E-ticarette kullanacağınız rekabet stratejileri, firmanızın sektördeki varlığını kanıtlamanızı sağlar. Kullanılması gereken stratejiler ve bunların dijital pazarlama ağındaki yeri uygulanılacak adımları gösterir.
Günümüzde herhangi bir ürün ihtiyacını birkaç tıklamayla karşılamak, e-ticaret siteleri ve online alışveriş kanalları sayesinde gerçekleşiyor. Karnınız acıktı diyelim; anında internetten sipariş verebileceğiniz dükkanları bulabilirsiniz. Telefon kabına ihtiyacınız var; hemen arama motoruna yazın, birçok model ve renkle karşılaşın. Yüzlerce, binlerce ürün/hizmetin yer aldığı e-ticaret sitelerinin satış yapabilmesi için potansiyel müşterileri gerçek alıcılara dönüştürmesi gerekiyor. Bu durumda da sürekli gelişen ve ürün çeşitliliğini güçlendiren çevrimiçi alışveriş platformları arasında rekabetin olmaması, satıcı ve alıcı prensiplerine aykırıdır.
** Yüksek Rekabetli Bir Pazarda Nasıl Öne Çıkabilirsiniz?
** E-Ticaret Firmanızı Öne Çıkaracak Marka Pazarlama Taktikleri
E-Ticaretin En İyi Getirisi Nedir?
Gelişen teknolojiyle yerel mağazacılık yerini geniş müşteri kitlesine bıraktı. Geçtiğimiz günlerde bir haber vardı; 120 TL’lik peynire 120.000 TL ödedi, diye. Bir kişi Kars’tan peynir sipariş etmiş ve havale tutarını yanlışlıkla bir sıfır fazla girdiği için durum haberlere konu oldu. Şimdi asıl odak noktamızı düşünün; Kars’tan Marmaris’e peynir siparişi verebiliyorsunuz. Zaman ve mekan algısının kaybolduğu e-ticaret sitelerinde de mahalle, sokak, şehir ayrımı yapmadan dilediğiniz an, aradığınız ürünlere ulaşabilirsiniz. Böylece daha çok müşteri ve daha çok satış yapma şansı elde edebilirsiniz.
** Niş Ürün Nedir ve Niş Ürün Pazarlama Nasıl Yapılır?
E-Ticaret Rekabetinde Önemli 5 Pazarlama Stratejisi
1. Çevrimiçi ve Çevrimdışı Uygulamalar
E-ticaret sitenizin geniş kitlelere ulaştırmak istiyorsanız çok kanallı pazarlama stratejisi kullanmalısınız. Çünkü ideal müşterileriniz sizi bu kanalların herhangi birinden bulabilir. Farklı taşınabilir cihazlar (telefon, tablet, bilgisayar), TV, sosyal medya platformları, web siteleri, reklam afişleri olarak uzatabileceğimiz uygulamaların tümünü kullanmasanız dahi birkaçını değerlendirin. Hangisini seçeceğiniz konusunda yine kullanıcıların davranışlarını dikkate almalısınız. Potansiyel müşterileriniz en çok hangi kanalı kullanıyor, varış sayfaları ya da anasayfaya mı geliyor, organik mi reklam trafiği mi etkili? Doğru kanalı bularak ürün tanıtımları, ürün açıklamaları ve ürün görsellerini kullanıcıya ulaştırmanız önemli.
** İş Mailleri Trafiğini Azaltan Uygulama: SLACK!
** SEO Dostu Slider ile Etkili Web Sayfaları Oluşturma
2. Kaliteli, Özgün, Paylaşılabilir İçerik
İçerik üretimi, marka bilinirliği ve arama motorlarında yer almanızı sağlayan etkenlerin başında gelir. Tabii, içeriklerin kullanıcının dikkatini çekmesi durumunda. Gelişigüzel sadece sayfayı doldurmak için sunacağınız içeriklerin ne Google ne de müşteriler açısından bir önemi yoktur. Öncelikle metin, görsel ve ürünün özelliklerini barındıran bir sunum yapmalısınız. Görselle dikkatları çekin, metinle kullanıcıya hitap edin ve ürün açıklamalarıyla beklentileri karşılayın. Tüm bunları özgün ve markanıza has içeriklerle yaptığınızda ise sadece size özel bir kitle dahi oluşturabilirsiniz.
** İçerik Pazarlaması ve İçerik Üretiminde Çok Bilinmeyen Yönler
** Yaratıcı İçerik Uzmanlarının 5 Temel Özelliği
3. Sosyal Medyayı Aktif Kullanma
Hem içeriklerinizin hem de ürün/hizmetlerinizin kullanıcılara ulaşmasını sağlayan en etkili platformlar arasında sosyal medya ağları bulunur. Unutmayın, en iyi içerikleri oluşturmanız durumunda bile görünürlüğün az olması, var olmadığınız anlamına gelebilir. Twitter, Facebook, İnstagram gibi farklı sosyal medya kanalları üzerinden reklam verebilir, kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Sunacağınız içeriklerde eyleme çağrı (Call to Action) mesajlarına yer vererek kullanıcıları teşvik edebilir ve alışveriş edinimi kazandırabilirsiniz.
** Etkili Sosyal Medya Kampanyaları Nasıl Oluşturulur?
4. Kişiye Özel Hizmet
Her bir kullanıcı e-ticaret sitesi için önemlidir. Sitenizde yer alan kullanıcı yorumlarının memnuniyet yaratması gerekir. Veya farklı kanallar üzerinden markanıza yapılan eleştirilerin çözüme kavuşturulması ve kullanıcıların kaliteli hizmet aldığını dile getirmesi önemlidir.
Kullanıcı yorumlarının yanı sıra alışveriş eylemlerini de takip etmelisiniz. Alışveriş yapan ve sepetten ayrılan müşterilerin farkı, hangi eylemi neden gerçekleştirdikleri gibi site kullanım verilerini gözden geçirin. Bunun için Google Analytics gibi toollardan faydalabilirisiniz. Trafik, site hızı, kullanıcı hareketleri, site sayfaları, ziyaretçi sayısı vb. kontrol edinimleri sayesinde iyileştirme ve gelişim planı çizebilirsiniz.
** Müşteriye Kendini Özel Hissettirmek Neden Önemlidir?
5. Farklı Kanallardan Faydalanma
En sık kullanılan dijital pazarlama stratejilerinden biri de video içerik pazarlaması olmaktadır. Görsel ve metin içeriklerin hareketlilik kazandığı bu stratejide Youtube platformunu kullanabilirsiniz. Kendinize bir Youtube hesabı açarak ürün/hizmetlerinizi uygulamalı bir şekilde kullanıcıya sunun. Farklı açılardan çekilmiş ürün videolarıyla kullanıcıların merak ettiği her bir detayı gösterebilir ve tüm sorulara yanıt veren bir çalışma yapabilirsiniz.