yaşanan hareketleri analiz edebilirsiniz. Bunun için Google Analytics takip kodunu ilgili alana kopyalamalı ve çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Kodu sitenize ekledikten sonra aktif olması için 48 saat geçmesi gerekir. Bu nedenle sitenizi kullanıma açmadan birkaç gün önce kodu aktifleştirmenizde fayda vardır. Eğer sonrasında yaparsanız sitenize ait trafik verilerine daha geç ulaşırsınız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X