Web sitesi taşımak adım adım ilerlendiğinde oldukça kolay bir işlemdir. Adımları iyi kavramak için neden bu işlemi yaptığınızı, hangi aşamalardan geçildiğini, yanlış bir kararda karşılaşacağınız sorunları ve çözümlerini bilmeniz gerekir. Web sitesi taşıma nedir ve hangi koşullarda yapılır, sorusuyla başlayalım.
Neden Web Sitesi Taşıma İhtiyacı Duyarız?
Çevrimiçi sektörler sürekli bir yenilenme, gelişim ve güncelleme içindedir. Yıllarca uğraştığınız, içerik ve ürün yüklediğiniz e-ticaret sitenizi bir anda değiştirmeniz ve yenilemeniz gerekebilir. Güncel bir eklentiyi almak veya web sitesi tasarımını değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu durumda şimdiye kadarki çabanızın boşa gitmemesi için verilerinizi garantiye almalısınız ve web sitesi nasıl taşınır bilmelisiniz.
Yeni bir şirket hesabı veya bireysel site almış olabilirsiniz. Marka imajında yenileme, isim değişikliği, firma değişikliği, yeni bir domain ihtiyacı duyabilirsiniz. Sık sık karşılaştığımız Google güncellemeleri nedeniyle değişiklik yapmak, örneğin sitenizi HTTPS’ye geçirmeniz gerekebilir.
** E-Ticaret Sitesi Kurulumu için Yapılması Gerekenler
Site Taşırken Taşırken Karşılaşabileceğiniz Olası Sorunlar
Site taşıma sürecine başlamadan dezavantajlarını da aklınızda bulundurun. Sitenizi taşırken karşılaşabileceğiniz en büyük sorun %100 organik trafik kaybıdır. Uygulama esnasında yapılacak herhangi bir hata, bir gün içinde tüm trafiğinizi kaybetmenize neden olabilir. Çoğu kullanıcı tarafından uyarı olarak paylaşılan bu durum, trafiğin sıfıra düşmesi demektir.
Tam tersinden bakacak olursak her şeyin iyi gittiği ve doğru adımlar uygulandığı takdirde hem organik trafik artışı hem de yeni güncellemeler sayesinde daha başarılı bir web sitesine sahip olmanız kaçınılmazdır. Şimdi bu süreci en az zararla hatta hiç kayıp olmadan nasıl atlatırız, site göçü nasıl yapılır inceleyelim.
** E-Ticaret Satışlarını Arttırmak için 6 Organik Yol
Adım Adım Site Taşıma Süreci
Kontrol Edin ve Ağırdan Alın
Site taşıma süreci kontrol ve zaman gerektirir. Yaptığınız her işlemi not alın, hiyerarşi belirleyin. Alt dizinlerde veya alt domainlerde oluşabilecek hataları göz önüne alın. Her bir dizinin ortak paydada buluşmasını sağlayın. Bu süreçte sitenin çalışıp çalışmadığına dair testler yaparak herhangi bir soruna karşı tedbir alın.
** Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural
Geçiş Yapılacak Site Kontrollerini Yapın
Eski sitenizi taşımadan önce yeni sitenin tasarımı, hızı, SEO uyumluluğu ve sadeliğinden emin olun. Çok basit bir süreç gibi görünebilir ancak olası sorunların önüne geçmekteki temel adımdır. Çünkü her şeyin mükemmel gitmesine rağmen yeni sitenin hata vermesi geri alınamayan sirkülasyonlar yaratabilir.
Kontrol Araçlarını (Tool) Belirleyin
İşlemi başlatmadan önce süreci kontrol etmenizi ve denetleme yapmanızı sağlayacak internet araçlarını belirleyin. Siteyi taşımadan önce, taşıma esnasında ve sonrasında kullanacağınız veya kullanma ihtimali olduğunu düşündüğünüz tüm araçları bilgisayarınızda bulundurun. Böylece hem anlık takipler yapabilir hem de olası sorunları büyümeden çözebilirsiniz.
** Yeni İşletme Sahipleri ve Girişimciler için 8 Ücretsiz Basit SEO Aracı
Yönlendirme Yapılacak Sayfaları Listeleyin
Sitenizin işlemesi ve eksiksiz olması için her sayfayı her içeriği not alın. Tam teşekküllü bir site haritası oluşturun ve 301 yönlendirme kullanarak eski URL’leri yeni site URL’lerine aktarın.
