SEO

E-Ticaret Siteleri için SEO Uyumlu URL Yapısı Nasıl Olmalı?

E-ticaret sitelerinin SEO uyumlu ve kullanıcı dostu olması gerektiğinden önceki yazılarımızda bahsetmiştik. URL yapısı da mutlaka SEO uyumlu olmalıdır. Çünkü, arama motorları tarafından ürün sayfalarının doğru indekslenebilmesi için URL yapısının da SEO uyumlu yazılması gerekiyor. Yani otomatik URL kullanmak yerine, bazı eklemeler ve çıkarmalar yapmalısınız. Bu sayede arama motoru ürün sayfalarınızı daha kolay indeksleyecek ve arama sonuç sayfasındaki sıralamanız yükselecektir. Peki, SEO uyumlu URL yapısı nasıl olmalı?

İlk Adım: Anahtar Kelimeleri İçeren URL Oluşturun

Anahtar kelimeler; ürün açıklamaları ve başlıkları dışında URL’de de kullanılmalı. Örneğin, aşağıdaki gibi bir URL yapısı oluşturmalısınız.

Markabul’dan alınan örneğe baktığımızda; alan adından sonra önce ürün kategori adı yer alıyor. Ardından da “elbise” anahtar kelimesinin URL’ye eklendiğini görebilirsiniz. 

https://www.markabul.com/kadin/elbise-c59/

Farklı bir örnek daha verecek olursak, aşağıdaki gibi bir URL yapısı da oluşturabilirsiniz. Yani kategori eklemeden, direkt anahtar kelimeleri de kullanabilirsiniz.

https://alanadi.com/e-ticaret-paketi-fiyatları/

İkinci Adım: Anlaşılır ve Açık URL’ler Hazırlayın

URL’ler sadece arama motorları için değil, kullanıcılar için de düzenlenmeli. Anlamsız kelimeler, otomatik eklenen sayılar, gereksiz işaretler kaldırılmalıdır. Ürün sayfasının linkini gören kullanıcılar, bu sayfada hangi ürünlerin yer aldığını URL’yi okuyunca anlayabilmelidir. Arama motorları da kullanıcıların işine yaradığını fark ederse sayfaların değerini artırır.

Üçüncü Adım: Gereksiz URL’leri Kaldırın veya Yönlendirin

SEO’yu olumsuz etkileyen durumlardan biri de gereksiz URL’lerdir. Öncelikle, bu sayfaları tespit etmeli ve önemli olup olmadığına karar vermelisiniz. Eğer gereksiz bir sayfaysa hemen kaldırmalıdır. Ancak duplicate sayfaysa, yani aynı sayfadan birden fazla varsa, 301 yönlendirilmesi yapılmalıdır. Ayrıca, hangi sayfanın trafiği daha fazlaysa, o sayfaya yönlendirme yapılmalıdır. Aksi halde, 2 tane aynı sayfa bulunduğu için arama motorları tarafından sitenizde kopya içerik barındırdığınız düşünülür.

Dördüncü Adım: Tekrarlayan Kelimelere Yer Vermeyin

URL’ler oluşturulurken yapılan en büyük hatalardan biri de tekrarlayan kelimelere yer verilmesidir. Bu hata ise SEO çalışmalarına büyük zarar verir. Bunu engellemek için de URL’deki hiçbir kelimenin tekrarlanmadığına emin olun. 

Örnek:

https://siteadi.com/e-ticaret/e-ticaret-paketleri/personal-e-ticaret-paketleri/

Yukarıdaki örneğe baktığımızda, “e-ticaret ve paketleri” kelimelerinin sıkça tekrar ettiğini görüyoruz. Tekrar eden kelimelerin mutlaka kaldırılması gerekiyor, aksi halde SEO çalışmalarınız boşa gidebilir.

Beşinci Adım: Uzun URL’lerden Kaçının

URL yapınız çok kısa olamayacağı gibi, çok kısa da olmamalı. Ortalama 50-60, en fazla 100 karakterden oluşan URL’ler kullanmalısınız. Ayrıca, sayfa başlığınını doğrudan kullanmak yerine, kısaltarak ve anahtar kelime kullanarak yeniden oluşturmayı deneyin. Tabii ki sayfa başlığınız kısa ve anahtar kelime içeriyorsa, direkt başlığı da kullanabilirsiniz. Gelin, örneklerle bir göz atalım.

Başlık: E-Ticaret Siteleri için Anahtar Kelime Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

SEO uyumlu URL örneği: https://siteadi.com/anahtar-kelime-secimi/

Bu yazımızda, “E-ticaret siteleri için SEO uyumlu URL yapısı nasıl olmalı?” sorusuna örneklerle yanıt verdik. Örnekleri esas alarak, siz de kolaylıkla SEO dostu URL’ler oluşturabilir, sitenizi arama motorları tarafından değer kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X