Sosyal Medya

Sosyal Medya Stratejinizi Optimize Etmek için Kullanabileceğiniz 8 İpucu

Dünya çapında 3,8 milyar insan sosyal medyayı kullanıyor ve hiçbir işletme 2020’de sosyal medya pazarlamasını kaçırmayı göze alamaz. Sosyal medya pazarlamasında yeniyseniz, sosyal medya stratejinizi başlatmanız veya oluşturmanız için size çok etkili önerilerimiz var. 

Herhangi bir pazarlama kampanyası başlatmak, boyutu veya bütçesi ne olursa olsun, herhangi bir e-ticaret sitesi sahibi için çok zor olabilir. Duruma ek olarak, tüm sosyal medya platformları, hata yapma şansının oldukça yüksek olduğu oldukça çeşitlendirilmiş bir alandır. Sosyal medyada gezinmenize yardımcı olmak için, sosyal medya pazarlama stratejinizi oluşturmak veya optimize etmek için 8 ipucu:

1. Hedef Kitlenizi Tanıyın ve Platformlarınızı Seçin

İnternetteki farklı platformlar, çeşitli beğenilere ve ilgi alanlarına sahip topluluklar barındırır. Sosyal medya çalışmalarına başlamadan önce, bu platformların dinamiklerini ve hedef kitlenizin neyi tercih ettiğini anlamanız gerekiyor. İşleri basitleştirmek için kendinize şu soruları sormanız önemlidir:

  • Yaş grupları ne?
  • Mesleği nedir?
  • Ürünlerimi/hizmetlerimi hangi platformda görmekten memnuniyet duyacaklar?
  • Tekliflerim hakkında ne bilmeleri gerekiyor?
  • Anında mı satın alıyorlar yoksa pazar araştırmasını mı tercih edecekler?
  • Onlara yaklaşmanın en iyi zamanı nedir?
  • Onlarla etkileşim kurmak için bir satış/destek ekibine ihtiyacım olacak mı?

Ayrıca her sosyal medya kanalının özelliklerini iyice anlamalısınız. Çünkü bunlar, insanların markanızı nasıl algılayacağı üzerinde muazzam bir etkiye sahip olabilir. Facebook, sosyal medya pazarlama oyununda pazar lideridir ve günlük 1,5 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahiptir. Öte yandan, Instagram’daki kullanıcıların %60’ı düzenli olarak oturum açarken LinkedIn, işletmeler için en büyük ağ platformu olarak B2B liderlerinin %80’ini yönetiyor. YouTube, 2 milyar (aylık) bir kullanıcı tabanına sahiptir ve herhangi bir özel konu hakkında araştırma yapılan ilk platformlardan birisidir.

Önemli Not: Her sosyal kanalda var olmaya çalışmayın. Her yerde olmaya çalışmak zaman, kaynak ve bütçe israfına neden olacaktır. Önce birkaç kanalda güçlü bir varlık oluşturmanız ve ardından hedef kitlenizin sosyal medya platformlarından hangisinde vakit geçirdiğine bağlı olarak varlığınızı genişletmeyi düşünmeniz gerekiyor.

2. Bir İçerik Stratejisi ve Hedefler Oluşturun

Her akıllı pazarlamacı, bir içerik stratejisi oluşturmanın önemini bilir. Pazarlama kampanyalarında bunları yönetmek için metin, ses, videolar, görüntüler ve infografikler gibi istediğiniz tüm formatlarda kendi medya setinizi geliştirmek anlamına gelir. İçeriğinizin çoğunu önceden oluşturmak isteyeceksiniz ve ardından tüm sosyal medya kanallarınız için ince ayar yapabilirsiniz. Bu yöntem size çok zaman kazandıracak ve tutarlılığın korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, bir içerik stratejisine erken yatırım yapmanın sizi sonraki aşamalarda büyük miktarda harcama yapmaktan kurtaracaktır.

Hedef belirlemek ise, dijital pazarlama kampanyası yürütmenin gerekli bir parçasıdır. Stratejinin işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için somut sonuçları olan bir eylem planı oluşturarak başlayabilirsiniz. Bu kilometre taşları aynı zamanda başarı göstergesi olarak hareket edecek ve çeşitli yönlerde çabalarınızı artırmanız için size yeşil bir sinyal verecektir. 

3. Facebook’un Kapsamlı Pazarlama Seçeneklerinden Yararlanın

Facebook, hem organik olarak hem de ücretli sosyal katılım yoluyla inanılmaz derecede geniş bir seçenek yelpazesiyle bize hizmet ettiğinden dolayı, kesinlikle dijital pazarlama için çok yönlü kanallardan biridir. Reklamlarınızı çok hedeflenmiş kitleler üzerinde yayınlayabilir ve ayrıca reklamları hedef segmentinizin yaşamlarındaki belirli olaylarla eşleşecek şekilde zamanlayabilirsiniz. Örneğin, görüntülü reklamlarınızı anne adaylarının veya yıl dönümlerinin zaman çizelgesine yerleştirebilirsiniz. Ayrıca belirli bir kullanıcı grubundaki kişilerin arkadaşlarını da hedefleyebilirsiniz. Facebook çalışmalarına başlamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç istatistik var:

  • Facebook kullanıcılarının %85’i videoları ses olmadan görmek istiyor, bu yüzden önce bu videoları görsellerinizle ilgi çekici hale getirmelisiniz.
  • Tüm gönderilerin %11’i sadece videodan oluşuyor.

