E-ticaret İpuçları

E-ticaret Sitesi İlk 9 Satış için Taktikler

E-ticaret işine başlarken ilk satışlar en önemli adımlardan biridir. İvme kazanan satışlar, pazarlama stratejileri geliştirmeye ve operasyondaki karışıklıkları gidermeye yardımcı olur. Doğal olarak, ilk satışlarınız istediğiniz verimliliği elde edebileceğiniz en zor satışlardan olacaktır.

Bu yazımızda, ilk satışlarınızı yapmanın ve müşteri çekmenin 9 yolunu anlatacağız. Önerileri takip ederek yola başlarken hangi adımları atmanız gerektiğine karar verebilir ve en önemlisi, online mağazanız için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını daha iyi anlayabilirsiniz. 

Satışları Büyütmek mi İstiyorsunuz? 

Kendinize bir hedef belirleyin. İlk hedefiniz; 9 satış yapmak. Şimdi listelenen sırayla ilerleyin ve aşağıdaki yöntemlerin her birini kullanarak 9 satış elde etmeyi amaçlayın. Bir önceki yöntemle sipariş alana kadar bir sonraki göreve atlamamaya çalışın. İlk satışlarınızı elde etmenin ötesindeki hedefiniz; kullandığınız kanalların her birinin, siz ve markanız için nasıl çalıştığını anlamaktır. İlk satışlarınızı almaya hazır mısınız?

1. Sitenizin Tanıtımı Öncesinde Listenize Bir E-Posta Gönderin

Küçük bir e-posta listesi oluşturmanız dahi e-ticaret sitenizi başlatırken önem kazanır. E-posta listenize; çalışacağınız sektörde daha önce alışveriş yapmış kişileri ekleyebilir ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Bu kişiler, online mağazanızı oluştururken muhtemelen en nitelikli potansiyel müşterileriniz olacaktır. Çünkü daha önce aynı ürünlerle ilgilenmiş ve daha fazlasını beklemektedirler. Eğer e-posta listeniz yoksa bu adımı atlayabilirsiniz.

2. Yakın Çevrenize Ailenize veya Arkadaşlarınıza Satış Yapın

İlk satışlarınızı yapmak için ailenizden veya yakın çevrenizden destek alabilirsiniz. Tabii asla kullanmayacakları ürünleri satın almalarını beklemeyin. Satış yapmaktaki asıl amacınız, arkadaşlarınızdan veya ailenizden herhangi birinin ürününüzü gerçekten takdir etmesi ve ihtiyacına uygun bir değerde görmesidir. Yakın çevrenize birebir satış yapmayı denerken site prosedürleri uygulamak adına, üye olarak veya giriş yaparak ürün satın almalarını sağlayın. Kapıda ödeme gibi yöntemleri kullanarak onları kargo ücreti ödemekten kurtarmayı unutmayın. 

3. Yarışma, Kampanya veya Promosyon Düzenleyin

Bir ürün satın alırken yanında gönderilen promosyonlar kullanıcılara cazip gelmektedir. Kendinizi düşünün; kullandığınız e-ticaret platformlarında aynı ürünü satan iki kişiden biri ek ürün gönderiyor diğeri rutin satışlar yapmakta. Hangisini tercih edersiniz? Promosyon ya da kampanya çalışmaları, doğru yapıldığı takdirde hem kullanıcıları hem de online mağaza sahiplerini memnun eder. Doğal teşvik kazandıran bu yöntemle trafiğinizi artırabilir, mağaza ve ürünlerinizin tanınmasını sağlayabilirsiniz. 

4. Sosyal Ağları Kullanarak Yakın Çevrenize Satış Yapın

İkinci adımda yüz yüze satış yapmayı denemiştiniz. Diğer aşamaları başarıyla atlattıktan sonra sosyal ağların avantajlarından faydalanma zamanı geldi. Çoğu insan gibi Facebook, İnstagram, Twitter gibi uygulamaları kullanıyorsanız; kullanıcılarına paylaşımlarınızla ulaşmayı deneyebilirsiniz. Facebook aracılığıyla ürününüzü kullanabilecek kişilere ulaşmak için 2013’ten beri kullanılan Facebook Sosyal Ağ Araması uygulamasını kullanabilirsiniz.  

