Sosyal Medya

5 Farklı Şekilde Instagram Paylaşım Performans Analizi Nasıl Yapılır?

Instagram’da yaptığınız pazarlama çalışmalarının sonuçlarını görmenize yardımcı olan Instagram paylaşım performans analizleri yeni stratejiler belirlemenizi sağlar. Bu sayede Instagram etkileşimlerini arttırabilir ve yeni hedef kitlelere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda mevcut hedef kitlenizi daha iyi tanımanızı sağlayan bu çalışmalar ziyaretçilerinizin beğendiği içerikleri daha iyi görmenize katkıda bulunur.

Bkz. **Instagram’da Hangi İçerikler Paylaşılmalı? |İçerik Önerileri

Instagram paylaşımlarında analizlerden elde edilen sonuçlara göre ilerlerseniz verimliliğiniz her zaman daha yüksek olacaktır. Bunu yaparken farklı yöntemler deneyebilirsiniz. En çok kullanılan Instagram performans analiz yöntemleri şunlardır:

1) Instagram Etkileşim Oranlarınızı Rakipleriniz ile Kıyaslayın

Instagram performans analizi yaparken paylaşım etkileşimlerine öncelik vermelisiniz. Siteniz için etkileşim oranını hesaplayıp bunu diğer firmanın oranı ile kıyaslayabilirsiniz. Doğru oranı hesaplarken yorumlar, beğeniler, paylaşımlar ve kaydedilenler gibi ölçütleri dikkate alabilirsiniz. Bunlara göre hem kendi firmanızın hem de rakip firmanın durumunu görebilirsiniz. Böylece çalışmalarınızın verimliliğini görebilir, işe yarar veriler elde edebilirsiniz. Stratejilerinizi bu verilere göre belirlemeniz daha faydalı olacaktır.

Bkz. **İnstagram’da Satış Yaparak Cironuzu İkiye Katlayın

2) Hangi Gönderilerin Daha Fazla Dikkat Çektiğini Analiz Edin

Instagram’da paylaşılan içerikler kullanılan hashtag’lere ve paylaşım zamanlarına göre farklı geri dönüşler alır. Bu nedenle en iyi performans sağlayan içerikleri bulmalısınız. Bunun yanı sıra paylaştığınız hangi içeriğin daha fazla beğenildiğine ve yorum aldığına da bakmalısınız. Böylece daha fazla başarılı olan içeriklerinizi görebilir, diğer paylaşımlarınızı onlara göre şekillendirebilirsiniz. Bu sayede elinizde bir referans kaynak olacaktır. Genellikle takipçileri ilgi çekici görseller ve açıklamalar bulunan paylaşımlara daha fazla ilgi göstermektedir. Bu nedenle gönderilerinizin açık ve anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz.

Bkz. **İnstagram’da Ürün Satmanın Püf Noktaları

3) Etkileşim Getiren Hashtag’ler Bakın

Instagram paylaşımları için doğru hashtag kullanımı son derece önemlidir. Bu etiketler sayesinde gönderilerinizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Böylece etkileşim oranlarınızı arttırabilir ve kullandığınız hashtag ile aldığınız geri dönüşümleri görebilirsiniz.

Hashtag seçerken içeriğinizi ile alakalı kelimeleri seçmeye özen göstermelisiniz. Bu durum anahtar kelime seçimi ile benzer olup içeriklerinize olan ilginin artmasını sağlar. Seçim yaparken bir ya da iki kelimelik başlıklar bulmalısınız. Ancak bunun için bir sayı sınırı olduğunu unutmamalı, göz yorucu alt etiketlerden kaçınmalısınız. Aksi halde istenmeyen içerikler arasında yer alabilirsiniz.

Bkz. **İnstagram Reklamı Nedir, Nasıl Yapılmalı?

4) Takipçi Artış Oranını Analiz Edin

Instagram pazarlama çalışmaları performans analizi açısından takipçi sayınız büyük öneme sahiptir. Bunların düzenli bir periyot içerisinde artış göstermesi beklenir. Takipçi sayınızın artması paylaşımlarınızın ve içeriklerinizin ne kadar etkili olduğunu gösterir. Elde edeceğiniz paylaşım sonuçlarının ne kadar sürede ve ne kadar takipçi getireceğini analizlerle görebilirsiniz.

Takipçi sayınızı haftalık ya da aylık raporlar halinde gözlemleyebilirsiniz. Zaman içerisinde takipçi ağınızın ne kadar büyüdüğünü bu sayede daha rahat görebilirsiniz. Bu analizi yaparken mevcut takipçi sayınız ile önceki dönem takipçileriniz arasındaki farkı alabilir ve bunu önceki dönem takipçi sayınıza bölüp 100 ile çarparak takipçi artış oranınızı bulabilirsiniz. Bunu yaparken elde ettiğiniz verileri tarih atarak not almanızda yarar vardır.

Bkz. **Instagram Anket Özelliğiyle Siz de Takipçilerinizle Etkileşiminizi Arttırın

5) Instagram Hikayelerinin Performansını Ölçün

Instagram paylaşımları performans analizi yaparken hikaye paylaşımlarını da dikkate almalısınız. Paylaşımlar erişim ve etkileşim sayılarınız üzerinde doğrudan etkili olacaktır. Bunun için hesaplama aracı kullanabilir ve özellikle son 14 gün içerisindeki değişimi görebilirsiniz. Yapacağınız analizle hangi hikayelerinizin daha fazla beğenildiğini, takipçiler tarafından hangi hikayelere daha fazla mesaj atıldığını, hangi içeriğe karşılık daha fazla geri dönüş olduğunu analiz edebilirsiniz. Bu sayede hikaye paylaşımlarını referans olarak dikkate alabilir, ilerleyen paylaşımlarınızda bunu baz alarak daha fazla kişiye hitap edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X