Stoksuz satış ya da diğer ismi ile dropshipping klasik ticaret anlayışından biraz daha farklıdır. Bu sistemde ürün stokları tutulmaz, bunun yerine gelen siparişler doğrudan tedarikçi firmaya iletilir. Sipariş gönderimi tedarikçinin kendi deposu üzerinden yapılır. Böylece hem firma ürünlerini stok olarak tutmamakta hem de tedarikçiler ürününü satabilmektedir.
Müşteriler ürünleri satın almak için e-ticaret sitesini ziyaret ederler. Aslında burada satıcı firma bir nevi aracı durumunda olup ürün gönderimi tedarikçi firma tarafından yapılır. Stoksuz online satış yapabilmek için XML entegrasyonu olması gerekir. Bu entegrasyonda ürüne ait açıklama, fiyat ve fotoğraf bilgileri stoksuz e-ticaret yapmayı isteyen firmaya iletilir.
Stoksuz Satışın Avantajları Nedir?
Stoksuz satış nedir diye baktığınızda pek çok avantajının olduğunu görebilirsiniz. Sistemin işleyişi incelendiğinde bu uygulama şeklinde bir depoya ihtiyacınız olmayacak ve böylece stok maliyeti sizin için ortadan kalkacaktır. Bu sayede stok yönetimi ya da depo yönetimi gibi işlerle uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Hem maliyetlerinizde hem de iş yükünüzde önemli bir kazanım meydana gelecektir.
Stoksuz ürün satışı ile depolama maliyetleriniz ortadan kalkacağından depoda ve bununla ilgili yönetim aşamasında çalışacak kişilere de ihtiyacınız olmayacaktır. Bu ticaret şeklinde bir tedarikçiye bağlı kalmayacağınızdan sitenizdeki ürün çeşitliliğini minimum maliyetle daha da artırabilirsiniz. Ürün çeşitlerinizin artmasıyla gün geçtikçe hedef kitlenizin sayısında da artış yaşayabilirsiniz.
Stoksuz satış siteleri arasında satış yapmaya başladığınızda depo ihtiyacınız olmayacağından bunun için gerekli sermayenizin olması da gerekmeyecektir. Bu sayede daha az maliyet ile e-ticaret alanına giriş yapabilirsiniz. Sistemde ürünün paketlenmesi ve kargolanması da tedarikçi firma tarafından yapılacağı için stoksuz satış yaptığınızda kargo anlaşması, indirim gibi detaylarla da uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Stoksuz Satış Nasıl Yapılır?
Stoksuz satış yapmak istediğinizde öncelikle bu sistemin olumlu ve olumsuz yönlerini incelemeli, size uygun olduğunu düşünüyorsanız satışa başlamalısınız. Bunun için kendinize güvenilir ve işinizi sorunsuz şekilde yürütebilecek bir tedarikçi firma tercih etmelisiniz. Eğer tedarikçi firmanız ürünleri zamanında teslim etmezse ya da bozuk, hasarlı gönderirse bu durum zarar görmenize neden olacaktır. Bunu önlemek adına sürece hakim olmalı, seçimlerinizde dikkatli davranmalısınız. Aynı zamanda bu alanda profesyonel bir firmadan destek almanız tüm sürecin sorunsuz şekilde işlemesini sağlayacaktır. Seçtiğiniz firma üzerinden yapacağınız XML entegrasyonu, bayilik başvurusu gibi işlemlerin kolaylıkla ilerlemesi, satışa da en hızlı şekilde dahil olmanızı sağlayacaktır.
Bkz. **E-Ticarette Bilinmesi Gereken Terimler: SKU (Stok Kodu) Nedir?
Bkz. **Global Ticari Ürün Numarası (GTIN) Nedir?
Stoksuz Satışın Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Stoksuz satışın olumsuz yönleri tedarikçi kontrolü, stok takibi, müşteri memnuniyeti ve ödeme sistemi konularında ortaya çıkmaktadır.
Tedarikçi kontrolü konusunda bazı durumlarda eksik kalabilirsiniz. Bunu önlemek adına kullanıcı yorumlarını düzenli olarak takip edebilirsiniz. Böylece firmanıza duyulan güvenin ve kazancınızın her zaman yüksek olmasını sağlayabilirsiniz. Benzer durum stok takibi için de geçerli olup olmayan ürünlerin reklamını yapmanız hem maddiyat hem de zaman yönünden kayıplar yaşamanıza yol açabilir.
Bkz. **Kapıda Ödeme Sisteminin Avantaj ve Dezavantajları
Bkz. **Bir Ödeme Sistemi iyzico
Stoksuz satış yaparken tek bir ödeme yöntemi kullanmamanızda yarar vardır. Bu sayede ödeme altyapınızda bir problem olduğunda alternatif olarak diğerini tercih edebilir ve durumu kurtarabilirsiniz. Bu uygulama kendinizi kanıtlamanıza da katkıda bulunacaktır.
Bkz. **ERP Nedir? | E-Ticaret Firmaları için ERP Önemi
Stoksuz e-ticaret siteleri arasında yer almak istiyorsanız müşteri memnuniyeti her zaman öncelikli ilkeleriniz arasında yer almalıdır. Ürünlerinizi satın alan kişileri memnun etmeniz müşteri portföyünüzün giderek genişlemesini sağlayacaktır. Bu durum ürünlerinize ve firmanıza yapılan olumlu yorumları da artıracaktır. Memnun olmayan her müşteri ürünü iade edecektir. Üstelik ürününüzü diğer potansiyel müşterilerinize olumsuz olarak anlatacak ve bu da size maddi kayıp olarak geri dönecektir.