E-Ticaret

Adım Adım E-Ticaret Sitesi Oluşturma Kılavuzu

E-ticaret sitesi kurmak için birçok neden var. Bunların en başında da hitap edeceğiniz kitlenin artması gelir. Dünya genelinde yapılan anket değerlendirmelerine göre farklı ülke/şehirlere ulaşabilen çevrimiçi işletmelerin büyümesi, geleneksel işletmelere kıyasla daha hızlı ve daha yüksektir. E-ticaret işletmelerinin öngörülen satış sayısını tek başına tamamlaması, fiziki mağazaları sadece yüz yüze işlem yapmak isteyen kullanıcıların uğradığı bir mecraya dönüştürmektedir.

Tüm bu raporlamalar neticesinde bir e-ticaret web sitesi sahibi olmak istediğinizde; kurulum süreci hakkında birkaç önemli aşamayla karşılaşacaksınız. Yeni bir işletme kurarken her zaman profesyonel bir katılım beklenir fakat işin püf noktalarını içeren birkaç bilgi çevrimiçi mağaza kurmak için yeterlidir.

Sıfırdan E-Ticaret Mağazası Kurmak 

E-ticaret mağazanızı sıfırdan oluşturmak için 8 temel adım izlemelisiniz. Bunlar; ürün seçimi, iş modeli belirleme, alan adı bulma, site tasarımı, farklı ödeme sistemleri sunma, SSL sertifikası ve kargo firması anlaşması olarak öngörülüyor.

1. Satmak İstediğiniz Ürüne Karar Verin

İnternette gezinirken çeşitli ürün ya da hizmet satışı yapan birden fazla e-ticaret sitesi olduğunu fark etmişsinizdir. Giyim ürünleri, tatil paketleri, aksesuar ve teknolojik ürünler gibi en çok kullanılan ürün veya hizmetleri satmakta olan web siteleri vardır. Ayrıca Hepsiburada, N11, GittiGidiyor gibi hem kendi ürünlerini hem de aracılık yaptığı e-ticaret sitelerinin ürünlerini tek elden kullanıcılara ulaştıran platformlar da bulunur. Bu tip küçük ve büyük çaplı mecralarda; cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, ev aletleri, kitaplar, CD’ler, ev sinemaları, kameralar, spor malzemeleri gibi birden fazla ürünün satışının bir arada yapıldığını görebilirsiniz. 

Ürün ve hizmet arşivinde bu kadar fazla seçeneğin olması kafanızı karıştırsa da web siteniz üzerinden satmak istediğiniz ürün veya hizmete karar vermeniz önemlidir. Ticaretini yapacağınız kalemlere karar verirken yerel ve genel talebi ön görmeniz gerekir. 

İlk dikkate alacağınız kitle yerel alıcılardır. Çünkü çevrimiçi veya çevrimdışı satış kanalı olması fark etmeksizin, alıcılar her zaman yerel bir satıcıdan alışveriş yapmayı tercih ederler. Bunun nedeni ise yerel tedarikçinin, yanlış veya kusurlu gönderiler durumunda; her zaman daha hızlı teslimat, daha kolay ödeme koşulları ve daha erken ürün değişimi sunacağına inanılmasıdır.

** E-Ticarette Yazın En Çok Satan Ürünler

** E-Ticarette En Çok Kazandıran Ürünler

2. İş Modeli Belirleyin

Bir e-ticaret sitesi sahibi ihtiyacına uygun iş modeline karar vermelidir. İki tip model bulunur. Birincisi sadece kendi çevrimiçi mağazanızdan satış yapmaktır. İkincisi ise hem kendi mağazanızdan hem de çeşitli e-ticaret entegrasyonları ile Hepsiburada, N11, Trendyol, GittiGidiyor, Amazon, Paraşüt gibi pazar yerleri üzerinden satış yapmaktır. İsteğiniz doğrultusunda birden fazla kanalda da ürün satışı yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, birden fazla satış kanalını seçtiğiniz takdirde ürün tedariği yapabilecek misiniz ve siparişleri karşılayabilecek misiniz?