4. LinkedIn ve Instagram Gibi Platformlarda Etkileşiminizi En Üst Düzeye Çıkarın

Instagram, yaşam tarzı ve tüketici pazarından yararlanmak isteyen pazarlamacılar için en popüler yerlerden biridir. Kullanıcı tabanının çoğu gençtir ve bu platformda başarının anahtarı etkileşimdir.

Öte yandan LinkedIn, profesyonel ve beyaz yaka dediğimiz gruba odaklanmanızı sağlayan harika bir iş ağı aracıdır. Bilgiye değer verdikleri için onlarla düzenli olarak etkileşim kurabilirsiniz ve düzenli aralıklarla içerik yayınlamak güvenilirliğinize katkıda bulunur. LinkedIn reklamları ayrıca B2B pazarlamacıları için en iyilerden biridir; çünkü LinkedIn reklamları, Facebook ve Twitter’a kıyasla %277 daha yüksek ziyaretçi-müşteri dönüşüm oranına sahiptir. Ayrıca, içeriğinizi şirket sayfanıza ve ekibinizin kişisel sayfalarına göndermeyi düşünün. İnsanlar LinkedIn’deki diğer insanlardan haber almak ister. Şirket sayfalarına kıyasla bireylerin sayfalarında içerik paylaştığımızda, etkileşim çok daha yüksektir.

5. Twitter’ı Aktif Olarak Kullanın

İçerik fikrinizin iyi performans göstereceğini nasıl anlarsınız? Belki de yatırım yapmadan önce içeriğinizi test etmeniz gerekiyor. Twitter, yeni fikirlerin işe yarayıp yaramayacağını görmek için en sevdiğimiz yerlerden biridir. Topluluk odaklı bir platform olmak, geri bildirim almak oldukça kolaydır.

Twitter, fikirleri test etmek için yoğun bir şekilde kullanıldığından dolayı, en iyi dijital pazarlamacıların başvuracağı yerdir. Kitlelere hitap eden içerikler hazırlamanız gerektiği için fikirlerinizi test etmenin başarınız için çok önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu içerikler değerli ve paylaşmaya değer olmalıdır.

6. Video Pazarlama için YouTube’a Odaklanın

Kullanıcılarının %70’i belirli kanallarla ve içerik oluşturucularla etkileşimde bulunduğundan dolayı, YouTube çevrimiçi varlığınızı oluşturmak için mükemmel bir yer olabilir. Alıcıların %80’i, satın almadan önce YouTube videolarını izlediklerini söylediği için, kullanıcıların kararlarında önemli bir değişiklik yaratabilirsiniz.

Video pazarlamasına odaklanmak size eşsiz sonuçlar getirecek çünkü, biz insanlar bilgiyi iletmenin görsel-işitsel yönteminden çok daha fazla etkileniyoruz. İnternet erişilebilirliği ve bant genişliğindeki mevcut artışlar, her zamankinden daha fazla video yüklemeyi ve tüketmeyi mümkün kılmıştır. YouTube hem bilgilendirici bir platform hem de ürün demolarını gerçekleştirebileceğiniz bir yerdir. Kolayca tüketilebilir içerik sunma yeteneği, YouTube’un herhangi bir işletme için en büyük avantajıdır.

7. İlerlemenizi Takip Edin

Analizler, gelecekte ne kadar başarılı olacağınızı belirlemede çok önemli bir rol oynar. Bunun nedeni, hangi içerik türlerinin beğenildiğini ve hedef kitlenizin en değerli bulduğu şeyi anlamanız gerektiğidir. Google Analytics, mevcut stratejinizin nasıl işlediğini ve gelecekte sonuçları iyileştirmek için ne yapmanız gerektiğini ölçmenin tek yoludur. Analytics’te aşağıdaki verileri izleyin:

  • Sosyal medyadan gelen ziyaretler, yönlendirmeler ve müşteriler
  • Etkileşimler
  • İzleyici verileri

8. Tüm Platformlarda Tutarlı Bir Marka Kişiliği Sağlayın

Son olarak, insanlar sosyal medyadaki markaların kendi kişiliklerine sahip olmasını bekler. Aktif bir sesi olan markalarla ve insanlarla insanca bağlantı kurmak istiyorlar. Hedef kitlenizde yankı uyandıran bir online kişiliğe sahip olmak, muhtemelen sosyal medya dünyasını kazanmak için en iyi taktiklerden biridir. Bunu yapmazsanız, değerli potansiyel müşterilerinizin ve müşterilerinizin %50’sinden fazlasını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X