E-Ticaret

KOBİ’ler E-Ticaret ile Satışlarını %30 Artırıyor

E-ticaretin günden güne büyümesi ile beraber şirketler ve ekonomilerinde ciddi ilerlemeler görülmektedir. Peki bu durum KOBİ‘lerin e-ticaret hayatında nasıl bir etki yaratmaktadır?

Yapılan araştırmalara göre günümüzdeki tüketicilerin yaklaşık %78’lik bölümü satın alma kararı vermeden önce internetten araştırma yapmaktadır. Bu durum alışveriş oranlarını teşvik etmektedir. Bir yıl öncesi ile kıyaslandığında 15 milyondan daha fazla ürün online mağazalar üzerinden tüketicilerin beğenisine sunulmuştur. Bununla ilgili olarak 5 bin şirket üzerinde araştırma yapılmış ve KOBİ’lerin e-ticarete uyum sağlamasının olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

Küresel çapta elde edilen verilere göre 2021 yılında e-ticaret hacminin 4.8 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Ülkemizde ise 2014 yılından bugüne dek e-ticaret sektöründe %216 oranında büyüme meydana gelmiştir.

Bkz. **Online Satış Sitesi Nasıl Kurulur?

Orta ve Küçük İşletmelerin E-Ticaret Kullanım Oranı

Ülkemizde özellikle alışveriş yapma potansiyeli yüksek olarak görülen genç nüfusun fazla olması e-ticaret şirketleri tarafında avantaj sağlamaktadır. Nüfusun yaklaşık %16.1’ini oluşturan genç kesim, hem dünya çapındaki hem de ülke içindeki e-ticaretin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. 

Genç nüfus ve işleme sayısı da doğru orantılıdır. KOBİ’ler Türkiye’de %90’lık bir kısmı oluşturduğundan yaşanan büyüme sektör açısından ciddi bir potansiyel yaratmaktadır. Ayrıca e-ticarete katılan KOBİ’lerin satış oranlarında %30 oranında artış olduğu ifade edilmektedir. Bunun altında yatan nedenler arasında;

  • Kârlılığın artması, 
  • 7 gün 24 saat boyunca satış yapabilme, 
  • Daha fazla kişiye hitap edilmesi 

gibi fırsatlar yer almaktadır. Ancak satışlar fazla olmasına karşın işletmelerin e-ticaret kullanım oranı %2,5 olarak belirtilmektedir. Buna bağlı olarak istihdamın artırılmasının gerekliliği görülmektedir.

Bkz. **Online Organik Ürün Satışı ile Kazanç Rehberi 2021

Bkz. **Yurt Dışına Satış Nasıl Yapılır? |Siz de Keşfedin

Ülkemizde E-Ticaret Sektörünün Büyümesi

Türkiye’de hızlı şekilde büyüyen sektörlere bakıldığında bunlar arasında e-ticaret ilk sırada yer almaktadır. 2018 yılı verilerine göre Türkiye’de e-ticaret %42 oranında büyüme göstermiştir. KOBİ’ler ve işletmeler bu büyümeden yararlanabilmek için adım adım ilerlemelidir. Ayrıca hizmet ya da ürün ayırt etmeden gelişmiş bir e-ticaret altyapısına sahip olmalıdır. Bu gibi detaylara dikkat eden şirketlerin e-ticarete giriş yapmayanlara kıyasla 7 kat daha hızlı büyüme gösterdiği ifade edilmektedir.

Ek olarak, tüketicilerin davranışlarını analiz ettiğinizde ve bununla ilgili doğru çıkarımlarda bulunduğunuzda online satışlarınızın artma potansiyeli yükselecektir. Kullanıcıların %44’lük kısmı alışverişlerini sitelerden araştırıp satın almaktadır. Bunu siteniz için avantaja dönüştürmek adına e-ticaret sitenize yatırım yapmanızda yarar vardır.

Bkz. **E-Ticaret Sitesinde Ürün Satışlarını Artıracak Yöntemler

KOBİ’ler E-ticarette Nasıl Başarılı Olabilir?

KOBİ’lerin e-ticarette başarılı olabilmesi için tüketicilere güven veren ve profesyonel bir yaklaşıma sahip olmaları gerekir. Bunun yanı sıra kredi kartı ile ödemeye ek olarak kapıda ödeme ve buna benzer farklı ödeme seçeneklerini sunmaları ürünlerin daha fazla kişiye iletilebilmesini sağlamaktadır.

Tüketicilerin tercihlerine baktığınızda iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatan ve müşteri ilişkilerinin kuvvetli olduğu online mağazaların daha fazla tercih edildiğini görebilirsiniz. Bu gibi özelliklere sahip işletmelere ait satışların her geçen yıl biraz daha fazla büyüdüğü görülmektedir. Siz de işletmenizde büyüme kaydetmek istiyorsanız gelişmeleri yakından takip etmeli ve hizmet kapsamınıza dahil etmelisiniz.

Bkz. **E-Ticarette En Etkili Sosyal Medya Satış Yöntemleri

E-Ticaret Öncesi KOBİ’lere Öneriler

E-ticaret yapacak KOBİ’lere öneriler geniş bir yelpazeye sahiptir. Çünkü e-ticaret sektörü genellikle internet üzerinden satış ya da kısa yoldan daha fazla kişiye ulaşmak olarak ifade edilmektedir. 

Siz de bu gibi amaçlara sahipseniz öncelikle müşteri kitlenizi belirlemeniz ve buna göre iletişim ağlarınızı oluşturmanız gerekecektir. Bunu yaparken kendi platformunuzun yanı sıra diğer platformlarla entegrasyon yaparak daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Özellikle kullanıcı sayısı yüksek olan platformları tercih etmeniz trafiğinizin ve satışlarınızın artmasına katkıda bulunacaktır. 

Genele baktığınızda ise e-ticaret sektörü az maliyet ve hızlı kurulum gibi avantajlara sahiptir. Bu durum kazancınızın başlangıçtan itibaren yüksek olmasını sağlayacaktır. Ayrıca süreklilik, ürün/hizmet yönetimi, alıcı ve satıcı ilişkisi de önemlidir. Bu koşulları sağlamak adına e-posta, telefon ve diğer tüm kanallar üzerinden gelen ziyaretçi görüş ve önerilerine önem vermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X