301 yönlendirme haritası oluşturmanız şimdiye kadar oluşturduğunuz sayfaların tamamını yeni siteye taşıyabilmeniz için en önemli aşamadır. Bu sayede arama motorlarına sitenizi taşıdığınızı ve sayfalarınızın yeni adreslerini bildirebilirsiniz. Aksi durumda eski içeriklerin tamamı yeni oluşturulmuş olur ve trafikleri sıfırdan başlar.
Uygulayacağınız adımlar:
- Oluşturacağız haritaya eski ve yeni URL’leri not alın.
- Her URL’in karşısına yeni domain adıyla oluşturulmuş URL’ler ekleyin.
- Daha sonra her eski sayfayı belirttiğiniz URL’lere tek tek 301 yönlendirme yapın.
Eğer bu işi bir yazılımcıya yaptıracak olursanız ve size 302 yönlendirme önerirse kabul etmeyin. Uygulaması daha basittir ancak geçicidir. Ve yine yeni sitenin trafik değerlerine zarar verir. Çünkü Google vb. arama motorları 302 yönlendirme yapılan URL’lerin eksi içerikleri tutmak istediğini ve asıl sayfaların eski sitede yer aldığını kabul eder ve trafiği onlardan alır. 301 yönlendirmede ise şimdiye kadar yapılan anahtar kelime ve içerik çalışmaların tamamı yeni URL’lere aktarılır.
Site haritası oluşturmadan taşıma işlemine başlamanız durumunda sayfaları unutabilir, karıştırabilir ve 404 hatası vermelerine neden olabilirsiniz. Herhangi bir hata almak istemiyorsanız 302 yönlendirme kullanmayın ve 404 ya da 500’lü sayfalardan korunun.
** URL nedir?
** 301 ve 302 Yönlendirmeleri Ne İşe Yarar?
“Taşınıyoruz” Mesajı Paylaşın
Yeni bir siteye taşınmak sadece teknik kısımdan ibaret değildir. Tüm kanallara sitenizi taşıdığınızı duyurmanız gerekir. İş ortakları, kullanıcılar, arama motorları ve diğer ağlar yeni sitenizden haberdar olmalıdır.
Taşınma sürecine başlamadan önce sosyal medya kanalları üzerinden paylaşımlar yapın ve yepyeni bir siteyle daha iyi işler yapacağınızı duyurun.
** E-Ticaret Siteleri için SEO Uyumlu URL Yapısı Nasıl Olmalı?
Süreci Hızlandırın
Tüm kontrolleri yaptığınız, herkesi bilgilendirdiniz, taşıma süreci başladı diyelim. İşi uzatmayın ve hızlandırın. Çünkü sürecin uzaması demek gereksiz sayfaların oluşmasına, duplicate içeriklere ve hatalı indekslere neden olur.
- Site haritasını kullanarak 301 yönlendirmeleri yapın
- Sitedeki sayfaların rel=canonical etiketlerini girin
- Tüm linklerin güncellemelerini gözden geçirin ve tamamlayın
- İş ortaklarınızla irtibata geçin ve gerekli güncellemeleri yapmalarını sağlayın
- XML site haritası güncellemelerini tamamlayın ve arama motorlarında bildirin
** En İyi ve Güvenilir Site Hız Testi Araçları
** SEO Analiz Raporu Nasıl Hazırlanmalı?
** Canonical Etiket Nedir? | E-Ticaret Sitelerinde Canonical Kullanımı
Eski ve Yeni Site Karşılaştırması
Site taşıma işlemi bittikten sonra eski sitenizi ve yeni sitenizi takip edin. Eski sitenizin son 6 aylık verilerini yeni verilerle karşılaştırın ve eski URL’lerin trafik kaybını gözlemleyin. Yavaş yavaş sıfır organik trafiğe ulaştığını göreceksiniz. Bunun tam tersi olarak yeni sitenizde ise artış yaşandığını fark edeceksiniz
Site içi linklemeler, backlinkler, anahtar kelimeler ve trafik değerlerindeki aşağı ve yukarı yönlü anlık değişimleri gözden kaçırmayın. Site stabil bir duruma geldiğinde başarılı bir süreçten geçtiniz demektir.