** Tedarikçi Firma Nedir, Nasıl Bulunur?

** Private Shopping – Özel Alışveriş Alışveriş Modeli Nedir?

3. Ürün ve İşletmenize Özgü Alan Adı Bulun

Satışını yapacağınız ürünlere ve iş modelinize karar verdikten sonraki adım işletme adı seçmek ve alan adı almaktır. Seçeceğiniz işletme adı, ürünlerinizle alakalı olmalı ve hedef kitleniz için hatırlanması kolay ifadeler içermelidir. Alan adı işletmenize kimlik verir ve çevrimiçi alıcıların sizi tanımasını sağlar. 

Alan adı seçimindeki püf nokta, sınırlı mali kaynaklara sahip şirketler için paylaşılan bir alan adı edinilmesidir. Paylaşımlı alan adı kullanmak, hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştırır. Aynı zamanda işler büyüdüğünde özel etki alanına sahip bir alan adı edinmiş olmanız, arama motoru optimizasyonları ve marka bilinirliği için avantaj sağlar. 

** Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

4. E-Ticaret Mağazası Tasarımına Özen Gösterin

E-ticaret siteniz mağazanızdır. Nasıl ki fiziki bir mağazaya gelen kullanıcıları; duvarın rengi, ürünlerin düzenli bir şekilde raflara dizilmiş olması memnun ediyorsa site tasarımı da aynı oranda etkilidir. Müşterilerin rahatlığı için tasarlanması ve göze hitap etmesi gerekir. 

Görsel sunumun iyi olmasının yanı sıra web sitesi tasarımı ile satılabilir ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında bilgi vermelisiniz. Potansiyel alıcılara yol göstermek için ürün fotoğrafları, açıklamalar, fiyat bilgisi, kullanıcı yorumları, derecelendirme alanları eklemelisiniz. Ürün ve hizmet güvenilirliğini korumak için gerçekliği yansıtmalı ve sağlam bir marka imajı oluşturmalısınız.

** Bir E-Ticaret Sitesinde Neler Olmalı? |Tasarım İlkeleri

** Ücretsiz Grafik Tasarımı ve Fotoğraf Düzenleme Aracı: CANVA

5. Ödeme Sistemini Çeşitlendirin

Çevrimiçi işletmelerde, birden fazla ödeme seçeneği yer almalıdır. Bunlar; kredi kartı, banka kartı, çevrimiçi cüzdan, online bankacılık, kapıda ödeme vb. sitemlerden oluşmalı, seçim kullanıcıya bırakmalıdır. 

** Geri Ödeme Sürecini Doğru Yöneterek Müşteri Sadakati Kazanma

6. Site Güvenliği için SSL Sertifikası Yükleyin

Çevrimiçi veri aktarımı yapan tüm web sitelerinde Güvenli Giriş Katmanı (SSL) sertifikası bulunması zorunludur. SSL sertifikası web sitenizi koruma altına alır ve müşterilerinizle markanız arasında güven oluşturur. Günümüzde Google da her web sitesi için bir SSL sertifikası almanızı önermektedir.

** Fraud Nedir ve E-Ticaretteki Önemi

7. Gönderim Ortağı: Birden Fazla Kargo İmkanı Sunun

E-ticaret siteniz üzerinden ürün satmaya başladığınızda, ürünlerinizi kargo hizmetleriyle müşterilerinize ulaştırmanız gerekir. Mevcut en düşük nakliye ücretleri ile ürün gönderimi yapmak ve sağlam teslimat için birden fazla şirketle görüşme yapabilir, şartlarınıza en uygun olanı seçebilirsiniz.

** E-Ticarette Hızlı Teslimatın Önemi | Ürünler Nasıl Hızlı Teslim Edilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X