Arkadaş listenizden ürününüzü kullanabilecek kişileri belirledikten sonra onlara bizzat mesaj gönderebilirsiniz. Ayrıca durum güncellemeleri, hikayeler ve paylaşımlarla tanıtım ağınızı genişletebilirsiniz. Kâr/fiyat dengesini gözeterek yakın çevrenize indirim yapmanız da fayda getirecek bir çalışmadır.   

5. Pazar Yerlerinden Yeni Müşterilere Ulaşın

E-ticaret etkili bir girişimci olmak istiyorsanız birden fazla satış kanalını kullanmalısınız. Pazar yerlerinin en büyük avantajı halihazırda trafiğinin olması ve herhangi bir ürün arayan kullanıcıların bu mecralarda toplanmasıdır. Amazon, Hepsiburada gibi siteler ilk satışlarınızı yapmak için harika yerler olabilir. Ayrıca Google gibi arama motorlarında SEO ve organik arama sonuçları oluşturmaya çalışırken de pazar yerlerinin avantajlarından faydalanabilirsiniz. 

6. Facebook Reklamları Oluşturun

Satış mücadelesine önde başlama adımlarından biri de Facebook’un yerel reklamcılık platformunu kullanmaktır. Facebook hassas reklam ve kullanıcı hedefleme özelliklerine yer verir. Hedefleme özellikleri ne kadar kaliteli olsa da hedef pazarı, kullanıcılarınızın yaşam tarzı, beğendikleri ve beğenmedikleri şeyleri analiz edebilirsiniz. Gereken durumlarda manuel olarak reklam verebilmeniz ya da sistemi daha iyi çözmeniz ve kendinizi geliştirmeniz adına analiz sürecini doğru planlamalısınız. 

İlk reklamlarınızda gereğinden fazla ödeme yapabilirsiniz. Unutmayın, ilk defa yaptığınız satış, reklam ve diğer çalışmalarda kâr amacına odaklanmamalısınız. Bu süreçler ürün veya markanızın pazar yerindeki durumunu tespit etmenize, strateji ve planlamalarınızı geliştirmenize yarayacaktır. 

7.  İnstagram Ücretli Shoutouts Kullanın

İnstagram, hedeflenmiş görsel pazarlama kanalıdır. Tanınan markalar dahi sponsorlu ürün gönderileri için çok sayıda hesaptan destek alıyor. Buradaki kilit nokta, büyük hesaplar (50.000-500.000 takipçi) bulmak ve seçtiğiniz bir resme ve resim yazısına atıfta bulunmaları için onlara ödeme yapmaktır.

Yorum yapacak kişilerin hesabı ve takipçi sayısına bağlı olarak fiyatlandırma aralıkları değişmektedir. Ancak bu taktik diğer tüm reklam kanallarından çok daha ucuzdur.

9. Google Ads’i Kullanın

Google Ads kullanarak başarılı olmak isteyenler için temel odak noktası, kampanyaları sürekli izlemek ve ayarlamaktır. Gelişigüzel bir kampanya hazırlamak, kazanma stratejisi değildir. 

Tıpkı Facebook reklamlarında olduğu gibi ilk müşterinizi edinme maliyetlerinin pahalı olabileceğini, hatta ürününüzün toplam fiyatını bile aşabileceğini unutmayın. Google Ads kullanımındaki hedefiniz; kâr payını göz ardı ederek her kanal hakkında daha fazla bilgi edinmek olmalı.

9. Blog Yazısı Paylaşın

SEO uyumlu, Google sayfa taramalarında etkili olacak ve kullanıcılarınızın dikkatini çekecek bir blog yazısı hazırlayın. Bu tür blog yayınları, nişinizi vurgularken kullanıcıların ürününüz ve markanız hakkında bilgi sahibi olmalarına imkan verir. Amacına uygun, e-ticaret sitenize gerçekten değer katacak içerik girişimleriyle daha fazla kitleye ulaşabilir ve sağlam SEO yapısı oluşturabilirsiniz. 

Sonuç Aşamasına Geldiğimizde: 

Akılda tutulması gereken en önemli şey, ilk satışların illa ki zorluk çıkaracağıdır. Siz yol bulmaya, belirli işiniz ya da nişiniz için pazarlama trafiğini anlamaya çalışırken, rekabet ortamı artmaya devam edecektir. 

Yukarıdaki 9 adımı atlatırken cebinizden harcama yapacağınızı; indirim, kampanya, promosyon derken belki de bütçenizi aşacağınızı aklınızda bulundurun. Süreci atlattığınızda ise kâr zamanı gelecek ve azmin zaferi ile neler başarılabileceğini göreceksiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X