E-ticaret Sitesi Tasarımı

Bir E-Ticaret Sitesinde Neler Olmalı? |Tasarım İlkeleri

E-ticaret sitesi kurarken belirli kriterler etrafında sitenizi şekillendirmelisiniz. Kısacası, yola çıkarken sitenizin tasarımına karar vermek yerine, yola çıkmadan önce sitenizi planlamalısınız. Ancak bu sayede müşterilerinize kaliteli bir hizmet sunabilirsiniz. Planladığınız her detay, kullanıcıların ilgisini çekmeli ve aradıkları her şeye kolay ulaşmalılardır. Yani ana hedefiniz şu olmalı: Kolay kullanım ve şık tasarım.

Bir e-ticaret sitesinde neler olmalı, site tasarımında hangi özellikler bulunmalı, gibi sorulara yanıt olan yazımızı okuyarak, daha kolay site tasarım planı oluşturabilirsiniz. 

E-ticaret ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız, aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz:

Kullanıcı Deneyimi Geliştirilebilir Olmalı

Kullanıcı deneyimi, bir e-ticaret sitesinin yapı taşlarından biridir. Kullanıcı deneyimini sürekli geliştirerek, müşterilerin site içinde daha rahat gezmelerini ve sunduğunuz hizmetten memnun kalmalarını sağlayabilirsiniz. Ürün başlıkları ve açıklamaları, ürün görselleri de kullanıcı deneyimini etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.

Kullanıcı deneyimini ne kadar çok geliştirirseniz, müşteri trafiğini de bir o kadar arttırırsınız. Çünkü müşteriler sitenizden memnun olduğu için, arama motorları tarafından sitenizin de değeri artar.

Kullanıcı deneyimi ile ilgili bilgi alabilirsiniz:

Site Hızı Arttırılmalı

Site hızı da organik müşteri trafiğinizi doğrudan etkiler. Site hızının düşük olduğu e-ticaret siteleri, büyük bir hızla müşteri kaybedebilir. Örneğin; ödeme ekranda olan bir müşteri, siteniz yavaş olduğu için bir türlü ödeme işlemini tamamlayamazsa sitenizi terk eder ve bir daha sitenizi tercih etmez. Site hızını test etmek için, Google Search Console’de yer alan “PageSpeed Insights”ı tercih edebilirsiniz.

Güvenilir Site Tasarımı

Güvenilir site tasarımı ve güvenilir marka imajı, başarıyı beraberinde getirecektir. Öncelikle, site tasarımınız ile kullanıcıların size güvenmesini sağlamalısınız. Müşteriler sitede dolaşırken, anlık hatalar vermemeli veya site çökmemelidir. Çünkü bu gibi durumlar yaşanırsa, sitedeki müşteri bilgileri tehlikeye girecektir. Kart bilgileri gibi özel bilgileri sitenize kaydeden müşterilerin bilgilerini her daim korumalısınız. Eğer aksi yaşanırsa, büyük bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Tüm Cihazlarla Uyumlu Site

Bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmaz özelliklerinden biri de tüm elektronik cihazlarla uyumlu bir site tasarımına sahip olmasıdır. Özellikle, mobil cihazlarla uyumlu olmasına önem vermelisiniz. Çünkü günümüzde, kullanıcıların büyük bir bölümü cep telefonları ve tabletlerden alışveriş yapıyor. Bu nedenle e-ticaret sitenizin altyapısı “Resposive Tasarım” adı verilen tasarımla uyumlu olmalıdır. Bu tasarımın en önemli özelliği ise farklı çözünürlüğe sahip cihazlarla da uyumlu olabilmesidir. 

Sade ve Şık Site Tasarımları

Site tasarımı, bir e-ticaret sitesinde dikkat çeken en önemli noktadır. Seçeceğiniz tasarım; sade, anlaşılır, göz yormayan ve şık olmalıdır. Kullanıcıların aradıklarını anında bulabileceği kadar sade ve anlaşılır; site içinde gezerken göz yormayan renkler ile süslenmiş; kullanıcıların ilgisini ve dikkatini çekecek kadar şık tasarıma sahip olmalıdır. Ayrıca gereksiz kategoriler, menüler veya özellikler ile dolu olmayan e-ticaret siteleri, her zaman daha severek tercih edilir.

Kolay Arama Özelliği

E-ticaret sitelerinde mutlaka bulunması gerekenlerden biri de site i̇çi arama özelliğidir. Sitenizde gezinen kullanıcılar; bir ürünün kodunu veya ürün adını aratmak isterler. En sık kullanılan özelliklerden biri olan olan arama seçeneği, sitenizde mutlaka bulunmalıdır. Kategorileri tek tek gezmek veya yüzlerce ürün içerisinden aradıklarını bulamayan müşterilerinize bu özellik ile yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda bu özellik ile kullanıcı deneyimini de geliştirebilirsiniz. Son olarak, site i̇çi arama özelliği de kullanıcıların kolaylıkla görebileceği bir yere konumlandırılmalıdır.

Kaliteli ve Yüksek Çözünürlüklü Ürün Görselleri

Temassız alışverişi tercih eden kullanıcılarınız için mutlaka ürün görselleri kullanmalısınız. Hatta sitenizdeki hiçbir ürünü görselsiz müşterilerinize sunmayın. Çünkü müşterileriniz ürün dokunamadıkları için görmek isterler. Ürün görselleri de farklı açılardan çekilmiş ve yüksek çözünürlüklü olmalıdır. Özellikle, bir manken ile sergilenen ürünler müşterilerin karar verme sürecini hızlandırır. 

Ürün Başlıkları ve Ürün Açıklamaları

Ürün başlıkları ve ürün açıklamaları, site i̇çi SEO için oldukça önemlidir. Her ürünün ilgi çekici bir ürün başlığı olursa; hem müşterilerinizin dikkatini çekebilir, hem de arama motorları tarafından indekslenerek, arama sonuç sonuç sayfasındaki sıralamanız yükselir. Ürün başlıkları, ürünün spesifik özelliklerini vurgulamalı ve uzun olmamalıdır. Ürün açıklamaları ise, ürüne ait tüm özellikleri ve detayları içermelidir. 

Kullanıcı Yorumları

Kullanıcı yorumları, doğal ve en etkili pazarlama çeşitlerinden biridir. Ürünleri satın alan müşteriler ürüne yorum yaptığında, o ürünü ziyaret eden müşteriler de etkilenecek ve ürünü deneyimlemek isteyecekler. E-ticaret site tasarımında da mutlaka kullanıcıların yorum yapabilecekleri bir yer olmalıdır. Eğer, kullanıcıların yorum yapmasını teşvik etmek istiyorsanız, onlara bildirimler de gönderebilirsiniz. Örneğin, bir yorum karşılığında hesaplarına indirim kuponu tanımlayabilirsiniz. Bu yöntem ile hem yorum yapmalarını sağlayabilir, hem de yeni bir ürün satın almalarına yardımcı olabilirsiniz.

Kullanıcı yorumları hakkında detaylı bilgi için yazımızı ziyaret edebilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X