Dijital Pazarlama

Dönüşüm Oranı ve Reklam Kampanyalarındaki Yeri

Reklamlar, marka tanıtımı ve ürün satışlarını artırma konusunda etkili bir süreç yaratır. Yaptığınız reklam çalışmalarının getirisini ve harcamalarını hesaplamak, takibini kolaylaştırmak içinse dönüşüm oranı, gösterim sayısı, etkileşim sayısı, tıklama vb. olarak sıralayabileceğimiz; bilinmesi gereken reklam terimleri vardır. 

Dönüşüm oranı (Conversion Rate), satış ve pazarlama stratejilerindeki ilerleme ve başarı değerlerini analiz etmeyi sağlayan işlemlerin, tanımlanmasında kullanılan reklamcılık terimidir. Gösterilen reklam başına alınan gösterim sayısının, etkileşim sayısına bölünmesi ile elde edilir. Reklam kampanyaları yürütecek olan kişi ve kurumlar tarafınca; gösterime çıkarılan reklamların dönüşüm oranlarının tespit edilmesini sağlar. 

** Dijital Pazarlama ve En Çok Kullanılan Reklam Modelleri

** Google’ın Yeni Reklamları Gallery Ads Nedir?

Kullanılan reklam modeli ve diğer değişkenlerin oluşturduğu etki gözetilerek  dönüşüm incelemesi farklılaşır. Tıklama, gösterim, satış oranları gibi birçok değerlendirme kıstası vardır. Reklam kampanyasını açarken hedefiniz gösterim sayısı ise kullanılan anahtar kelime veya ödeme miktarı filtrelemeleri bazında tıklama alan gösterim sayısı; dönüşüm oranı hesaplanmasında dikkate alınması gereken veri olacaktır. Hedefiniz satış ise gösterim başına toplam tıklama sayısı ve bu tıklamaların satışa dönüştüğü sayı baz alınır. Maliyet, kazanç ve rakip analizi de diğer değişken koşullar olarak sıralanabilir. 

** Bilmeniz Gereken Sosyal Medya Terimleri

** Bilmeniz Gereken SEO Terimleri

Dönüşüm Oranı Somut Analizi: KPI

Reklam kampanyalarını somut verilerle takip etmeyi sağlayan ve dönüşüm oranı analizini kolaylaştıran reklam terimlerinden biri olan KPI, hedeflenen başarı istatiklerine ulaşmayı hızlandırmaktadır. Açılımı “Key Performance Indicator” olan ve Türkçe çevirisinde “Anahtar Performans Göstergesi” olarak tanımlanan KPI terimiyle dijital odaklı kampanyalarda sıklıkla karşılaşılır. Hedeflemenin somut veriler olduğu kampanyaların ölçümlemesinde genel dönüşüm tespiti için kullanılır. Satın alma, gösterim, tıklama, üye sayısı, bülten kayıtları vb. hedeflemelerde ana değişken bazlı analizlere ulaşmayı sağlar. 

** 5 Adımda Dönüşüm Garantili Reklam Fotoğrafları Hazırlama

Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır?

Reklamcılıkta istenilen hareketin uygulanması ile elde edilen verilerin ölçümü dönüşüm oranıdır. Somut bir hareket ve veri girişinin olduğu bu süreçte, hesaplama formülleri kullanılarak gerçek sayılara ulaşmak mümkündür. Reklam çalışmalarından mail ölçümlerine kadar farklı alanlarda sözü geçen bir kavram olan dönüşüm oranı, pratik ve net veriler sunarak hedeflemeyi daha iyi planlamak adına destek olmaktadır.

Dönüşüm Oranı Hesaplama Formülü

Örneğin, hedeflemenin satış odaklı olduğu bir reklam kampanyasında dönüşüm oranı; satın alma eylemi/gösterim sayısı olarak hesaplanır.

Bu formülü dikkate alarak örnek bir sayısal hesaplama yapacak olursak; 

  • Ürün veya hizmetin 100 kişiye gösterildiği bir reklam kampanyasında satın alma eylemini yerine getiren 3 kişi olduğunu varsayalım. Formül işlemlerine göre 3/100= 0,03; yani dönüşümde %3’lük bir oran elde edilir. 

** İnstagram Reklamı Nedir, Nasıl Yapılmalı?

Google Analytics gibi fonksiyonel araçlar kullanılarak dönüşüm oranı hesaplamaları ve reklam kampanyası takibi gerçekleştirilebilir. İstenilen hareketin uygunlanma ölçümü olarak da adlandırabileceğimiz dönüşüm oranının hesaplanmasında sadece reklam kampanyaları değil; e-mail listesi, anket veya formlar da kullanılabilir. 

Kesin verilere ulaşmamızı sağlayan Google vb. arama motoru araçları, reklam kampanyalarının ne kadar faydalı olduğunun incelemesini yapmakta destek olur. Ulaşılan veriler ve hesaplamalar ile reklam çalışmalarının hangi alanda ve nasıl yürütülmesi gerektiğine dair bilinçli planlamalar yapılabilir. 

** Ürün Listeleme Reklamı Nedir?

** E-ticaret Siteleri için Facebook Reklamı Nasıl Verilir?

Dönüşüm Oranı (Conversion Rate) Değerlendirme:

İster satış odaklı ister kişi sayısı bazlı reklam kampanyaları yürütecek olun; somut verilerle çalışmadığınız sürece KPI kullanarak daha net verilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca dönüşümleri artırmak adına uygulayabileceğiniz reklam taktikleri ve site içi çalışmalar da bulunmaktadır. Bunlar arasında fiyat sabitleme, ürün resimleri kalitesi, site içi filtreleme site içi arama yapısı düzeni, mobil uyumlu tasarım gibi birçok etmen vardır. Eğer sitedeki düzenlemeleri tamamlamazsanız reklamlardan beklediğiniz dönüşüm oranlarını almakta zorlanabilirsiniz. Çünkü her ne kadar kullanıcılara ulaşmış olsanız dahi güven vermeyen veya kolay kullanım sunmayan bir site tasarımı işleri zora sokacaktır.

Site tasarımı hakkında destek almak isterseniz Kobisi ile iletişime geçebilirsiniz. Hazır veya özel tasarım temalarla alacağınız destekle e-ticarete katılmanız hızlanır. Reklam çalışmaları için de SEM SEO dijital ajans ekibiyle irtibata geçebilirsiniz. Böylece sektörel anahtar kelime kullanımı, her bütçeye uygun reklam maliyetleri ve analitik planlamalarla e-ticaret sitesi dönüşüm oranı artırma çalışmaları yürütme konusunda etkin bir portföy oluşturma imkanınız olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X