CRM

E-Ticarette Marka Sadakati Oluştururken Neler Yapmalısınız?

Müşterilerin alışverişlerinde aynı markayı tercih etmesi manasına gelen marka sadakati o markadan başka markanın ürünlerini satın almamalarını ifade eder. Bu müşterilerin memnuniyet düzeyi yüksek olduğundan başka tüketicilere de o markadan olumlu olarak bahsetme olasılıkları bulunmaktadır. Bu durum firmanızın kârlılık ve büyüme hedeflerini ulaşılabilir hale getirecektir. Firmaların sürekli yeni kitlelere erişimi zor olduğundan bunu daha basit hale getirmek adına bu tür çalışmalara önem vermeleri gerekir. Tüketicilerin güvendiği ve sevdiği bir marka haline gelmek için sadakat konusuna önem vermeli ve böylece uzun vadeli başarıyı erişilebilir kılmalısınız.

Bkz. **E-Ticarette Başarı için Atmanız Gereken Adımlar

İlk İzlenimi Önemseyin

Tüketicilerin size güvenmesi e-ticarette marka sadakati oluşturmanız açısından önemlidir. Bu güveni sağlayabilmek için ise görsel açıdan tüketicilere yönelik çalışmalar yapmanız gerekir. İlk izlenimin olumlu olması sizi başarıya götürecektir. Bu amaçla standartlara uygun ve modern bir web sitesi tasarımı yapabilirsiniz. Siteyi tasarlarken kullanıcı deneyimini pozitif yönde etkileyecek detaylara yer vermelisiniz. Bu nedenle zor anlaşılan ve karmaşık olan tasarımlardan uzak durmalısınız. Bunun yerine daha basit ve etkileyici temalar kullanabilirsiniz.

Ziyaretçilere güven verebilmek adına sitede başta SSL sertifikası olmak üzere tüm güvenlik unsurlarını kullanmalısınız. Bunun yanı sıra iletişim bilgilerini görünür bir alanda paylaşmalı, müşterilerinize ihtiyaç halinde size hemen ulaşabilecekleri hissi vermelisiniz. Aynı zamanda alışverişleri daha kolay hale getirmek adına farklı ödeme yöntemleri sunmalı, kaliteli ürün fotoğrafları kullanmalı ve ürün açıklamalarını dikkat çekici şekilde yapmalısınız. Site hızınızın da yeterli düzeyde olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre yavaş yüklenen siteleri ziyaretçilerin terk etme oranı oldukça yüksektir. Bunların hepsi kullanıcılarda iyi bir ilk izlenim bırakmanıza yardımcı olacaktır.

Bkz. **Twitter Paylaşım Fikirleri | E-Ticarette Twitter Kullanımı

Farklı İletişim Kanalları Kullanın

Neredeyse her tüketici markaya istediği zaman ve dilediği şekilde ulaşabilmeyi ister. Bu nedenle ziyaretçilerine birden fazla iletişim kanalı sunmalısınız. Böylece ziyaretçilerinize güven verir, tüketicilerle marka arasında sağlıklı bir iletişim kurarsınız.

Siteden canlı destek, sosyal medya platformları, e-posta adresi ve telefon; sıklıkla kullanılan iletişim kanalları arasında yer alır. Bunların her birini web sitenizde insanların kolayca görebileceği bir yere konumlandırmalısınız.

Bkz. **E-Ticarette Hız ve Kalitenin Önemi

Şirket Değerlerinizi Tüketicilere Açıklayın

İnsanların sizi takip etmesini sağlamak ve beğenilerini kazanmak için inandığınız değerlerini ziyaretçilerinizle paylaşmalısınız. Bu sayede benzer değerlere sahip olan tüketicilerin markanıza sadık olmasını sağlayabilir, her birini kalıcı hale dönüştürebilirsiniz. Böylece tüketiciler markanız ile bağ kuracak, kendi inançlarına uygun olan markanızı tercih edecektir. Bu nedenle değerlerinizi, misyon ve vizyonunuzu tüketicilerle paylaşmaya önem vermelisiniz.

Müşteri Desteğini Önemseyin

Müşterilerinizin sadakatini artırmak istiyorsanız müşteri desteği konusunda kusursuz olmalısınız. Bu amaçla hem satış öncesi hem de sonrasında müşterilerinizi yalnız bırakmamalısınız. Bu sayede sizden tekrar alışveriş yapma olasılıkları artacaktır.

Soru ve sorunları olan tüketicilere gecikmeden yanıt vermeli, kişiye özel çözümler sunmalı ve anlaşılır yollar sunmalısınız. Böylece tüketici sorun yaşasa bile sizden aldığı destekle tekrar markanızı tercih edecektir. Böylece sadık müşteri kitlelerine sahip olmak için önemli bir adım atmış olacaksınız.

Bkz. **E-Ticarette Gerilla Pazarlama Nasıl Yapılır?

Tüketicilere Kişisel Bir Yaklaşımla Ulaşın

Müşteri desteği ve satış pazarlama sürecinde müşterilerinize kurumsal bir yaklaşım yerine kişisel bir hizmet sunmalısınız. Marka sadakati yönünden önemli olan bu durum, satış ve pazarlama çalışmalarınızı daha etkili hale getirecektir. Tüketicilere ilettiğiniz her içerikte onların beklentisini karşılamalı, iletişiminizi kişisel bir seviyeye indirmeli ve ihtiyaçlarına çözüm sunmalısınız. Bunu yaparken müşterilerinizi iyi dinleyen ve onlara en uygun çözümler üreten bir ekibe sahip olmanız da önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X