SEO

SEO Raporu Nasıl Hazırlanır, Ne İşe Yarar?

SEO raporu öncesinde SEO nedir diye baktığınızda bunun e-ticaret siteleri için temel kavramlardan biri olduğunu göreceksiniz. Arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilen bu kavram sitenizi hem içerik hem de altyapı olarak arama motoruna uygun hale getirmenizi sağlar. Bu amaçla kullanacağınız SEO raporu ise yaptığınız çalışmaların sonucunda elde edeceğiniz performansın ne boyutta olduğunu ortaya koyar. Böylece siteniz için yeni stratejiler geliştirebilir, uyumluluğu sağlamak adına analizler yapabilirsiniz.

Elde edeceğiniz SEO raporu yaptığınız yatırımlardan ne kadar işe yaradığını göstermektedir. Bu sayede uzun vadede nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun için belli aralıklarla raporlamalar yapabilir, mevcut durumunu ölçebilirsiniz. Aynı zamanda eski çalışmalarınızı da gözden geçirebilir, işinize yaramayacak çalışmalar varsa bunları iyileştirebilirsiniz.

Bkz. **Yeni İşletme Sahipleri ve Girişimciler için 8 Ücretsiz Basit SEO Aracı

SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

E-ticaret sitenizin SEO performansını daha iyi görmenizi sağlayacak olan SEO raporu hazırlamak için düzenli ve planlı davranmanız gerekir. Bu rapor ile çalışmalarınızı daha iyi takip edebilir, zaman içindeki gelişmenizi daha yakından takip edebilirsiniz. Dilerseniz bu alanda profesyonel destek alarak raporun onlar tarafından daha kapsamlı ve açıklayıcı şekilde hazırlanmasını sağlayabilirsiniz. Buna göre raporunuzda şu özellikler yer almalıdır:

Amaçlarınızı Belirtmeli

Verimli bir SEO raporu elde edebilmek için öncelikle kendinize bir hedef belirlemelisiniz. Bu hedefler içerisinde genel site trafiğini artırmak, satışlarınızı yükseltmek, daha fazla etkileşim sağlamak, arama motorlarındaki görünürlüğünüzü ve içerik sayınızı yükseltmek gibi başlıklara yer verebilirsiniz. Bunlar haricinde belirleyebileceğiniz çok sayıda amaç bulunmaktadır.

Bkz. **E-Ticaret Sitelerinde Trafik Nasıl Arttırılır?

Trafik ile İlgili Bilgiler İçermeli

Site trafiği web siteniz ile ilgili öncelik vermeniz gereken başlıca konular arasında yer alır. Böylece yaptığınız tüm çalışmaları işe yarayıp yaramadığını ve geri dönüşlerini daha rahat görebilirsiniz. Bunu doğru şekilde analiz edebilmek adına sayfadan çıkma oranının takibi, tekil ziyaretçilerin takibi, en çok ziyaret alan sayfalarınız, trafik gelen kaynaklar ve bunların oranları, yönlendirme ve organik trafik takibi, en az ziyaret edilen sayfalarınız gibi başlıklara öncelik verebilirsiniz.

Sitenizde trafik getiren anahtar kelimeler varsa bunları da raporla görebilir, en az trafik getiren kelimeleri tekrar düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda ürün ve kategori akışınıza da göz atabilirsiniz. Sosyal medya reklamları, adwords ve yaptığınız tüm pazarlama çalışmalarının ne derece etkili olduğunu SEO raporu ile öğrenebilirsiniz.

Bkz. **En İyi ve Güvenilir Site Hız Testi Araçları

Anahtar Kelime Kullanımı ile İlgili Verileri İçermeli

Bildiğiniz üzere anahtar kelimeler web sitenizin arama sonuçlarında öne çıkabilmesini sağlamaktadır. Bu yönüyle SEO çalışmalarının temelini oluşturan anahtar kelime analizini elde edeceğiniz SEO raporu ile yapabilirsiniz. Rapor sayesinde değeri yükselen ya da değer kaybeden anahtar kelimeler, rakipler tarafından kullanılan anahtarlar, mevcut anahtarların Google sıralamalarında ne derece etkili olduğu, içeriklerdeki anahtar kelime kullanım yoğunluğu, tekrar ve gereksiz kullanılan anahtarlar gibi verilere ulaşabilirsiniz.

Bkz. **E-Ticaret Sitesi için Anahtar Kelime Araştırması | Bölüm 2

Sayfadaki Çalışmalarla İlgili Verileri Göstermeli

SEO raporu ile sayfa üzerindeki veriler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu rapor içerisinde anahtar kelime kullanımları ve yoğunluğu, bozuk ya da çalışmayan linkler, başlık etiketleri ve kullanımları, metadata verileri ve yapıları, görsellere ait URL, alt açıklamalar ve etiketler, sitedeki kopya içerikler ve yönlendirme linkleri ile ilgili fikir alabilirsiniz. Verilere uygun çözümler ve düzenlemeler yapmanız gerekecektir.

Backlink Çalışmalarını Göstermeli

Profesyonel SEO raporu backlink çalışmaları ile ilgili verileri içermelidir. Bunlar içerisinde özellikle backlink adreslerine ait spam skorları, backlink alınan adreslere ait alan adı otoriteleri, dofollow ve no follow link’lere ait veriler yer almalıdır. Bunların her biri backlinklerin web sitenize yaptığı katkıları daha iyi görmenizi sağlayacaktır. Verimliliği ve etkileşimi yüksek tutmak adına profesyonel destek almanızda yarar vardır.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X